Tapas recepten

Voor een gezellig avondje koken met vrienden vind ik tapas maken toch wel een van de leukste dingen om te doen. Je kunt gemakkelijk iedereen 1 of 2 tapas laten maken of meebrengen, en vervolgens hoef je zelf geen uren in de keuken te staan (mag natuurlijk wel als je je echt uit wilt leven). In de afgelopen jaren heb ik een aantal succesrecepten verzameld, die ik graag met je wil delen!

Aioli

De basis voor iedere tapasavond; een lekkere aioli die je ook nog eens in een handomdraai maakt. Serveren met vers Turks brood, en je blijft dippen! De aioli kan de hele avond op tafel blijven staan, past ook goed bij andere tapasgerechtjes.

  • 3 el yoghurtmayonaise
  • 1 el creme fraiche
  • 3 teentjes knoflook fijngesneden
  • citroensap en peper naar smaak

Meng alle ingrediënten met de staafmixer goed door elkaar. Je kunt de aioli een paar dagen in de koelkast bewaren, dus de hoeveelheden kun je gemakkelijk ook een aantal keer vermenigvuldigen.

Dadel met spek en chorizo

Snijd de dadels door midden en ontpit ze. Stop in de holte van de pit een stukje chorizo. Doe de 2 helften van de dadel weer op elkaar en wikkel er een reepje ontbijtspek omheen. Prik de tapa vast met een sateprikker en zet ze in een schaal in een voorverwarmde oven. Ongeveer 3 minuten op 200 graden.

Tapas recepten: Dadels met spek

Witlofhapje met ansjovis

  • 10 blaadjes witlof (voornamelijk de buitenste bladeren, niet te veel bittere stukjes erin)
  • 10 ansjovisfilets
  • 30 kappertjes
  • 2 el geraspte kaas
  • 3 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • peper

Was de blaadjes witlof en dep ze droog. Leg ze op een ovenplaat bekleed met bakpapier. Leg in ieder blaadje een ansjovisje en doe er 3 kappertjes op. Bestrooi met wat geraspte kaas. Pers het teentje knoflook uit in de olijfolie en roer goed door met wat peper. Sprenkel wat in ieder blaadje. Doe 3 minuten in de oven op 180 graden.

Tapas recepten: Witlof met ansjovis

Makreelhapje met appel

  • 350 gram gerookte makreelfilet
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 1 appel friszuur (zoals Elstar)
  • 1 eetlepel citroensap
  • Peper
  • Eventueel sneetjes stokbrood om het op te serveren

Prak de crème fraîche met wat peper naar smaak door de makreel. Snijd dunne schijfjes van de appel. Besprenkel de appelschijfjes en met het citroensap. Vervolgens zijn er 2 mogelijkheden: Beleg de stukjes appel met de makreel (glutenvrije optie) en garneer eventueel met wat peterselie. Of maak crostini’s van het stokbrood (besprenkel 1 kant met olijfolie, smeer goed uit en strooi er zeezout over. 10 minuten in de oven op 200 graden). Besmeer de toastjes vervolgens met de aangemaakte makreel en steek er een stukje appel in (eventueel nog even gehalveerd).

Tapas recepten: Makreel met appel

Ceviche van kabeljauw

Al deze tapasgerechten smaken ook heerlijk bij Sherry! Van het Spaans Promotie Centrum kregen we een heerlijk boekje met recepten om te combineren bij Sherry. We delen er 1 van, die gebruik maakt van een droge Manzanilla Sherry.

  • 300 gram kabeljauw (kan ook worden vervangen door zeeduivel of heilbot)
  • 2 dl limoensap
  • 0,5 dl Manzanilla Sherry
  • 1 rood pepertje
  • 1 groene appel (bijvoorbeeld Granny Smith)
  • 1 teentje knoflook
  • 6 el fijngeknipte bieslook
  • 6 el olijfolie
  • Zout en peper

Snijd de kabeljauw in zo dun mogelijke plakjes. Als je een aanzetstaal hebt voor je koksmes, zeker eerst even je mes scherpen, scheelt een hoop. Snijd met de richting van de vis mee en je krijgt mooie plakjes. Doe de plakjes in een kom en giet het limoensap en de Manzanilla erover tot het net onder staat. Laat afgedekt in de koelkast ongeveer 2 uur marineren. Verwijder de zaadjes van de peper en snijd in dunne reepjes.

Verwijder het klokhuis van de appel en snijd in dunne plakjes. Meng in een kom met het overgebleven limoensap en peper. Pers een teentje knoflook boven de appelplakjes. Meng de vis met de appel, de helft van de bieslook en olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Laat afgedekt in de koelkast nog een uurtje verder marineren. Voor een tapastafel is het leuk om het gerecht op een mooie schaal te presenteren, voor een etentje verdeel je het over 4 borden. Leg de vis netjes op de schaal of bord, schep wat marinade erover en bestrooi met de rest van de bieslook. Leg de appelpartjes er mooi tussen en decoreer eventueel met een plakje limoen.

Tapas recepten: Ceviche van kabeljauw

Albondigas

  • 500 gram gehakt (officieel gebruik je mager lamsgehakt, maar kan ook half-om-half of rundergehakt zijn)
  • 1 ei
  • 3 teentjes knoflook (pers in knoflookpers)
  • 4 el fijngesneden peterselie
  • 0,5 tl nootmuskaat
  • 3 ontkorste plakjes wit brood
  • 3 el rode wijn
  • paneermeel
  • 1 fijngesneden ui
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 dl kippenbouillon
  • Zout en peper

Meng het gehakt met het ei, knoflook, 2 el peterselie, nootmuskaat, zout en peper. Week het brood in de rode wijn en kneed het door het mengsel. Voeg eventueel wat paneermeel toe als het nog te nat is. Vorm van het mengsel kleine balletjes. Verhit de olie en bak de balletjes hierin in 5 minuten rondom bruin. Bak de ui 5 minuten mee. Voeg de tomaat en de bouillion toe en laat de gehaktballetjes met de deksel op de pan op laag vuur 30 minuten sudderen. Garneer met peterselie.

Gemarineerde olijven

Meng groene en zwarte olijven met 2 eetlepels citroensap, 1/4 fijngesneden rode ui, 2 eetlepels fijngesneden peterselie, 0,5 fijngesneden chilipeper en een teentje knoflook.

Tortilla met zalm en courgette

  • 5 eieren
  • 150 gram gerookte zalm (in repen)
  • 0,5 courgette (in plakjes)
  • Scheutje melk of room
  • 1 kleine ui (fijngesneden)
  • 3 kleine aardappels
  • Olijfolie
  • Zout en peper

Kook de aardappels totdat ze net niet helemaal gaar zijn (ongeveer 12 minuten), zodat ze stevig genoeg zijn om in plakjes te snijden. Verhit wat olijfolie in een grote koekenpan en bak de aardappelschijfjes aan beide kanten voor 2 minuten. Voeg de ui en courgette toe en bak nog 1 minuut mee. Kluts de eieren met de melk of room en voeg zout en peper naar smaak toe. Giet het gelijkmatig uit in de pan (alle groenten moeten net onderstaan met het eimengsel). Laat 1 minuut op iets hoger vuur bakken en doe vervolgens het vuur laag met een deksel op de pan, zodat het mengsel langzaam kan stollen. Na 5 minuten controleer je of het eimengsel bijna gestold is. Als dit het geval is keer je de tortilla met behulp van de deksel voorzichtig om en draai je direct het vuur uit. Laat in de pan afkoelen. Is koud en warm lekker!

Pintxos

In een klein tapasbarretje in Pamplona (bekend van de stierenrennen in de stad) heb ik de meest bizarre, maar ook lekkerste tapas smaakcombinatie ooit gegeten. Een stokbroodje (zie recept crostini hierboven bij het Makreelhapje) met daarop bosbessenjam gesmeerd, een reep gegrilde paprika en een ansjovisfilet. Te bizar voor woorden, maar het zoete van de jam met het zoute van de ansjovis is hemels! Als je voor minder spannende pintxos (de Baskische naam voor belegde stokbroodjes) wilt gaan, kies je bijvoorbeeld voor een brie, walnoot, honingcombinatie.

Kaasplank

Als makkelijke afsluiter is een mooie kaasplank snel gefixt. Ik kies bijvoorbeeld voor Manchego, Stilton met abrikoos en Rochefort. Lekker met dadelbrood en vijgenbrood (probeer eens de variant met chocola!)

Tapas recepten: Kaasplank met PX

Sangria

Al deze gerechten combineren heerlijk met Sherry, maar een grote kan Sangria is ook absoluut een tapas succesnummer. We publiceerden al eerder het recept. Als je met een grote groep is een limonadetap om het in te presenteren ideaal.

Written By

Tijdens een vakantie ga ik zoals altijd op een culinaire ontdekkingstocht; langs restaurantjes en wijnhuizen. In het kielzog van de eigenaar van onze agriturismo, die ook vinoloog is, belanden we op het landgoed van Lacanosa. Dit nieuwe wijnhuis, opgericht door de familie achter Amaretto di Saronno, heeft een persbijeenkomst georganiseerd. Ik raak aan de praat met de aanwezige internationale foodbloggers. In de auto terug naar huis ontstaat er kortsluiting in mijn hoofd door pure frustratie. Waarom stond ik daar verdorie niet als foodblogger? Een lang weggestopte wens komt langzaam naar de oppervlakte: Mijn culinaire passie combineren met mijn werkervaring. Ik was al jaren werkzaam als online communicatie adviseur. Waarom begon ik geen culinair weblog? Nu geef ik samen met mijn special agents praktische tips waarmee jij ook op ontdekkingstocht kan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *