Sushi rollen: De ideale workshop met vrienden

Een tijdje terug raakten we met wat bekenden in gesprek over sushi. Ik vroeg of ze dat wel eens zelf hadden gemaakt en kreeg allerlei verbaasde blikken terug. Nou toen had ik ‘m aan mijn fiets hangen! De organisatie van een middagje sushi rollen. Nu ben ik niet voor één gat te vangen, dus hup, schouders eronder!

sushi rollen schaal

Richtlijn voor de boodschappen

Voor 17 man is het een behoorlijke hoeveelheid boodschappen. Een richtlijn? Voor 4 a 5 personen is 1 kg rijst, 10 norivellen en  50 gram vis per persoon een prima uitgangspunt. De verse vis (sashimikwaliteit!) haalde ik bij Schmidt; ik heb me beperkt tot zalm en tonijn (ook vanwege de kosten). Aangevuld met andere verse ingrediënten konden we veel verschillende smaken proberen en combineren. Ik had onder andere komkommer, mango, avocado, bosui, groene asperges en ook rivierkreeftjes, tonijnsalade, creamcheese en shiitake.

sushi rollen avocado

Middagvullend programma

Voor de workshop sushi rollen hadden we zo’n 4 uur uitgetrokken en de middag verdeeld in 3 delen. De rijst had ik de avond tevoren al klaar gemaakt (5 liter), dat scheelt veel (afkoel)tijd en kan prima. Na een korte uitleg kon het snijwerk starten. De winterwortel, asperges en bosui hebben we kort geblancheerd voor ze te snijden; de shiitake even gewokt. Er werd gewerkt in tweetallen en ‘veel handen maken inderdaad licht werk’. Het leverde mooie kleurige schalen op en bood een overzichtelijke start voor deel twee. Maar eerst even samen opruimen en afwassen.

sushi rollen snijwerk

Sushi rollen in twee varianten

Toen alle ingrediënten klaar stonden, heb ik twee rollen voorgedaan en korte uitleg gegeven hoe het gaat. We hebben twee soorten rollen gemaakt: de (futo)maki, met de nori aan de buitenkant en de uramaki, met de rijst en sesamzaadjes aan de buitenkant. Het was al snel een vrolijke bende, met overal kleefrijst en wilde kleurencombinaties van vullingen. Er werd heel geconcentreerd gewerkt en gediscussieerd over de beste smaakcombinaties. De handigheid van een strakke rol zat er bij de meesten al snel in!

sushi rollen vullen

Enorme productie

In zo’n drie kwartier werden totaal 50 rollen gemaakt, in allerlei varianten. De rollen gingen de koelkast in, totdat alle nori vellen op waren. Wat een mooi gezicht. Deze rollen zijn samen goed voor zo’n 400 stukjes sushi! De overgebleven groenten heb ik klein gesneden voor een salade als bij-gerecht.

sushi rollen koelkast

Kunstig snijwerk

Na een korte pauze en het nodige opruimwerk, konden de sushirollen in stukjes worden gesneden. Uiteraard ook dit volgens de regels der kunst: doormidden snijden, naast elkaar leggen, weer doormidden en tot slot ieder stuk nog eens halveren. Ook dat is een kunstje! Goed ook om te ervaren, dat stevig oprollen echt wel de kunst is, om ze strak te kunnen snijden en mooi te presenteren. Vervolgens de tafels dekken, de rollen snijden en alles klaar zetten voor een gezellige maaltijd.

sushi rollen snijden

Sojasaus en stokjes

Met eetstokjes, sojasaus, wasabi en ingelegde gember op tafel, kon uiteindelijk genoten worden van alle ambacht. Een heerlijke middag, met veel activiteit en vooral gezelligheid. Sushi leent zich uitstekend voor zo’n workshop middag. En hoe leuk dat iedereen ook heel tevreden, met een flinke bak overgebleven sushi’s naar huis ging!

sushi rollen tafel

Onder de loep

Bij een Aziatische supermarkt vind je je sushibenodigdheden gemakkelijk. Ik ging naar Amazing Oriëntal in Den Haag (Ypenbrug), daar vind je nagenoeg alle bijzondere ingrediënten. Ik kocht daar de sushi (rondkorrel) rijst, de rijstazijn, norivellen, de sesamzaadjes voor de ‘inside out’ of Urimaki-rollen, sojasaus, bamboomatjes, wasabi, eetstokjes en ingelegde gember.

Amazing Oriental Supermarkt

Adres: Laan van Haamstede 36, Den Haag-Ypenburg

Website: Amazingoriental.com

 

Written By

Druk-druk-druk… That’s me! Klein van stuk en altijd bezig. Druk met werk en thuis met mijn twee pubers. Eten is voor mij vooral een sociale activiteit. Ik kook graag en het liefste als ik uitgebreid tijd heb. Al 20 jaar geniet ik van een kookclub met vrienden uit mijn studententijd! Heerlijk om elkaar na al die jaren nog steeds te treffen, rond een goed gevulde tafel met passende wijnen. Bij voorkeur dus een vérse, zelfgemaakte pasta, maar uit pragmatische overwegingen wordt ook het vaak een kant-en-klare variant... Het ‘koken-voor-iedere-dag’ is een ander verhaal. Het best is lastig om iedere dag iets lekkers op tafel te zetten, met kieskeurige kids. Toen ze klein waren had ik ‘Kindermenuutje-met-een-parapluutje’ bedacht, om meer variatie in kindermenu’s in restaurants te promoten. De jongens kregen regelmatig nieuwe dingen voorgeschoteld, onder het mom van een test-recept. Tot ze er achter kwamen dat het vooral een idee was. En dat deze HittePetit vééél te druk was om er écht werk van te maken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *