Viva Valencia! Tips voor tapas en meer

Het hele jaar had ik al uitgekeken naar dit moment: een weekje Spaans studeren in Valencia. Lekker een week alleen op pad; in de ochtenden naar school voor intensieve lessen op een goed niveau en in de middag en avond tijd genoeg voor architectonische en gastronomische hoogtepunten. Ik heb genoten en geef je mijn tips voor Valencia!

valencia tips ontbijt

Het ontbijt is in Spanje geen uitgebreide maaltijd, maar met die cultuur was ik al bekend. Ik heb genoten van mijn koffie (con leche) in de ochtend, met ‘pan con aceite y sal’ (brood met olijfolie en zout). Heerlijk dat na een dag of 2 de ober me aan mijn vaste tafeltje herkende, en direct de juiste koffie-variant kwam brengen! Voor circa 2,25 euro kun je overal eenvoudig ontbijten.

valencia tips paella

Aqua de Valencia

Valencia heeft veel specialiteiten. Bovenaan staat de paella, in vele varianten. Soms met groenten (Verduras), soms vis en schaal- en schelpdieren (Mariscos) en uiteraard de Valenciana (gele rijst met kip en konijn). Verder mag je de cocktail Aqua de Valencia (cava, vers sinaasappelsap en wodka, of gin) niet missen! Uiteraard kun je zoals in alle spaanse steden je helemaal tegoed doen aan diverse tapas. In Valencia houden ze van de bereidingswijze ‘a la plancha’ (op de hete plaat gebakken).

valencia tips sepia inktvis

De lekkerste inktvis

De lekkerste sepia (inktvis) a la plancha at ik, vergezeld van een goede Aqua de Valencia, op het terras van Los Escalones de Lonja, nabij de Mercat Central. Het was een goede tip van de eigenaar van mijn hotel! Je zit er gezellig, in een smal straatje, met uitzicht op de Mercat en de Lonja de la Seda (zijdebeurs). Met een kaasplankje vooraf (Manchego) en een koffie na, betaalde ik hier een kleine 20 euro.

valencia tips konijn

Konijn in knoflook

Erg goede tapas at ik bij taberna Antonio Manuel. Niet de mooiste plek om te zitten (in winkelstraat; wel klein terrasje aan de zijkant), maar absoluut een goede keuken en veel keuze. De specialiteit van het huis, konijn in knoflooksaus, moet je hier zéker nemen. Wordt geserveerd met brood en gebakken aardappelschijfjes. Eigenlijk een flinke hap al, maar er is zoveel meer dat hier echt lekker is… Beste tip is hier: ga met een groep, bestel allemaal 1 of 2 tapas en deel alles met elkaar, zodat je van veel smaken een beetje kan proeven.

valencia tips aqua de valencia

Trendy twist

Voor wie én een romantische sfeer wil én bijzonder smaakvol eten, adviseer ik LaLola. Hier eet je goede Spaanse gerechten, met een trendy twist. Ik nam het lunchmenu (voor 15 euro). Bij mijn glas aqua de Valencia kreeg ik een schaaltje verse, heel rijpe olijven en pepertjes. Als starter een paté van paprika (lekker pittig!) met brood. Als eerste gerechtje nam ik de ‘kaasverrassingen’; knapperig filokorstje met kaas, garnalen en preivulling. Spannend. Daarna nam ik de paella met groenten en een lekkere koffie (cortado). Echt een terras om op je gemak te lunchen en je te laten verwennen.

valencia tips mosselen

De beste mosselen van de stad

Een laatste tip; een snelle tapa die zowel met de lunch als in de avond kan. Al meer dan 100 jaar serveert La Pilatera de beste mosselen van de stad. En dat zeggen ze niet alleen zelf… Onder de volle lengte van de bar staat een rij mosselbakken, waar de lege schelpen zo in gekieperd worden. Ze gaan er hier met grote hoeveelheden tegelijk doorheen! Ik moest het zelf ervaren, en ja, ze zijn goddelijk. Heerlijk grote, vette mosselen zonder poespas; in een pittig zoete bouillon. Ik heb extra brood besteld om in de saus te doppen en likte mijn vingers erbij af!!

Onder de loep

Aqua de Valencia wordt ook verkocht als kant en klare drank, in een oranje fles. Een kleurig souvernir en best lekker, maar verwar het niet met de cocktail die je op het terras geserveerd krijgt; er gaat niets boven verse sinaasappelsap als basis!

Written By

Druk-druk-druk… That’s me! Klein van stuk en altijd bezig. Druk met werk en thuis met mijn twee pubers. Eten is voor mij vooral een sociale activiteit. Ik kook graag en het liefste als ik uitgebreid tijd heb. Al 20 jaar geniet ik van een kookclub met vrienden uit mijn studententijd! Heerlijk om elkaar na al die jaren nog steeds te treffen, rond een goed gevulde tafel met passende wijnen. Bij voorkeur dus een vérse, zelfgemaakte pasta, maar uit pragmatische overwegingen wordt ook het vaak een kant-en-klare variant... Het ‘koken-voor-iedere-dag’ is een ander verhaal. Het best is lastig om iedere dag iets lekkers op tafel te zetten, met kieskeurige kids. Toen ze klein waren had ik ‘Kindermenuutje-met-een-parapluutje’ bedacht, om meer variatie in kindermenu’s in restaurants te promoten. De jongens kregen regelmatig nieuwe dingen voorgeschoteld, onder het mom van een test-recept. Tot ze er achter kwamen dat het vooral een idee was. En dat deze HittePetit vééél te druk was om er écht werk van te maken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *