Zeeuwse Wijnfeesten van De Kleine Schorre

Vorig jaar kwam ik er te laat achter, maar had toen wel gelijk de data voor 2017 genoteerd. Het eerste weekend van augustus vinden jaarlijks de Zeeuwse Wijnfeesten plaats, bij wijnhoeve de Kleine Schorre in Dreischorre. Dit jaar was het de tiende editie en dat leek me een goede reden om af te reizen naar Schouwen-Duiveland. De belofte was een gezellig evenement met witte wijn in de hoofdrol, vergezeld van diverse streekspecialiteiten. Dus drie vriendinnen opgetrommeld, hotelletje geboekt in Noordgouwe en me vooral verheugd op veel lekkers van Zeeuwse bodem.

zeeuwse wijnfeesten hoeve

Starten met bubbels

Na het inchecken in ons hotel en een koffie op het terras, blijkt al snel dat we een taxibusje kunnen delen met andere hotelgasten. Het wijnfeest is gestart om 15.00 op vrijdag en als wij om 16.30 uur aankomen, is het er al gezellig druk. De Wijnhoeve heeft een compact terrein en mooie, authentieke boerderij, schuur en bijgebouwen. We worden ontvangen door de wijnkoningin van 2016 en wijnboer Johan van der Velde (29), met een glas Brut de Zélande: de eigen bubbel van de Wijnhoeve.

zeeuwse wijnfeesten rivaner

Frisse Rivaner

Het festivalgevoel start met het kopen van muntjes, glazen en onze eerste fles De Kleine Schorre wijn. Wij kiezen de Rivaner, die als aperitief wijn wordt aangeprezen. Hij valt bij ons alle vier goed in de smaak, vooral door zijn frisheid en een bescheiden sprankeltje. Later blijkt dat dit onze favoriet is uit het assortiment!

zeeuwse wijnfeesten oesters

Zilte Zaligheden

De sfeer is ontspannen en de schaal van het feest intiem. Op twee podia is gezellige muziek en dat helpt natuurlijk ook, evenals de zon. Diverse kraampjes nodigen uit om rond te kijken en Zilte Zeeuwse Zaligheden te proberen. Wij gaan uiteraard aan de oesters van De Zeeuwse Oestermannen, met een heerlijke vinaigrette! Twee van ons eten vandaag voor het eerst oesters, waar kun je daar nou beter toe besluiten dan hier?!

zeeuwse wijnfeesten barrique

Mosselmaaltijd

Het proeflokaal van de wijnhoeve is omgetoverd tot bistro, met een overzichtelijke kaart. Wij kiezen flammkuchen vooraf en delen 2 vervolgens mosselpannen. Bij de mosselen kiezen we de Blanc en ook deze tweede fles blijkt een uitstekende keuze. Ietsje fruitiger en voller, een mooie mosselwijn! We tafelen op ons gemak, drinken nog een koffie op het terras en maken een derde fles burgemeester. De Auxerrois bevalt ons wat minder; de Pinotvariant valt ons iets zuur. Het wordt fris buiten en hoewel de muziek nog steeds goed en uitbundig is in de schuur, besluiten wij de BOB-bus van 22.30 uur naar Noordgouwe te nemen. Fijne service. Het is een mooie avond geweest en ons is bijzonder opgevallen dat álle vrijwilligers en medewerkers erg gastvrij, gevat en ad rem zijn. Ook zij maken de sfeer!

zeeuwse wijnfeesten avond

Nog 3 wijnen te gaan …

Op zaterdag starten we na het ontbijt met een ochtend shoppen in Zierikzee. Na de lunch vertrekken we weer naar de Zeeuwse Wijnfeesten, omdat we nieuwsgierig zijn naar rondleiding, proeverij en een wandeling door de wijngaarden. Of eigenlijk gewoon omdat er nog 3 wijnen zijn, die we nog niet geprobeerd hebben.

zeeuwse wijnfeesten wijngaard

Limoncellogebak

De zaterdag blijkt ruim drie keer zo druk! Er is dan ook voor alle leeftijden wat te doen en de hoeveelheid kraampjes met streekproducten is veel groter dan gisteren. Wij smullen van limoncellogebakjes van Sanne de Hamer (Nobel Specialiteiten, Zierikzee) en kiezen wat leuke sieraden en gedroogde worst. Uiteraard slaan we verschillende flessen wijn in bij de boerderijwinkel, om ook het thuisfront te kunnen laten meegenieten.

zeeuwse wijnfeesten boerderijwinkel

Proeverij en wijngaard

Onder leiding van een vinoloog laten we ons in wijnkelder en laboratorium informeren over het procedé, we proeven álle wijnen (de 2016-edities) en wandelen door de wijngaarden. Informatief en ongedwongen, het maakt ons bezoek compleet. Totaal telt De Kleine Schorre zo’n 10 hectare, waarop nu totaal 42.000 wijnstokken zijn geplant. Leuke kleine weetjes, zoals dat er rozenstruiken in de wijngaarde staan, om zo tijdig schimmels te kunnen ontdekken én behandelen. We worden uiteraard ook enthousiast over de mogelijkheid om een paar dagen te helpen als vrijwilliger met het oogsten of om eigenaar van een stukje wijngaard te worden, door een leasecertificaat aan te schaffen.

zeeuwse wijnfeesten rondleiding

Zalig, die Zeeuwse Wijnfeesten

Na afloop stellen wij tevreden vast dat we ons twee ruime dagdelen uitstekend vermaakt hebben, veel Zeeuwse Zaligheden hebben geproefd en dat de wijnen van De Kleine Schorre voor Nederlandse witte wijn verassend zuiver en fris zijn. Zure tonen zijn in alle wijnen best aanwezig, maar de Blanc en de Rivaner kunnen wij als vriendinnengroep zeker waarderen! Persoonlijk was ik ook nog wel fan van de Barrique, de enige op hout gelagerde wijn, die daardoor veel voller is en een vleugje vanille heeft.

zeeuwse wijnfeesten proeverij

KLM selectie

Zoals iedere wijn van een kleinere hoeve, zijn de prijzen best fors (tussen de 11-18 euro) en niet iedereen zal dat er voor over hebben. Als geschenk is het een mooi product van eigen bodem. Leuk om te weten dat 3 van de 6 wijnen in de businessclass van de KLM geserveerd worden!

zeeuwse wijnfeesten druif

 

Wijnhoeve de Kleine Schorre

Adres: Zuiddijk 4, Dreischor (Schouwen-Duiveland)
Website: Dekleineschorre.nl
Onder de loep: De Zeeuwse Wijnfeesten zelf meemaken? De data voor 2018 zijn al gepland. Dan is het feest op vrijdag 3 en zaterdag 4 augustus!

Written By

Druk-druk-druk… That’s me! Klein van stuk en altijd bezig. Druk met werk en thuis met mijn twee pubers. Eten is voor mij vooral een sociale activiteit. Ik kook graag en het liefste als ik uitgebreid tijd heb. Al 20 jaar geniet ik van een kookclub met vrienden uit mijn studententijd! Heerlijk om elkaar na al die jaren nog steeds te treffen, rond een goed gevulde tafel met passende wijnen. Bij voorkeur dus een vérse, zelfgemaakte pasta, maar uit pragmatische overwegingen wordt ook het vaak een kant-en-klare variant... Het ‘koken-voor-iedere-dag’ is een ander verhaal. Het best is lastig om iedere dag iets lekkers op tafel te zetten, met kieskeurige kids. Toen ze klein waren had ik ‘Kindermenuutje-met-een-parapluutje’ bedacht, om meer variatie in kindermenu’s in restaurants te promoten. De jongens kregen regelmatig nieuwe dingen voorgeschoteld, onder het mom van een test-recept. Tot ze er achter kwamen dat het vooral een idee was. En dat deze HittePetit vééél te druk was om er écht werk van te maken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *