Wereldmuseum: een ideale culturele en culinaire combi

Dit keer ging de vrouwelijke helft van Haegsche Proef alleen op stap. Me love food. Maar het is een dure hobby. Dus was ik helemaal happy toen DelicaTessa mij vroeg of ik in de gelegenheid was om naar de uitnodiging van het Wereldmuseum te gaan. Een rondleiding door het museum door de directeur himself inclusief een driegangenlunch in het restaurant met michelinster.

Goud der godenHet museum

Hoewel mijn grootste interesse uitgaat naar het restaurant, is het museum ook meer dan de moeite waard. Het gebouw alleen al. Het is een prachtig statig pand, met veel oog voor detail, alles klopt. De binnenkomst is bijna feestelijk door de allervriendelijkste gastvrouw die mij de garderobe wijst. De rondleiding richt zich met name op de tentoonstelling Goud der Goden uit het oude Java. Het is een bijzondere sieradencollectie uit de 7e tot en met de 11e eeuw. Deze sieraden werden ontworpen voor de goden, maar op speciale dagen tooiden de koningen en koninginnen zich met deze sieraden om hen een eerbetoon te brengen. Gelukkig mogen we ook even in de balzaal en de salon kijken. Wat een indrukwekkende ruimtes: hoge plafonds, chique kroonluchters, klassieke ornamenten. Jammer dat ik al getrouwd ben, dit is een droomlocatie voor een huwelijk. Ik zie mezelf al aan komen varen per watertaxi… Een aanrader dus voor als je binnenkort wat te vieren hebt.

Kokkels_mais_wereldmuseumEen goddelijke lunch

Na de rondleiding volgt de lunch. En wat voor 1. Waar moet ik beginnen? De inrichting is prettig. Rustig wit tafellinnen, verse bloemen, uitzicht op de maas of de open keuken. De bediening is prettig. Overwegend jong, maar ter zake kundig. Beleefd, maar niet ongemakkelijk en vooral attent. Allemaal keurig in zelfde outfit. Dan het eten. Goddelijk! Voor bij het aperitief (een rosé bubbel van Duits wijnhuis Kessler) een zout/peper hapje: een krokantje van quinoa met avocado, zout en paprika dat een leuke tegenhanger is van de zoete spongen cake met radijs en peper. De amuse bestaat uit kokkels, mais, Spaanse peper, avocado, komkommer en waterkers. Veel smaken, gelukkig is de zoete mais een mooie tegenhanger voor de zoetzure kokkels.

Heilbot_garnaal_wereldmuseumFeest

Het voorgerecht bestaat uit verschillende bereidingen van piepkuiken en eendenlever met macadamia vinaigrette en doperwten. Zo lust ik ook wel doperwten, wat een feest. De lever is wat flauw, maar in combinatie met de andere smaken is dit juist prima. De wijn die erbij wordt geschonken, is te lekker. Een verdejo van Bellori. Die past ook perfect bij het hoofdgerecht: heilbot en garnaal, met wat risotto, tuinbonen, gepocheerd eitje, risotto en tomaat. Mmmmmmm, heerlijk. Het had van mij alleen iets warmer gemogen.

dessert_boedha_wereldmuseumZonde om op te eten

Alle gerechten zagen er fantastisch uit, maar het dessert was helemaal een plaatje. Met echt goud en een Boeddha van chocola als knipoog naar de tentoonstelling. Ik durf de Boeddha niet goed op te eten. Dat is vast niet goed voor mijn Karma. De andere ingrediënten kan ik niet laten staan. Een mousse van passievrucht met koffie-ijs, chocolade en pandan. Een leuke mix tussen fris, zoet, zout en chocolade.

Wacht niet te lang

Wacht niet te lang met een bezoek aan het museum. Tot en met 28 juni 2015 kun je genieten van de tentoonstelling en het Goud der Goden-luncharrangement. Daarna volgt een nieuwe thematentoonstelling over de Perzen. Ben benieuwd wat voor dessert ze daarbij gaan bedenken.

Wereldmuseum, Rotterdam

Adres: Willemskade 25, 3016 DM Rotterdam
Website: Wereldmuseum.nl
Onder de loep: Geniet van een goddelijk luncharrangement in combinatie met een van de tentoonstellingen (*update: de Goud der Goden tentoonstelling is inmiddels afgelopen)

Written By

Mirjam en Steven vormen samen Haegsche Proef. Ze zijn net zo gek op eten als op elkaar en willen graag hun ervaringen delen met anderen. Ze nemen niet alleen de proef op de som in Den Haag, ook daarbuiten. Restaurants moeten oppassen voor dit spionnenduo, want ze zijn kritisch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *