Zilt Zoet Zeeland

Maandag 20 juni 2016 werd het eerste scheermessen-event in Kamperland gehouden. Naast mossel, oester en Oosterscheldekreeft werd het tijd dat dit ondergewaardeerde schelpdier in de spotlight werd gezet. Helaas kon ik mijn agenda écht niet vrijmaken en dus moest ik het doen met het nagestuurde boek Zilt Zoet Zeeland. Oei; toen dat op de deurmat viel en ik er in ging bladeren, kreeg ik direct weer spijt dat ik niet bij het event had kunnen zijn!

Zilt zoet zeeland kookboek

Een culinaire reis door Zeeland

Zilt Zoet Zeeland is meer dan een kookboek. Het is een prachtig fotoverslag van een culinaire reis met de Zeeuwse cultuur, natuur én streekproducten in de hoofdrol. Mooie teksten en duidelijke recepten, maar vooral de geweldige fotografie maken het een waar koffietafelboek. Je kunt het rustig op de gedekte tafel leggen als je gasten daar zitten en je zelf nog in de keuken staat.

Zilt zoet zeeland scheermessen

Kronkelende slangetjes

Om eens lekker uit te pakken en vooral ook nieuwe dingen te proberen, heb ik een gezellige club smulpapen uitgenodigd. De vis, zeewier en zeekraal had ik een dag tevoren laten bezorgen door Schmidt, lekker gemakkelijk. In het boek had ik gelezen dat de scheermessen het beste bewaard konden worden in een natte theedoek, onderin de koelkast. Dat ze nog leefden, was duidelijk; de slangetjes kronkelden gezellig heen en weer. We stonden met 5 man sterk in de pan te kijken, hoe de scheermessen zich openen, de slangen zich uit hun schelp krullen en dan tot stil blijven liggen. Na enkele seconden in het hete water, hebben we ze op de tafelgrill zo’n 15 seconden verwarmd. Dat is wel even doorwerken; steeds 6 erop, gelijk weer eraf. Het is handig als je met twee personen bent. Op de schaal heb ik ze besprenkeld met olijfolie, citroen en gegarneerd met verse peterselie en snippers rode ui.

Zilt zoet zeeland scheermessen

Stevig en zoet

Wat een ontdekking! Ze zien er niet alleen prachtig op tafel, ze smaken ook fantastisch. Heel anders dan mosselen of oesters; meer vis. Een mooie zilte smaak met een stevige bite en een klein zoetje. Ze komen hier zeker snel weer op het menu. Een bosje van een kilo is mooi voldoende voor ca 5-6 personen als voorgerecht.

Zilt zoet zeeland aardbeien

Fris tussengerecht

Als fris tussengerecht had ik de salade van zeekraal, aardbei en tomaat gemaakt. De combinatie intrigeerde me; de kleuren zijn prachtig samen. Zeekraal is zacht zout; de combinatie met het zoete van de aardbeien is perfect. De tip in het boek was om de tomaten te halveren en met wat balsamico azijn kort te verwarmen in een koekenpan op laag vuur. Verwarmen haalt de zoete smaak nog wat sterker naar voren. Subliem. Ik heb ze lauwwarm bij de aardbeien gedaan en direct geserveerd, met een weinig dressing van olijfolie en honing. Kan me heel goed voorstellen dat dit ook bij een BBQ, buffet of een picknick een heerlijk bijgerecht is.

Zilt zoet zeeland kokkels

Smaakexplosie

Tot slot aten we de pasta met kokkels. De kokkels werden gestoomd in witte wijn en (veel) knoflook. De tomatenblokjes heb ik aan het einde van de stooftijd kort toegevoegd aan de kokkels, om de smaak lekker te laten intrekken en ze een klein beetje op te warmen. De borden heb ik opgemaakt door de kokkels en tomaat op de pasta te scheppen en verse zeewier (wakame) erop te leggen. Wat een smaakexplosie!

Kookboek met lef

Zilt Zoet Zeeland maakt zijn naam meer dan waar. Prachtige, smaakvolle recepten, waar zilte zee producten verrassend gecombineerd worden met zoet. De presentaties en beschrijvingen van de recepten maken het koken met niet-alledaagse Zeeuwse producten een feestje, zonder dat dit heel ingewikkelde culinaire hoogstandjes vraagt. Gewoon wat lef en lekker experimenteren. Dit boek gaat nog lang niet in de kast! Voor als het zonnetje komt, staat als eerste de ‘mosselen op de BBQ van Maurice’ (mét salsa) op mijn lijstje….

Zilt Zoet Zeeland

Auteurs: Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe en Tanja van den Berge

Onder de loep: Ben je meer van het eten dan van het zelf koken? In het boek worden diverse Zeeuwse restaurants en ondernemers uitgelicht, dus het is niet moeilijk om een goed adresje te vinden om je te laten verwennen. De recepten die de chefs kookten op het ‘Scheermessen Trend Event’ kun je ook online nalezen.

Verkrijgbaar via Bol.com

Written By

Druk-druk-druk… That’s me! Klein van stuk en altijd bezig. Druk met werk en thuis met mijn twee pubers. Eten is voor mij vooral een sociale activiteit. Ik kook graag en het liefste als ik uitgebreid tijd heb. Al 20 jaar geniet ik van een kookclub met vrienden uit mijn studententijd! Heerlijk om elkaar na al die jaren nog steeds te treffen, rond een goed gevulde tafel met passende wijnen. Bij voorkeur dus een vérse, zelfgemaakte pasta, maar uit pragmatische overwegingen wordt ook het vaak een kant-en-klare variant... Het ‘koken-voor-iedere-dag’ is een ander verhaal. Het best is lastig om iedere dag iets lekkers op tafel te zetten, met kieskeurige kids. Toen ze klein waren had ik ‘Kindermenuutje-met-een-parapluutje’ bedacht, om meer variatie in kindermenu’s in restaurants te promoten. De jongens kregen regelmatig nieuwe dingen voorgeschoteld, onder het mom van een test-recept. Tot ze er achter kwamen dat het vooral een idee was. En dat deze HittePetit vééél te druk was om er écht werk van te maken….

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *