Wijn-spijscombinaties voor Kerst, van Hema!

Ben jij ook al het kerstdiner aan het plannen? Wij kregen volop inspiratie tijdens het Hema Kerst event. Tijdens een wijnworkshop hebben wij de mannen van Sommos eens aan de tand gevoeld welke wijnen we bij onze gerechten kunnen schenken. Want wijn proeven kunnen we goed, maar verstand hebben we er toch niet echt van. En we hebben wel eens gehoord dat Hema prima wijnen heeft, maar helaas ontbreekt het aan deskundig advies in de winkel. We hebben deze kans dus niet onbenut gelaten en delen je de bevindingen!

hema kerst tafel

  • Aperitief

Een feestelijke avond verdient een lekkere bubbel om mee te beginnen. De Copa Sabia Cava brut doet wat ons betreft niet onder voor een champagne. Het is een Reserva, dus minimaal 15 maanden gerijpt. En dat proef je, het is een intense wijn met frisse aroma’s van wit fruit. Even een insiders tip, bij Hema vind je ook de mooie gouden ‘limited edition’ flessen Cava. De inhoud is echter exact hetzelfde als in de gewone fles Copa Sabia Cava. Hoewel de gouden fles natuurlijk leuk op de tafel staat, is deze versie 1,50 euro duurder dan de ‘gewone’ fles. Nederlanders als we zijn, kiezen we voor de gewone fles. Dan maak je voor 7,50 euro per fles een prima indruk.

hema kerst cava

  • Hoofdgerecht

DelicaTessa organiseert een Italiaanse kerst, en daar past de Tesoruccio Primitivo prima bij. Het is een volle en kruidige rode wijn uit de hak van Italië, die prima kan opboksen tegen bijvoorbeeld een Ossobuco.

Lady MacPie’s kerstdiner heeft als hoofdgerecht Pulled Porc en als nagerecht een Schotse Christmas Pudding (recept volgt later!). Stevige smaken dus; moet daar dan ook een stevige wijn bij? De sommelier adviseert een rode wijn die een soepele dronk heeft, een volle smaak, maar ook een scherp zuurtje: de Domaine Saint Martin Côtes du Rhône. Juist dat zure zal zich goed door de zware, vettige smaken heen kunnen snijden, waardoor je een heerlijke smaakvermenging in je mond krijgt. We vonden de wijn zo ook al erg lekker, dus we verheugen ons op de combi.

hema kerst cotes du rhone

  • Dessert

De Italiaanse kerst van DelicaTessa wordt besloten met een traditionele tiramisu. Maar ze is niet zo’n fan van dessertwijn, dus we vroegen om advies voor een alternatief. De Clairette de Die is wat ons betreft een zeer verrassende oplossing. Een halfzoete bubbel die het vettige van de tiramisu goed aankan en bovendien de mond lekker ‘schoon’ bubbelt. Hij is ook nog eens laag in alcohol, dus na een overdadig kerstdiner met bijbehorende wijn, kun je deze nog goed hebben!

  • Andere Hema Kerst hapjes

De Kerst-tompouce klonk als een slechte grap, maar hij blijkt echt erg lekker. Waar de traditionele tompouce bestaat uit gele room en een knapperig deegje en mierzoete glazuur, heeft deze tompouce een veel luchtiger vulling die een beetje lijkt op marshmallow. Niet zwaar, lekker luchtig en ook geen mierzoet glazuur, maar een witte chocoladeplakje met kerstspreuk.

hema kerst tompouce

Niet moeilijk doen, wel lekker eten

Verder pakt de Hema uit met 10.000 verschillende luxe noten; amandelen met een zeewierkorstje, een limoncellolaagje, een bosbessenjasje, noem het maar op. Bijna niet des Hema’s om zo luxe uit te pakken :-). Gelukkig blijft Hema down to earth bij de vleeswaren: gewoon kipfiletplakjes, rosbief- en hamrolletjes met een kerstprikkertje erin. En een lekker sausje on the side. En daar houden we van: niet moeilijk doen, wel lekker eten.

Tags from the story
, , , , ,
Written By

Lady MacPie vraagt zich bij elk ingrediënt af: kan hier misschien ook een taart mee gemaakt worden? Elk eetmoment is volgens haar wel geschikt voor een taart: van ontbijttaart naar lunchtaart, via een zoete 4-uur theetijdtaart naar de afsluitende avondmaaltijdtaart (met desserttaart). Elke dag taart eten, zonder aan te komen. Er is echter een strenge taartetiquetteregel volgens Lady MacPie: het moet altijd een lage kranstaart met een gat erin zijn.

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *