Een zwaardvis als ‘vangst van de markt’

DeDuinen komen graag op de zaterdagmarkt van Leiden. Het is er altijd levendig en sommige kooplui prijzen luidkeels hun waren: “Aardbeien uit m’n eigen tuintje” of “De lekkerste harinkies uit de Noordzee, vers gevangen”. Deze keer zagen we bij Vishandel ’t Loggertje een vers aangesneden zwaardvis liggen. We waren benieuwd hoe dat zou smaken.

zwaardvis marktkraam

De heer moest gelijk terugdenken aan zijn bezoekje aan L’Espadon in Parijs, het Franse woord voor zwaardvis is l’espadon. En hoewel de dame het een tikkeltje zielig vond voor zo’n nobel dier, besloten we het toch te proberen. De visboer sneed twee royale porties van ieder 300 gram voor ons af en gaf advies hoe de vis te bereiden.

zwaardvis aansnijden

Eenvoudig zwaardvis recept

Om de smaak zo puur mogelijk te kunnen proeven hielden we het recept eenvoudig, maar het was toch even zoeken en afwegen. Moesten we de vis bijvoorbeeld wel of niet wassen? De dame besluit het toch te doen en dept de vis daarna droog. We verwarmen de oven voor op 180 graden en bekleden de ovenschaal met bakpapier. Leg de vis ingesmeerd met olijfolie op het bakpapier.

zwaardvis recept oven

Voor de groente namen we tien minipreitjes, die we kregen uit de volkstuin van de buurman. 1 grote prei in dunne plakjes is ook goed trouwens. En een courgette van de markt in stukjes. Twee tomaten geven de kleur en bovenop de vis stukjes citroen en een takje verse rozemarijn, peper en zout naar smaak. De vis is na 25 minuten gaar. Halverwege keren. De dame gebruikt een vleesthermometer en bij 60 graden is de vis gaar.

zwaardvis recept bord

Aan tafel

Glutenvrij geserveerd met gebakken aardappeltjes en beetgare groenten beginnen we aan onze maaltijd. De vis is stevig van structuur en opgebouwd in lagen. Geen graten, heel prettig! De heer vindt het mals met de smaak van de Middellandse Zee. De dame doet het in de verte ook aan tonijn denken, maar het heeft beslist een eigen smaak. Vis moet zwemmen en deze doet dat in een lekkere Languedoc Picpoul de Pinet. Door het eten van de zwaardvis komen er herinneringen aan visrestaurantjes in pittoreske kustplaatsjes naar boven. Dit buitenkansje komt niet vaak voorbij, dus de volgende keer doen we het weer.

Tags from the story
, , , , ,
Written By

DeDuinen zijn gek op het strand en op lekker eten. De heer is nonchalant en een alleseter. De dame is kritisch en mag alleen glutenvrij eten. Samen op zoek naar de lekkerste gerechten die aan deze criteria voldoen is hun missie. De hedendaagse koks worden gelukkig steeds creatiever bij het bedenken van alternatieven voor tarwebloem. In een restaurant zitten ze het liefst naast elkaar om behalve de gerechten ook het interieur en de bediening onder de loep te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *