Wijntocht door Le Marche

Casa vineate MontaltoIn 2012 hadden we de mazzel dat we een Italiaanse agriturismo hadden geboekt, waarvan de eigenaar Pio vinoloog was. Dus daar hebben we goed gebruik van gemaakt! Pio was erg gastvrij en heeft ons op sleeptouw genomen langs verschillende wineries in Le Marche. De route hieronder is vanuit de agriturismo in Montalto della Marche goed te doen, het fijnst natuurlijk als je het over meerdere dagen kunt verspreiden!

Franginella druiven Franginella

We gaan eerst op bezoek bij de zus van Pio. De druiven uit Pio’s wijngaarden, waar je vanuit het huisje op uitkijkt, worden hier naartoe gebracht om er wijn van te maken. We krijgen er een rondleiding en zien de druiven van Pio de eerste stapjes zetten in het worden van wijn. Uiteindelijk maakt deze Azienda Agricola Franginella er een heerlijke Passerina en Pecorino witte wijn van.

Lacanosa ReinaLa Canosa

Op het landgoed van Lacanosa is een relatief nieuw wijnhuis gevestigd, opgericht door de Reina familie van Amaretto di Saronno. Ze hebben een persbijeenkomst georganiseerd en ik raak aan de praat met de aanwezige internationale foodbloggers. Hier is het Smaakspionnen avontuur begonnen! Ik raak zo gefrustreerd dat de foodbloggers daar in de watten werden gelegd. Waarom

stond ik daar verdorie niet als foodblogger? De rest van de vakantie heb ik aantekeningen gemaakt wat ik met een culinair blog zou willen doen.

Vernaccia Quacquarini

Quacquarini

Een memorabel uitstapje is de tocht naar Serrapetrona. Een piepklein dorpje in de provincie Macerata in het Noorden van Le Marche. We gaan er op bezoek bij vrienden van Pio, de eigenaren van Quacquarini. De unieke wijn die ze er produceren is een rode spumante van de Vernaccia druif, die nog een paar maanden wordt opgehangen om te drogen. Een rode Prosecco met een zoetje, heerlijk als aperitief!

Serrapetrona

Het beste van Serrapetrona

Als klap op de vuurpijl gaan we naar de enige horecagelegenheid in het dorp, de osteria. We verwachten er niet veel, het lijkt een smoezelige kroeg. Maar we eten er de allerbeste ravioli (medaglioni) met gehakt, spinazie en verse truffel er overheen geraspt. En natuurlijk een heerlijk glaasje van de rode spumante erbij, beter wordt het niet!

Poderi dei Colli

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anuscka, de tussenpersoon van wie we het huisje huren, organiseert ook regelmatig leuke activiteiten. Zo hebben we met andere gasten bij haar in de tuin pizza’s gebakken in de houtoven. Maar ook een wijnproeverij stond op het programma, naar een dorpje net buiten Montalto. Bij Poderi dei Colli kopen we heerlijke Marche Rosso, verpakt in handige 5 liter dozen. Na opening nog meer dan een maand houdbaar dankzij het vacuumsysteem. Super!

Festa di Vino

Festa di vino Ortezzano

In het schattige dorpje Ortezzano vindt ieder jaar in september een Festa di Vino plaats. We moeten wel even schakelen, want de wijnen zijn niet van hoge kwaliteit. Je drinkt er goedkope witte wijn, aangelengd met sprite. Maar je krijgt wel een bonnetje voor een gratis drankje, bij ieder hapje dat je koopt op een soort kerstmarkt. Het gaat dus vooral over veel drinken, begrijpen we! We eten er polenta met gehakt en truffel, en die past prima bij goedkope witte wijn! Tip als je het feest wilt bezoeken. Ga er vroeg in de avond (rond 18.00 uur heen), want later op de avond zijn alle wegen rondom het  dorp vastgelopen.

Written By

Tijdens een vakantie ga ik zoals altijd op een culinaire ontdekkingstocht; langs restaurantjes en wijnhuizen. In het kielzog van de eigenaar van onze agriturismo, die ook vinoloog is, belanden we op het landgoed van Lacanosa. Dit nieuwe wijnhuis, opgericht door de familie achter Amaretto di Saronno, heeft een persbijeenkomst georganiseerd. Ik raak aan de praat met de aanwezige internationale foodbloggers. In de auto terug naar huis ontstaat er kortsluiting in mijn hoofd door pure frustratie. Waarom stond ik daar verdorie niet als foodblogger? Een lang weggestopte wens komt langzaam naar de oppervlakte: Mijn culinaire passie combineren met mijn werkervaring. Ik was al jaren werkzaam als online communicatie adviseur. Waarom begon ik geen culinair weblog? Nu geef ik samen met mijn special agents praktische tips waarmee jij ook op ontdekkingstocht kan!

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *