Recept voor Valentijnstaart met tomaten en frambozen

Je maakt deze Valentijnstaart in 30 minuten! Tijd genoeg dus om je Valentijn te verrassen. Of je buren, de visite, of gewoon, omdat je zin hebt in tomatenframboostaart. Oh ja, en met Pasen kun je deze taart ook gerust op tafel zetten!

Valentijnstaart tomaten kuikentje

Liefdesbolletjes

Na mijn rondleiding in de tomatenkas, had ik natuurlijk heerlijke, verse tomaten in huis. Kleine, rode ‘liefdesbolletjes’ die onder de afrodisiac-ingrediënten vallen. Ik moest er daarom wel een Valentijnstaart van maken.

Valentijnstaart Bliss tomaten

Vers en bevroren

Ik kan je aanraden om inderdaad tomaten vers van de kas te halen, of gewoon bij de supermarkt of natuurwinkel en dan wel trostomaatjes of cherrytomaatjes die nog aan het steeltje zitten. Gebruik bevroren frambozen: dat verdeelt makkelijker en ze blijven mooi in de vorm. Ook leuk om ze als ijsklontje te gebruiken in de wijn die je erbij serveert <3.

Valentijnstaart tomaat in kransvorm

Hartig of zoet

Het grappige aan deze taart is, is dat ie zowel ‘hartig’ te gebruiken is, als zoet. Zeker als je garneert met basilicumblaadjes neigt ie echt naar hartig. Combineer ‘m dus vooral met een kruidig gerecht en een goede wijn. Wil je ‘m meer naar de zoete kant hebben, voeg dan wat meer vanillesuiker toe dan in het recept staat en maak de koekjesbodem wat dikker (meer koekjes!).

Valentijnstaart tomaten basilicum

Ingrediënten Valentijnstaart

 • 160 gram frambozen (vriesfruit is handig)
 • 0.5 limoen
 • 500 gram cherrytomaatjes (dat zijn ongeveer 4 trosjes)
 • Verse basilicumblaadjes
 • 500 ml volvette yoghurt (bijvoorbeeld Griekse)
 • 500 gr mascarpone
 • 10 velletjes gelatine
 • roomboter
 • honing
 • 2 zakjes vanillesuiker
 • Verkade vanille cream Digestive koekjes
 • Lange vingers (de koekjes)

Bereiden

Zet de gelatineblaadjes in een laagje water om zacht te worden. Meng de honing, de vanillesuiker en de yoghurt in een ruime kom. Meng vervolgens driekwart van de mascarpone erdoorheen. Bewaar dus een derde van de mascarpone.

Was de tomaten. Je kunt ervoor kiezen om het velletje van de tomaten af te halen of het velletje te laten zitten. Zitten natuurlijk meer vitaminen in, maar geeft ook een wat zuurdere smaak. Ontvellen van tomaten gaat als volgt: snij er een kruisje in en dompel ze een minuutje onder in kokend water en vervolgens in koud water. Dan peuter je daarna makkelijk het omgekrulde velletje ervanaf. Snij de tomaatjes in plakjes. Selecteer er een paar die je halveert. Die plaats je tegen de wanden van de puddingvorm met de bolle kan naar buiten. Strooi enkele frambozen alvast in de puddingvorm.

Verwarm de rest van de mascarpone. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg ze een voor een toe. Ze lossen op in de mascarpone. Goed roeren, zodat er geen klontjes ontstaan. Meng het met de rest van de ingrediënten. Gooi de rest van de frambozen erdoor en ook de plakjes tomaten. Knijp er een halve limoen in uit.

Valentijnstaart bodem lange vingers

Je kunt ervoor kiezen alles nu te mixen met de staafmixer (dat heb ik gedaan) of dat te laten. Als je mixt, wordt de taart wel heel mooi roze. Giet het hele mengsel in de puddingvorm. Verkruimel de Verkade-koekjes (of andere koekjes die jij lekker vindt) erboven en plavei alles met lange vingers. Goed aandrukken. Plaats nu de vorm 2 tot 3 uur in de koelkast. Garneer met basilicumblaadjes.

Valentijnstaart in puddingvorm

Heel veel liefs van Lady MacPie en geniet van je Valentijnstaart!

Valentijnstaart doorsnede

Written By

Lady MacPie vraagt zich bij elk ingrediënt af: kan hier misschien ook een taart mee gemaakt worden? Elk eetmoment is volgens haar wel geschikt voor een taart: van ontbijttaart naar lunchtaart, via een zoete 4-uur theetijdtaart naar de afsluitende avondmaaltijdtaart (met desserttaart). Elke dag taart eten, zonder aan te komen. Er is echter een strenge taartetiquetteregel volgens Lady MacPie: het moet altijd een lage kranstaart met een gat erin zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *