Visschelp met coquille recept: een hartig ovengerechtje

Geïnspireerd op een smakelijk gerechtje dat je kant-en-klaar kunt kopen bij Simonis in Scheveningen, ging een bevriend visliefhebber en amateurkok aan het experimenteren. Zo moeilijk kon zo’n visschelp met coquille, zalm en een romige ragout toch niet zijn? Het resultaat is een hartig ovengerechtje met vis, stijlvol geserveerd in de Sint Jacobsschelp. We geven je het visschelp met coquille recept!

visschelp met coquille recept oven

Visschelp met coquille recept

Ingrediënten per schelp

  • (halve) coquille
  • twee stukjes zalm
  • hollandse garnaaltjes
  • champignons (in dunne plakjes, gebakken)
  • visragout (roux van visbouillon, boter en bloem)
  • strooikaas

visschelp met coquille recept vis

Roux als basis

De basis is een eenvoudige roux van 40 gr boter, 40 gr bloem en 500 ml (vis)bouillon. Smelt de boter op laag vuur, voeg in delen de bloem toe en blijf goed roeren. Vervolgens steeds een scheutje bouillon toe, en laat deze goed opgenomen worden door het bloemmengsel, voordat je een volgende scheut toevoegt, zodat een zachte en smeuïge ragout ontstaat. Voeg de garnaaltjes toe aan de ragout. Maak de bouillon niet te zout; samen met de strooikaas als garnering wordt het anders al snel teveel van het goede.

visschelp met coquille recept vullen

Altijd wat lekkers in de vriezer

Leg in iedere schelp een coquille (halveer ze als ze erg groot zijn), 2 stukjes zalm en wat champignons. Schep er vervolgens een flinke hoeveelheid ragout overheen, zodat de vis helemaal bedenkt is. Garneer met wat strooikaas. Vers gemaakt kun je de schelpen in 20 minuten in de oven verwarmen op 180 graden. De visschelp met coquille kan ook prima ingevroren worden (per stuk afdekken met wat huishoudfolie). Wij maken er vaak een heleboel tegelijk en vriezen een deel in. Bevroren hebben ze iets meer oventijd nodig; ga uit van ongeveer 35 minuten. Zo heb je snel iets lekkers bij de borrel!

visschelp met coquille recept kaas

Onder de loep

De visschelp met coquille en zalm is een ruim voorgerecht, of een lekker hartig (borrel)hapje voor de zondagmiddag, bij een mooi glas witte wijn. De jakobsschelpen gaan gewoon in de vaatwasser en zijn vele malen te gebruiken!

Written By

Druk-druk-druk… That’s me! Klein van stuk en altijd bezig. Druk met werk en thuis met mijn twee pubers. Eten is voor mij vooral een sociale activiteit. Ik kook graag en het liefste als ik uitgebreid tijd heb. Al 20 jaar geniet ik van een kookclub met vrienden uit mijn studententijd! Heerlijk om elkaar na al die jaren nog steeds te treffen, rond een goed gevulde tafel met passende wijnen. Bij voorkeur dus een vérse, zelfgemaakte pasta, maar uit pragmatische overwegingen wordt ook het vaak een kant-en-klare variant... Het ‘koken-voor-iedere-dag’ is een ander verhaal. Het best is lastig om iedere dag iets lekkers op tafel te zetten, met kieskeurige kids. Toen ze klein waren had ik ‘Kindermenuutje-met-een-parapluutje’ bedacht, om meer variatie in kindermenu’s in restaurants te promoten. De jongens kregen regelmatig nieuwe dingen voorgeschoteld, onder het mom van een test-recept. Tot ze er achter kwamen dat het vooral een idee was. En dat deze HittePetit vééél te druk was om er écht werk van te maken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *