Wijnbar meets Franse brasserie bij Wijnbar Centraal

Een wijnbar in Vlaardingen stond al lang op mijn wishlist. Je kunt uitstekend uit eten in Vlaardingen, en een speciaal biertje is ook geen probleem, maar een wijnbar ontbrak nog. Wijnbar Centraal, open sinds deze zomer, was dan ook een welkom aanvulling op onze plaatselijke horeca.

Wijn meets bar

In de wijnbar is het echt ‘wijn meets bar’. Eigenaar Marvin van Hattem heeft een sommeliersopleiding gedaan en runt de zaak samen met zijn vader Marco, die zijn sporen heeft verdiend in de Vlaardingse cafés. Wij mogen het nieuwe menu testen, sinds november is namelijk chef Fouad in dienst. Ze beogen in de eetzaal boven een huiselijke sfeer te creëren met Franse brasseriegerechten. Met bijpassende wijnen natuurlijk. Je kunt de gerechten trouwens ook gewoon beneden aan de bar bestellen, voor een aangeklede borrel.

wijnbar centraal vitello tonnato

Zonuurtjes

Als testmenu krijgen we een viergangen verrassingsmenu, waarbij we begonnen met een klassieke Vitello Tonnato waar niks op af te dingen was. Erbij serveerde Marvin een heerlijke Pinot Blanc van Villa Wolf uit de Pfalz, het Duitse Toscane. Een wijn met wat meer zonuurtjes dan de gemiddelde Duitse wijn, wat hem zeer smakelijk maakte. Het zachte zoetje van de Pinot Blanc druif, kan makkelijk de tonijnmayonaise aan, en zorgt ervoor dat alles in balans blijft.

wijnbar centraal pinot blanc

Gouden randje

De volgende gang maakte eigenlijk de hele avond bij voorbaat al geslaagd: gekarameliseerde shortribs van het Iberico varken. Niet echt heel verrassend zou je zeggen, maar de marinade (zoet en kleverig) in combinatie met een zuurtje uit de schijfjes tomaat maakte het absoluut ribs met een gouden randje. Erbij een houtgelagerde Chardonnay uit limoux. Niet bijzonder uitgesproken, maar wel intens in smaak en kon de sappige shortribs goed aan.

wijnbar centraal spareribs

Met liefde

Altijd lastig om een geweldige gang op te volgen met een volgend gerecht, maar de beurre blanc saus bij de scholfilet zorgde weer voor veel Oehs en Ahhs aan tafel. Chef Fouad blijkt een meester te zijn in het maken van marinades en sauzen, een compliment dat hij bij ons vertrek met een enorme glimlach in ontvangst nam. Hij doet het met liefde was zijn verklaring, en dat is zeker te proeven. Een totaal andere Chardonnay bij dit gerecht uit Adelaide Australië met zachte botertoetsjes, maar ook tropisch fruit als perzik. Heerlijk bij de geweldige beurre blanc met citroen.

Volgende keer blijven we hangen

Nadat wij ons bordje van het overheerlijke toetje (een combinatie van Oreo’s, Nutella, Kinder Bueno, yoghurtijs en mango) hadden afgelikt, moesten we helaas snel naar huis in verband met andere verplichtingen. Maar anders waren we aan de bar beneden nog even verder gegaan met een lekkere cocktail!

wijnbar centraal dessert

Wijnbar Centraal

Adres: Westhavenplaats 34, 3131 BT Vlaardingen
Website: Wijnbarcentraal.nl
Onder de loep: Wijn is het jasje om de zaak heen, maar de menukaart en de cocktails zijn ook een bezoekje waard!

Written By

Druk-druk-druk… That’s me! Klein van stuk en altijd bezig. Druk met werk en thuis met mijn twee pubers. Eten is voor mij vooral een sociale activiteit. Ik kook graag en het liefste als ik uitgebreid tijd heb. Al 20 jaar geniet ik van een kookclub met vrienden uit mijn studententijd! Heerlijk om elkaar na al die jaren nog steeds te treffen, rond een goed gevulde tafel met passende wijnen. Bij voorkeur dus een vérse, zelfgemaakte pasta, maar uit pragmatische overwegingen wordt ook het vaak een kant-en-klare variant... Het ‘koken-voor-iedere-dag’ is een ander verhaal. Het best is lastig om iedere dag iets lekkers op tafel te zetten, met kieskeurige kids. Toen ze klein waren had ik ‘Kindermenuutje-met-een-parapluutje’ bedacht, om meer variatie in kindermenu’s in restaurants te promoten. De jongens kregen regelmatig nieuwe dingen voorgeschoteld, onder het mom van een test-recept. Tot ze er achter kwamen dat het vooral een idee was. En dat deze HittePetit vééél te druk was om er écht werk van te maken….

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *