’t Amusement Arnhem: Creatieve Food-Art

Soms heb je gewoon een ‘per-ongelukje’ dat heel goed uitpakt. Als inmiddels fervent Pieterpadloper, had ik twee etappes vanuit Arnhem gepland. Na de tweede dag lopen, zochten we op de terugweg op internet een restaurantje, niet te ver van logeeradres. En voilá, die avond zaten we totaal verrast ineens op het terras bij ’t Amusement Arnhem. Gewoon omdat die op 700 meter het dichtst bij was.

amusement arnhem tuin

Jongste Masterchef

’t Amusement in Arnhem is het restaurant van Masterchefwinnares Estée Strooker (26). Wellicht ken je haar naam van tv-programma’s De Nieuwe Garde of 24Kitchen. Hoe leuk is het daar ineens, totaal onverwachts terecht te komen? Het menu is eenvoudig, gewoon kiezen of je 3, 4, 5, 6 of 7 gangen wil eten en eventueel doorgeven wat je echt niet lust of wil eten. Ik hou ervan!

amusement arnhem amuse

Je koppie gebruiken!

We startten in de met tentdoek overdekte, groene en heel sfeervolle binnentuin. Al snel stonden water, olijvenbrood, filosnippers met pompoendip en (biologische!) wijn naar keuze op tafel. Omdat het toch wat fris werd na een regenbuitje, zijn we na de amuse naar binnen vertrokken. Dat bleek later na de hàlve amuse te zijn. Het eerste hapje werd heel verrassend op, onder en ín een kopje geserveerd. Bovenop een hazelnootmacaron met gegrilde eendenborst, een créme van geitenkaas en biet. Vervolgens ónder het kopje radijs van de BBQ met een krokantje. En toen we binnen zaten kwamen ze de achtergelaten kopjes nabrengen. Omdat er ín het kopje nog eens een warme tomatenboullion werd geschonken.

amusement arnhem gazpacho

Ontploffende zeebanaantjes

Wij kozen voor het 5-gangen verrassingsmenu, met restrictie orgaanvlees, varken en voor mijn tafelpartner geen noten/pinda. Bij ieder gerecht werd heel attent melding gemaakt of er wel of geen noten inzaten en hoe dat voor mijn partner dan was vervangen of opgelost. Na de amuse en het eerste gerechtje hadden we helemaal door, dat we überrelaxt achterover konden leunen. We konden de ‘food art’ gewoon aan ons voorbij laten komen. Wát een bijzondere presentaties en wat een verrassende, creatieve, pure combinaties van smaken! De pompoen-meloengazpacho werd gepresenteerd in een uitgeholde pompoen. Estée wil zo min mogelijk verspillen en weggooien. In de pompoen zat wat fetakaas, pulpo, zeebanaantjes en tomaat. Zeebanaantjes… die ontploffen fris in je mond!

amusement monfrites

Mon-Frites ánders

OK, de bediening was een lepel bij de soep vergeten en de wachttijd tussen soep en volgende gerecht was eigenlijk te lang. Als je persé een kritische noot wil horen, dan was dit het. Bij ’t Amusement is de hele avond een verrassing, een culinaire én gastvrije verwennerij! Als tweede kregen wij een variant op de Franse Mon-Frites. Mosselen met aardappelkrullen, met een mousse van aardappel en mossel en een schuim van mossel, met venkel, zeekraal en ingelegde komkommer. Die komkommer smaakte beetje prikkelend naar augurk, wat het gerechtje een fris-pittige smaak gaf. Hoewel alles bijzonder uitgelezen van smaakcombinaties was, bleef dit gerechtje onze favoriet!

amusement arnhem mul

Eerlijke presentatie

De gegrilde mul vervolgens, met een crème van chorizo, werd geserveerd met een ‘deconstructed ratatouille’: tomatencompote, courgette, puree van aubergine, spaghetti van courgette en een stukje ijskruid. Ik ben niet zo van zwart serviesgoed, maar deze kleurenpracht straalde er van af! Mooi om de mul op zijn graad en met houtskool op tafel te zetten. De oorsprong én bereidingswijze in de spotlight. De on-alledaagse combinaties van smaken zorgen ervoor dat de je hele avond heel bewust eet, proeft en ‘peuzelt’.

amusement eend

Het hele beest

De passie voor koken en de visie op het verwerken van ‘het hele beest’ wordt door bediening én keukenbrigade op een attente en aandachtige manier overgedragen. Er staat net zo gemakkelijk een kok aan je tafeltje, die komt toelichten “wat hij voor je heeft meegebracht”. Het hoofdgerecht werd door Estée zelf aan tafel gepresenteerd: hoe de eendenbout en -borst op het karkas was gebraden, afgelakt met lavendelhoning en gerookt op wortelloof (niets weggooien!). Met een toelichting hoe ze de hele eend gingen verwerken in het gerecht, verdween de prachtige schaal weer de keuken in en kwamen even later prachtig opgemaakte borden retour: Eendenbout met jus, filopakketjes met pulled eendenborst (geweldig!), dotjes biet, sinaasappel, ingelegde kersen met lavendel en speltrisotto met gorzonzola.

amusement dessert

Pruimen uit eigen tuin

Toe kregen we pruimen en ijs van rood fruit met tuilles op een crumble van amandel, met een mousse van mascarpone en een siroop van pepermunt. Daarover werd een coulis van rood fruit geschonken. Vooral de siroop was verrassend; een flink fris-pittige toon naast de mascarpone. De koffie met friandises hebben we afgeslagen; het was mooi zoals het was en alle smaken wilden we vasthouden. Wàt een verwenavond! Op tafel mag je feedback achterlaten. Ik vrees dat het vaak alleen maar complimenten zijn (en hoe leuk om als team dat na sluiting allemaal te lezen en bekijken).

amusement tafel

’t Amusement Arnhem

Adres: Roermondsplein 35, 6811 JN Arnhem
Website: Restaurant-amusement.nl
Onder de loep: Hebben we teveel gezegd? Nee! En ook niet teveel verklapt, want het verrassingsmenu wisselt iedere maand. Wij zijn alleen nog nieuwsgierig wat je met een 7-gangen menu nog éxtra had gekregen, alleen maar omdat je een beetje hebberig wordt van zo’n avond.

Written By

Druk-druk-druk… That’s me! Klein van stuk en altijd bezig. Druk met werk en thuis met mijn twee pubers. Eten is voor mij vooral een sociale activiteit. Ik kook graag en het liefste als ik uitgebreid tijd heb. Al 20 jaar geniet ik van een kookclub met vrienden uit mijn studententijd! Heerlijk om elkaar na al die jaren nog steeds te treffen, rond een goed gevulde tafel met passende wijnen. Bij voorkeur dus een vérse, zelfgemaakte pasta, maar uit pragmatische overwegingen wordt ook het vaak een kant-en-klare variant... Het ‘koken-voor-iedere-dag’ is een ander verhaal. Het best is lastig om iedere dag iets lekkers op tafel te zetten, met kieskeurige kids. Toen ze klein waren had ik ‘Kindermenuutje-met-een-parapluutje’ bedacht, om meer variatie in kindermenu’s in restaurants te promoten. De jongens kregen regelmatig nieuwe dingen voorgeschoteld, onder het mom van een test-recept. Tot ze er achter kwamen dat het vooral een idee was. En dat deze HittePetit vééél te druk was om er écht werk van te maken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *