De Tres leche cake van de leerlingen van CVO Accent

Tres leche. De Smaakspionnen module op de leerwerkplaats Accent Capelle werd afgesloten met een spoedcursus bloggen. Nadat de leerlingen in de eerdere workshops al enthousiast aan de slag waren gegaan met foodfotografie en taarten bakken, leerden we ze nu hoe je een gerecht ook smakelijk kunt presenteren in tekst.

tres leche workshop

Huiselijk

We lieten de leerlingen op een interactieve manier ontdekken van welke gerechten zij blij worden, en hoe ze dat met tekst kunnen uitbeelden. Veel voorbeelden van heerlijke gerechten kwamen uit huiselijke kring. Een tante die altijd hetzelfde gerecht maakt als je terug komt van vakantie. Of dat ene gerecht uit jouw cultuur, waar je zo veel warme herinneringen aan hebt.

tres leche bloggen

Dromen

Yerelin kon het, wat ons betreft, het beste verwoorden. Zij beschreef de tres leche cake:

Tres leche cake is een heel zoete cake, die heel zacht en sappig is. Als je tres leche in je mond hebt, lijkt het alsof je aan het dromen bent!

tres leche smaakspionnen

Vervolgens gingen de leerlingen met dit ‘winnende’ gerecht aan de slag. Iedereen maakte een eigen versie van de tres leche. En natuurlijk delen wij het recept!

tres leche bakken

Ingrediënten Tres leche

 • 6 eieren
 • 100 gr suiker
 • 125 gr zelfrijzend bakmeel
 • rasp van 1 limoen
 • 350 ml geëvaporeerde melk (koffiemelk)
 • 350 ml gecondenseerde melk
 • 250 ml slagroom
 • scheutje amaretto of bruine rum

Om te garneren

 • partjes perzik
 • 250 ml slagroom
 • extra limoenrasp

tres leche gieten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakevorm van 23 cm doorsnee in en bestrooi met bloem. Splits de eieren. Klop de eiwitten stijf. Voeg de helft van de suiker toe en blijf mixen tot de suiker is opgenomen. Klop de eidooiers met schone kloppers in een andere kom romig. Voeg de resterende suiker toe en blijf mixen tot het mengsel lichtgeel en dik is.

Schep de eidooiers door de eiwitten. Voeg het gezeefde bakmeel toe en schep het door het beslag. Schep ook de limoenrasp erdoor. Schenk het beslag in de vorm.

tres leche opmaken

Bak de cake 30 minuten. Zet de oven uit, maar laat de cake er nog 20 minuten in staan. Open de oven niet. Bereid ondertussen het melkmengsel door de geëvaporeerde melk, gecondenseerde melk en de slagroom en amaretto of rum te mengen.

tres leche cake

Haal de cake uit de oven en leg op een serveerschaal. Prik de cake meerdere malen in met een vork. Schenk het melkmengsel over de cake. Als er uit de cake, zoals op de foto, een plasje melk komt, betekent dit dat die verzadigd is. En dus kun je stoppen met schenken. Zet de cake 1 uur in de koelkast om af te koelen en om de melk erin te laten trekken. Garneer met de plakjes perzik, stijfgeklopte slagroom en limoenrasp voor serveren. Of maak er zoals de leerlingen van Accent je eigen creatie van!

tres leche cake aangesneden

Lees ook

Written By

MissMundo is al sinds kind een ontdekkingsreiziger wiens hart in de fik gaat van lekker eten, mensen en hun inspirerende verhaal. Ruim 20 jaar reisde ze over de wereld. Als special agent gaat ze voor de Smaakspionnen langs de wereldkeukens in 40 gerechten op zoek naar het geheim: "Van welk eten gaat je hart in de fik en waarmee ben je echt thuis?"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *