Vlaamsch Broodhuys: 20 jaar driesterrenbrood

Het Vlaamsch Broodhuys viert dit jaar haar twintigste verjaardag. Ze hebben in die tijd zuurdesem op de kaart gezet en kwaliteitsbrood tot de norm gemaakt. Het bakkerspaar Dimitri en Diante Roels gaat onverminderd door met hun missie om iedereen echt te laten genieten van goed brood.

Vlaamsch broodhuys dimitri

Landelijk verkrijgbaar

De producten van Vlaamsch Broodhuys zijn al dagelijks landelijk verkrijgbaar. Dat is wel wat anders dan in mijn studententijd, toen ik het echt nog bijzonder vond als ik in Amsterdam van dat heerlijke brood kon kopen. Daar kon ik echt naar uit kijken!

Manifest

De definitie van goed brood heeft Roels vastgelegd in een manifest, de basis waar kwaliteitsbrood aan moet voldoen. Zelf gebruikt hij slechts drie zorgvuldig geselecteerde ingrediënten voor zijn beroemde ‘Grand mère volkoren’: campremy tarwe, Bretons zeezout en gevitaliseerd water. Campremy tarwe is de enige tarwesoort die een eigen aroma en smaak afgeeft en bovendien zorgt voor een bijzondere, krokante korst. Dit tarweras wordt speciaal voor de Nederlandse topbakker verbouwd in Frankrijk en door ambachtelijke molenaars in Oudorp en Schiedam vermalen. Sterrenchef en vriend Sergio Herman: ‘Als je spreekt in termen van Michelinsterren, dan heeft Vlaamsch Broodhuys er drie voor haar kwaliteitsbrood’.

Vlaamsch broodhuys brood

Proeven!

Thuis proeven we van onze all time favorite Christophe pavé; een aromatisch vierkant tarwebrood met roggedesem en mout, gedecoreerd met lijnzaad, sesamzaad en bergzout kristallen. Deze is bereid volgens de pousse-lent methode en is gemaakt met een klein beetje zuurdesem en een kleine hoeveelheid gist. Het zit dus tussen een zuurdesem en een traditioneel brood in. Daardoor is het brood minder uitgesproken zuur dan zuurdesembrood, maar met een diepere geur en smaak dan brood dat alleen gist bevat. 

Vlaamsch broodhuys christophe pave

We worden verrast door het heerlijke roggekrentenbrood dat we ook mogen proeven. Aanvankelijk was ik nog niet zo enthousiast om dit op de ontbijttafel te serveren, omdat ik het me eigenlijk alleen met boter of met boter en kaas lekker leek. Maar de meest uiteenlopende combinaties waren heerlijk. Kipsatésalade smaakte er bijvoorbeeld prima op, maar ook ham of salami. Beide broden zijn heerlijk bij het ontbijt of lunch, maar bij een diner zouden ze ook niet misstaan.

Vlaamsch broodhuys christophe krenten rogge

Vlaamsch Broodhuys

Het brood van Vlaamsch Broodhuys is verkrijgbaar in de webwinkel, de 14 Baker’s Cafés en 21 overige verkooppunten. Kijk voor het dichtstbijzijnde verkooppunt op Vlaamschbroodhuys.nl.

Vlaamsch broodhuys broodsoorten

Written By

Smaakspionnen kunnen niet overal tegelijk zijn. Daarom struinen hun Handlangers ook alle steegjes van de culinaire wereld af op zoek naar nieuwe culinaire ontdekkingen! In gastblogs delen ze hun bevindingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *