Vegetarische Gehacktballetjes bij de boerenkool

Unox, gehaktballetjes en De vegetarische slager: Wat hoort er niet in dit rijtje thuis?

Dat gevoel kreeg ik, toen ik las dat Unox met een allereerste vegetarisch product komt. De reden? Er zouden steeds meer ‘flextariërs’ zijn; mensen die af en toe geen, of over het geheel minder vlees willen eten. Ik hoor daar eigenlijk ook wel bij en testte ze dus graag.

vegetarische gehacktballetjes

Winterkost

Unox gaat bij mij vooral samen met winterkost als stamppotten. Vandaar dat ik de Vegetarische Gehacktballetjes in satésaus combineerde met boerenkool stamppot. Het traditionele kuiltje jus, wat je ook niet hebt als je geen vlees klaarmaakt, kon zo vervangen worden door de satésaus, om de stamppot toch lekker pittig en smeuïg te maken.

vegetarische gehacktballetjes boerenkool

Andere kleur

Ik vraag me bij vegetarische producten vaak af, waarom ze zo nodig moeten lijken op de vleesvariant die ze vervangen, maar met balletjes in saus ben ik zo kritisch niet. Als je ze doorsnijdt zie je direct dat je met een ander soort product te maken hebt. De vega balletjes zijn oranje-bruin, waar vlees eerder rood-grijs is. Mijn ProefPubers merkten gelijk op: Aha, dáárom zitten ze in die saus; dat je die rare kleur niet ziet….

vegetarische gehacktballetjes boerenkool

Bite

Misschien niet alledaags, maar boerenkool en saté blijken prima samen te gaan. De satésaus is heerlijk, romig en met pit. Niet te scherp, maar erg smaakvol. De smaak van de balletjes is licht zoet. Ze hebben een vlezige, kruidige bite en brokkelen licht af als je ze snijdt, net als een goede, iets droge gehaktbal. Eigenlijk proef je vooral de saté (en daar is niets mis mee!), al is de structuur opvallend geslaagd.

vegetarische gehacktballetjes satesaus

Smakelijke aanvulling

In het assortiment vleesvervangers en vegetarische producten vind ik het een smakelijke aanvulling, met een betere ‘gehaktstructuur’ dan tot nu toe tegen gekomen. Deze balletjes komen hier zeker nog eens op tafel. Volgende keer met een verse (vegetarische) nasi. Trouwens als borrelsnack lijken ze me ook heel geslaagd!

Vegetarische Gehacktballetjes in satésaus

De Vegetarische Gehacktballetjes van Unox en De Vegetarische Slager liggen binnenkort in alle supermarkten voor 3,39 euro per zak. Dit zijn ruim 2 porties. We zijn wel benieuwd of het een eenmalige keus is van Unox, of dat ze in de vegahoek gaan uitbreiden. Zou een enorme shift zijn!

Andere recepten met boerenkool

Written By

Druk-druk-druk… That’s me! Klein van stuk en altijd bezig. Druk met werk en thuis met mijn twee pubers. Eten is voor mij vooral een sociale activiteit. Ik kook graag en het liefste als ik uitgebreid tijd heb. Al 20 jaar geniet ik van een kookclub met vrienden uit mijn studententijd! Heerlijk om elkaar na al die jaren nog steeds te treffen, rond een goed gevulde tafel met passende wijnen. Bij voorkeur dus een vérse, zelfgemaakte pasta, maar uit pragmatische overwegingen wordt ook het vaak een kant-en-klare variant... Het ‘koken-voor-iedere-dag’ is een ander verhaal. Het best is lastig om iedere dag iets lekkers op tafel te zetten, met kieskeurige kids. Toen ze klein waren had ik ‘Kindermenuutje-met-een-parapluutje’ bedacht, om meer variatie in kindermenu’s in restaurants te promoten. De jongens kregen regelmatig nieuwe dingen voorgeschoteld, onder het mom van een test-recept. Tot ze er achter kwamen dat het vooral een idee was. En dat deze HittePetit vééél te druk was om er écht werk van te maken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *