Tour du Baarsjes

“In de Baarsjes?!?” Toen ik 13 jaar geleden naar Amsterdam verhuisde voor mijn werk, ging ik wonen in de Baarsjes. Meewarige blikken vielen mij ten deel… Daar wilde ik toch niet wonen? Nou, dat wilde ik dus eigenlijk gewoon wel. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet had gedacht dat ik hier zó lang zou blijven hangen, maar ik zit er nog steeds met veel plezier. En ik heb de buurt alleen maar leuker zien worden in de loop der jaren. Niet in de laatste plaats vanwege de opbloeiende horeca. Ik neem jullie daarom graag mee voor een rondje door mijn buurt!

Bar Baarsch

barbaarschBij Bar Baarsch kun je terecht voor lunch, diner, koffie, broodjes en borrels. Ook organiseren ze iedere maandagavond een pubquiz, leuk voor de spelletjesfanaten onder ons. Dit is gewoon een gezellige tent, met een goed terras, vriendelijke bediening én lekker wijnen van Grapedistrict.

Café Cook

Café Cook is verstopt op de James Cookstraat en het duurde eerlijk gezegd even voordat ik het ontdekte. Dit sympathieke buurtcafé heeft een simpele, maar lekkere kaart. Met onder andere altijd cheesecake van Holtkamp, mijn absolute taartfavoriet!

Edel

edelDit restaurant is gehuisvest in het statige monumentale pand ‘Het Sieraad’, vroeger een school voor edelsmeden. Edel ligt prachtig aan de Kostverlorenvaart en heeft een topterras. Op de laatste vrijdag van de maand is er ‘Edelwise’ en verandert het restaurant in een club. Je kunt je clubavond starten met een diner, dan ben je alvast binnen voor de meute. Zeker een voordeel, want deze avonden zijn inmiddels extreem populair en om acht uur staat er al een lange rij tot aan de straat.

Radijs

Radijs is een nuchter restaurant met een eerlijke kaart. Je eet er bijvoorbeeld een lekkere Radijsburger van Black Angus beef of voor de vegetariërs onder ons de Vegaburger. De wijnen zijn handig ingedeeld in de categorieën goed, beter, best en de buitencategorie. Wil ik toch stiekem altijd die laatste natuurlijk.

Zurich

zurichVroeger was het Mercatorplein behoorlijk kaal. Een paar jaar geleden ging het plein op de schop en de buurt mocht meedenken over een andere inrichting voor het plein. “Meer horeca!” sprak het volk, en zo geschiedde. Maar wat gebeurde er toen? Er werd een lelijke oranje paddenstoel neergezet op het plein en daarin zou restaurant Zurich zich gaan vestigen. Voor de grap heeft iemand er nog eens een kabouter bovenop gezet. Maar ondanks de wanstaltige buitenkant is Zurich een behoorlijke leuke plek geworden, zowel binnen als buiten op het grote terras. Wat mij betreft vooral geschikt voor lunch en een gezellige borrel.

The Wine Spot

The Wine SpotThe Wine Spot is inmiddels gevestigd op de Admiraal de Ruijterweg 43 (nadat hun tijdelijke locatie op de Jan Evertsenstraat moest wijken voor een nieuwe AH, maar dat geheel terzijde) en ik was meteen verkocht. Eigenaren Filipe en Paolo hebben een mooie collectie Europese wijnen en voorzien je graag van advies. Toen ik voor het eerst binnenkwam in deze zaak vroeg Paolo mij voorzichtig of het ook te vroeg was om te proeven. “Het is nooit te vroeg om te proeven”, lachte ik en Paolo was het daar gelukkig helemaal mee eens (het was ook al half 2 in de middag, dus waar hadden we het over). Sindsdien proef ik vaak en graag van de heerlijke wijnen van The Wine Spot.

 

Tags from the story
, ,
Written By

Petra de Jong schrijft onder PuurPetra, omdat ze van eten en drinken houdt dat zo puur mogelijk is, maar ook van ‘puur genieten’ in de breedste zin van het woord. Van patat tot kreeft en van bier tot champagne. Haar culinaire helden zijn Donna Hay en Anthony Bourdain. Donna Hay omdat haar recepten altijd heel puur zijn. Gemaakt met een paar goede ingrediënten, bijzonder gecombineerd en vaak nog makkelijk te maken ook. En niet te vergeten: haar kookboeken zijn prachtig vormgegeven. Anthony Bourdain ontdekte ze op 24Kitchen. Deze chef-kok uit New York reist de wereld rond en beleeft allerlei culinaire avonturen. En daar neemt hij je als kijker helemaal in mee. Wel met een rauw randje, want Anthony schuwt een beetje gevloek of dronkenschap niet.

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *