Tips voor een bezoek aan de Champagnestreek

Bezoek Champagne

In Frankrijk bevinden zich meer dan 75 champagnehuizen, en diverse daarvan bieden de mogelijkheid een kijkje te nemen in hun opslagkelders. Je vindt ze vooral in Reims (bijvoorbeeld Veuve Clicquot, Mumm, Krug en Pommery) en in Épernay. Sommige huizen zijn in principe niet geopend voor publiek, zoals Krug en Charles Heidsieck. Anderen maken er een echte attractie van en vervoeren toeristen in elektrische treintjes door hun gangenstelsel. Zie bijvoorbeeld het filmpje op de website van het huis Mercier: Champagnemercier.fr.

Bezoek champagne treintje

Moët et Chandon

Bij sommige huizen moet je van tevoren reserveren (of alleen bij wat grotere gezelschappen). Maar vaak kun je ook gewoon binnenlopen. Check dus de websites. Wij kozen eerder bewust voor een bezoek aan ’s werelds grootste champagnehuis Moët et Chandon, onder meer bekend van haar ‘premium’ merk Dom Pérignon. Lees het verslag van ons Moet et Chandon bezoek! Moët et Chandon is, net als verschillende andere champagnehuizen in Épernay, te vinden aan de Avenue de Champagne, en wel op nummertje 20. Allemaal zijn ze gehuisvest in klassieke, statige panden.

Bezoek Champagne moet et chandon

Slapen op de Avenue de Champagne

Wie na de proeverij niet meer wil autorijden heeft dichtbij een aantal overnachtingsopties. Wij verbleven op nummer 33 in een appartement met ontbijt: Les Suites du 33.

bezoek Champagne Avenue de Champagne
Avenue de Champagne

Bezoek Champagne, de streek

De streek Champagne is het noordelijkst gelegen wijnbouwgebied van Frankrijk. De bodem er van bestaat uit een tientallen meters diepe laag krijt. In de daarin uitgehouwen gangen zorgt het krijt voor een constante luchtvochtigheid en een constante milde temperatuur (ongeveer 10 graden): ideaal als wijnkelder. Alleen mousserende (‘bubbel’)wijn uit déze streek mag zich champagne noemen. Buiten de Champagne wordt mousserende wijn bijvoorbeeld aangeduid met/als Méthode Champenoise, sekt, cava, prosecco et cetera.

Bezoek Champagne provincie

Champagne, de wijn

Champagne wordt gemaakt uit een mix van verschillende druivensoorten, en van wijn van verschillende jaren. Meestal is het een mix van twee blauwe druiven: de Pinot Noir en de Pinot Meunier. Hierbij worden de donkere schilletjes, die de rode wijn zijn kleur meegeven, niet gebruikt. En één witte: de Chardonnay. Als voor een champagne alleen de witte Chardonnay-druif wordt gebruikt, dan spreekt men van een ‘blanc de blancs’. Soms levert een oogstjaar exceptionele kwaliteit druiven op en van die oogst maakt men dan een ‘vintage’ bestaand uit druiven van dat ene jaar (dat dan ook het etiket siert). Bij Moët gebeurde dat voor het laatst in 2008. 

Champagne bezoek Ingang Proeven

De Cuvée de prestige van Moët: Dom Pérignon

Dom Pérignon was een 17-de eeuwse Benedictijner monnik en keldermeester. Hij verbeterde het proces van tot stand komen van de champagne. En was ook een van de eersten die ontdekte dat je, door een tweede gisting op de fles zelf, bubbels in die fles wijn kon achterlaten. Daarmee stond hij mede aan de basis van de beroemde geschiedenis van de champagne. Het huis Moët verkoopt sinds 1936 alleen zijn állerbeste (vintage of millésimé) champagne onder die beroemde naam, en heeft daarmee (heel slim) een illustere combinatie gecreëerd.

Tenslotte nog wat weetjes

  • In een fles champagne zitten zo’n 47 miljoen bubbels.
  • De druk in een fles champagne (6 bar) is drie keer zo hoog als in een autoband.
  • Zo’n twee derde van de champagne wordt gedronken in de laatste weken van het jaar.
  • Nederland staat qua champagneconsumptie op de zevende plaats.
  • Sinds 2015 staat de champagne (de streek en de wijn samen) op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Kijk voor meer interessante weetjes op Champagneblog.nl.

Written By

Voor mrs. Puur en mr. Allure hoort gastronomie altijd vergezeld te gaan door ouderwets gastheerschap. De dis is bij voorkeur puur, en het mag met veel allure worden gebracht. Maar waar het echt nóóit aan mag ontbreken, is het gevoel dat je zeer welkom bent en dat de restaurantbrigade er alles aan doet om je een plezierige avond te bezorgen. Een ober die bijvoorbeeld op één avond vier keer tegen je stoel aanloopt (zoals meegemaakt in een bekend restaurant met 3 Michelin-sterren): het is reden genoeg om er nooit meer te komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *