Tot voor kort was ik niet zo’n tapaskok. Ik had zelfs twee (nooit eerder gebruikte) tapas kookboeken in de kast staan! Het lijkt namelijk zoveel kokkerellen, al die gerechtjes maken. Maar sinds ik een Spaans soepje en mijn snelle tapasgerechten uitprobeerde, heb ik helemaal de smaak te makken. Ik pakte de makkelijke lijn door, en koos de gerechten uit waarvan ik dacht dat ik ze wel aankon. En ook gewoon improviseren als ik ingrediënten niet in huis had.
Warme tapas
Aan de slag dus vanmiddag, muziekje en wijntje erbij, wat Spaanse woorden oefenen met de kinderen. Tussendoor lekker wat worst en olijven proeven, genieten! Ik geef je de recepten van het laatste deel van mijn culinaire tapas ontdekkingsreis; de warme tapas.
Gemarineerde champignons
Neem 250 gr kleine champignons en borstel ze schoon. Snijd 1 kleine ui zo fijn mogelijk en fruit deze samen met de champignons 10 minuten in een koekepan met wat kokosolie. Pers er een teentje knoflook bij en voeg wat gemalen peper toe. Schenk er tot slot 2 el oestersaus en 1 el vissaus door en laat het vocht wat indikken. Serveer de champignons koud.
Gevulde rode paprika met tonijn
Ingrediënten voor 4 personen
- 2 rode paprika’s
- 0.5 groene paprika
- 250 gr tonijn uit blik
- 1 teen knoflook
- 2 zongedroogde tomaten
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl koriander
- snufje zout en peper
- 1 ei
- scheutje melk
Bereiden
Verwarm de oven op 200 graden voor. Snijd de paprika’s doormidden en verwijder de zaadjes. Leg ze per tweetal in een kleine ovenschaal. Snijd de groene parika heel fijn en pers de teen knoflook uit. Snijd de zongedroogde tomaten fijn. Haal de tonijn uit blik en schep het in een kom. Voeg aan de kom de parika, knoflook, en kruiden toe en meng alles goed door elkaar. Verdeel het mengsel over de paprika’s. Schenk het losgeklopte eiermengsel in de parika’s. Laat ze 45 min bakken in de oven. Optie: garneren met kaas.
Pa amb tomaquet (Catalaanse toast, met tomaat)
Ingrediënten
- 1 teen knoflook
- 2 grote tomaten
- 4 sneden stokbrood
- 4 plakjes serranoham of Schwarzwälder Schinken
- 3 el olijfolie
Bereiden
Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Snijd de teen knoflook doormidden. Rasp of snijd de tomaten zeer fijn. Breng de tomaat op smaak met peper.
Rooster het brood onder de grill tot het aan beiden kanten lichtbruin is. Wrijf het nog warme brood in met de snijkanten van de knoflookteen en schep er dan wat van de tomatenrasp op. Beleg het brood eventueel nog met een plak serranoham. Sprenkel er wat olie over en het hapje kan direct geserveerd worden.