Spotlight on: The Wine Spot

The Wine SpotEr is niets aan te doen, deze spion heeft een soft spot. En dat zijn lekkere wijnen. En heel gevaarlijk is het dan om The Wine Spot in de buurt te hebben. Eigenaren Filipe en Paolo hebben een goede selectie in hun winkel aan de Admiraal de Ruijterweg 43 (Amsterdam West) waar altijd iets nieuws valt te ontdekken.

Nu had ik laatst een afspraak met mensen die ik ken via een wijncursus. De opdracht was om allemaal een rode en witte mee te nemen om te proeven. Dus dan wil je een beetje goed voor de dag komen natuurlijk. Ik heb op advies van The Wine Spot de volgende wijnen meegenomen en ik kan ze zeker aanraden:

Portugees wit met een twist

Een van de eigenaren van The Wine Spot is Portugees, het is dan ook niet verwonderlijk dat er veel goede Portugese wijnen in hun assortiment zitten. En daar is de Cabriz Encruzado Dão Blanco er een van. De Dão-streek ligt in Centraal-Portugal, ten zuiden van het Douro-gebied. Het is een van de oudste wijnregio’s van het land. De beste witte wijnen uit de Dão worden gemaakt van de encruzado-druif die een frisse aromatische smaakt geeft. De Cabriz Encruzado Dão Blanco heeft daarbij gelegen op vaten van Frans eiken. Je proeft daardoor in het begin heel fris rijp geel fruit en dat eindigt met een twist in een lekkere lange volle nasmaak waarin je het eikenhout ook proeft. Iedereen van de wijnclub was erg enthousiast over deze wijn.

mmmm monastrellMmmmm Monastrell

Een paar jaar geleden was ik met een vriendin in Barcelona en daar ontdekten we (vooral zij in eerste instantie) de Monastrell. Bij The Wine Spot werd mij de Mmmm Monastrell geadviseerd, een wijn van de hand van importeur én wijnmaker Marco Meeuwsen. Marco is zeer gepassioneerd over de Monastrell van Bodegas Castaño uit het Zuid-Spaanse Yecla die hij gebruikte voor zijn creatie. Het dorre en droge klimaat van Yecla is uitstekend voor een druivenras als Monastrell. De wijn heeft al naar gelang het oogstjaar 10-14 maanden op Franse eikenhouten fusten gelegen. Hierdoor heeft Marco er een breedsmakende wijn met finesse van gemaakt. Het is geen ‘makkelijke’ wijn, maar hij viel absoluut in de smaak bij de wijnclub. En vanwaar nu die naam? Marco Meeuwsen makes marvelous Monastrell!

corkbinCorkbin

Nog een tip voor het opslaan van je geproefde wijnen: een wijn-app. Er zijn veel verschillende (gratis) apps tegenwoordig. Ik gebruik nu Corkbin, deze vind je in de App store van Apple en Google Play voor Adroid. Het is een handige app waarmee je een foto maakt van het etiket en er zelf een rating aan geeft en omschrijving bij maakt. De app kan vervolgens zoeken naar verkooppunten van de wijn (op basis van het etiket) en laat je de bijbehorende prijzen zien. Verder kun je wijn-spijscombinaties opvragen en bevat de app een wijnwoordenboek. Handig! Kijk voor een overzicht van verschillende apps eens op de site van wijnbloggers.

−−−

The Wine Spot, Amsterdam

Adres: Admiraal de Ruyterweg 43, 1057 JV Amsterdam (De Baarsjes)

Website: www.thewinespot.nl

Onder de loep: Goede selectie, goed advies, vooral veel blijven proeven :-).

Written By

Petra de Jong schrijft onder PuurPetra, omdat ze van eten en drinken houdt dat zo puur mogelijk is, maar ook van ‘puur genieten’ in de breedste zin van het woord. Van patat tot kreeft en van bier tot champagne. Haar culinaire helden zijn Donna Hay en Anthony Bourdain. Donna Hay omdat haar recepten altijd heel puur zijn. Gemaakt met een paar goede ingrediënten, bijzonder gecombineerd en vaak nog makkelijk te maken ook. En niet te vergeten: haar kookboeken zijn prachtig vormgegeven. Anthony Bourdain ontdekte ze op 24Kitchen. Deze chef-kok uit New York reist de wereld rond en beleeft allerlei culinaire avonturen. En daar neemt hij je als kijker helemaal in mee. Wel met een rauw randje, want Anthony schuwt een beetje gevloek of dronkenschap niet.

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *