Start van het wildseizoen in de Achterhoek

Wild uit Nederland, ik had er eerlijk gezegd nog niet zo veel beeld bij. Maar sinds ik vorige week op uitnodiging op een wildtournee door de Achterhoek ben geweest ben ik een stuk wijzer geworden. De Achterhoek is dé wildstreek van Nederland; het wild is er divers, kwalitatief, verantwoord en puur te proeven. Met de start van het wildseizoen sieren de wildgerechten weer de menukaarten van de Achterhoekse restaurants. Ik kreeg bij Brasserie 6 (Zutphen), Hotel Bakker (Vorden), Strandlodge* (Winterswijk) en Moulin Bistronomie (Borculo) alvast een veelbelovende sneak preview van het wildseizoen.

wildseizoen brasserie 6 zutphenBrasserie 6 (Zutphen)

Na een interessante rondleiding te voet door Hanzestad Zutphen strijken we neer in Brasserie 6. In een prachtig gedecoreerde ruimte krijgen we een verrassend bordje geserveerd met een carpaccio van hert, een saltimbocca duivenborst en een huisgemaakt fazantenkroketje. Erbij drinken we dé wildwijn van dit jaar, de Brindisi.

Wildseizoen Achterhoek wildwijn Brindisi

Beste wild van Nederland

Op de volgende locatie krijgen we een wilddemonstratie van Achterhoeks bekendste poelier Benny Wolters. Hij is gespecialiseerd in wild uit de Achterhoek: ree, haas, fazant, wild konijn, wilde eend en wilde gans. Volgens de specialist ligt de kracht en kwaliteit van het (h)eerlijke Achterhoekse wild in de regio: “De kwaliteit van Achterhoeks wild heeft alles te maken met wat de natuur de dieren aan planten en kruiden te bieden heeft. Ook kunnen alle dieren vrij in deze natuur leven. De grote verscheidenheid aan grondsoorten en vegetatie maakt dat de dieren het lekkerste kunnen uitzoeken en dat proef je terug in het vlees! Het enige vlees dat wij importeren is hert of zwijn. Deze dieren hebben op de Veluwe te weinig voedselvariatie, dus halen we dit uit Polen of Duitsland.”

wildseizoen Poelier Wolters

Strandlodge (Winterswijk)

Poelier Benny fileerde een prachtige reerug voor ons, waar chef Mike Vrijdag van Strandlodge direct mee ging koken. Hij maakte er drie bereidingen van met groene kool, aardappel-pindacrème, koolraap en een jus van Brouwerij de Molen’s Vuur & Vlam (het enige product dat hij van buiten de regio heeft moeten halen :-)). Michelinster restaurant Strandlodge is gevestigd direct aan een natuurzwembad, wat een hele bijzondere setting en uitzicht geeft. In het interieur hebben ze ook geprobeerd om de natuur naar binnen te halen. Zo lijkt het net alsof je in het midden van de zaak op een grasveld eet.

wildseizoen strandlodge ree

Moulin Bistronomie (Borculo)

Ook de setting van Moulin Bistronomie is bijzonder. De naam verklapt het al een beetje, dit restaurant is gevestigd in een watermolen. In de eetzaal kijk je tegen een knap staaltje molentechniek aan, kun je uren naar kijken! Bistronomie is een samentrekking van de woorden bistro en gastronomie. Onstpannen sfeer met hoogstaande gerechten. En dat kunnen we onderstrepen. We genieten van signature dish van chef Raymond Prinsen, een hertenkalf rugfilet met rode biet, knolselderij en eekhoorntjesbrood. 

wildseizoen moulin bistronomie

Prachtige omgeving

De Achterhoek is niet alleen een bezoek waard om het heerlijke wild te proeven, maar heeft nog veel meer te bieden. Tijdens een heerlijke tocht per koets reden we door prachtige bossen en schilderachtige dorpjes.

wildseizoen_hotel_bakker_koets

Hotel Bakker (Vorden)

De koetstocht is verzorgd door Hotel Bakker, die deze koetsen regelmatig ter beschikking stellen aan hun gasten. Tijdens de toch genieten we van Hotel Bakker’s fijne wildhapjes als mabre van ree, eendenlever aspie van rode wijn en een gelei van marsala met mandarijn, chaud froid van reerugfilet met mousse van eend en gans én zwijnscoppa met preiselberen en crème van ganzenlever. Een ideale combinatie van een prachtige omgeving met heerlijke hapjes. We kunnen niet wachten om snel eens een gezellige Bed & Breakfast in de Achterhoek op te zoeken en te genieten van het wildseizoen en alle mooie herfstblaadjes.

wildseizoen hotel bakker hapjes

Meer informatie

Wildetenindeachterhoek.nl

Written By

Tijdens een vakantie ga ik zoals altijd op een culinaire ontdekkingstocht; langs restaurantjes en wijnhuizen. In het kielzog van de eigenaar van onze agriturismo, die ook vinoloog is, belanden we op het landgoed van Lacanosa. Dit nieuwe wijnhuis, opgericht door de familie achter Amaretto di Saronno, heeft een persbijeenkomst georganiseerd. Ik raak aan de praat met de aanwezige internationale foodbloggers. In de auto terug naar huis ontstaat er kortsluiting in mijn hoofd door pure frustratie. Waarom stond ik daar verdorie niet als foodblogger? Een lang weggestopte wens komt langzaam naar de oppervlakte: Mijn culinaire passie combineren met mijn werkervaring. Ik was al jaren werkzaam als online communicatie adviseur. Waarom begon ik geen culinair weblog? Nu geef ik samen met mijn special agents praktische tips waarmee jij ook op ontdekkingstocht kan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *