Summer sandwiches, geinspireerd door Ierland

Ook special agents gaan op vakantie. Ik was in Ierland met mijn puberzonen, en heb genoten van de natuur, de cultuur en het samenzijn. Zó ontspannen, dat we vooral genoten hebben ‘ter plekke’, en dat er dus geen groot culinair verslag uit deze reis komt rollen.

100% Iers

Ierland staat natuurlijk bekend om zijn stews, roasted meet en (vis)pies. De pubs en lokale restaurantjes zijn eigenlijk allemaal goed, en de menu’s ook zeer pubervriendelijk! Mooi is ook te zien, dat nagenoeg iedere pub wel trotse bordjes had hangen, dat alle geserveerde vlees 100% Iers was, en vaak ook dat het rundvlees Hereford was! Nagenoeg iedere middag vonden we onszelf achter een smakelijke én gezonde sandwich!

Summer Sandwiches

Smeuïge basis

Al na een paar dagen waren mijn zonen verslaafd aan de sandwiches en eigenlijk ieder dag waren ze heerlijk! Deze twee heren kunnen er ook wat van als Smaakspionnen en dus werden de sandwiches ook uitgebreid besproken. Het enige echte kritische puntje, blijkt dan toch de hoeveelheid mayonaise of saus te zijn; het casinobrood zonder een smeuïge onderlaag is al snel wat droog (zeker met kip).

sandwiches rosbief

Perfect met peuterbrood

Al halverwege de vakantie ontstond het idee dat we ook thuis, zélf onze sandwich lunches zouden kunnen maken. OK, ze zien er zó feestelijk en gezellig uit, dat ik dan het witbrood (normaal noemen wij dat ‘peuterbrood’) maar een keer door de vingers zie! Vandaag in de supermarkt dus ruim ingeslagen, om diverse varianten te kunnen maken: vers gegrilde rosbief, zalm, gegaarde kipstukjes. De kipstukjes van Zwanenberg in het koelschap, en dan vooral de Chili chicken variant, is een aanrader! Lekker mals, goed gekruid. Op de sandwich deed ik er nog wat chili-saus overheen.

sandwiches chili chicken

Veel variëren

De basis is eenvoudig; een goed smeersel, om alles niet te droog te maken; ijsbergsla, komkommer, vlees of vis. Uiteraard verder aan te kleden met nootjes, andere saus, kaas, paprika, gedroogde tomaatjes… Natuurlijk met een goed scherp mes de belegde casinosneetjes schuin in 4 puntjes snijden en naast elkaar op een bord serveren (evt. met een saté prikker erdoor, als het anders uit elkaar valt). Wij gaan een lekkere zomer tegemoet. We zullen nog lang nagenieten, experimenteren en nieuwe varianten verzinnen.

Onder de loep

Op zijn Iers serveer je de sandwich natuurlijk met wat geribbelde onion-chips erbij op het bord.

Written By

Druk-druk-druk… That’s me! Klein van stuk en altijd bezig. Druk met werk en thuis met mijn twee pubers. Eten is voor mij vooral een sociale activiteit. Ik kook graag en het liefste als ik uitgebreid tijd heb. Al 20 jaar geniet ik van een kookclub met vrienden uit mijn studententijd! Heerlijk om elkaar na al die jaren nog steeds te treffen, rond een goed gevulde tafel met passende wijnen. Bij voorkeur dus een vérse, zelfgemaakte pasta, maar uit pragmatische overwegingen wordt ook het vaak een kant-en-klare variant... Het ‘koken-voor-iedere-dag’ is een ander verhaal. Het best is lastig om iedere dag iets lekkers op tafel te zetten, met kieskeurige kids. Toen ze klein waren had ik ‘Kindermenuutje-met-een-parapluutje’ bedacht, om meer variatie in kindermenu’s in restaurants te promoten. De jongens kregen regelmatig nieuwe dingen voorgeschoteld, onder het mom van een test-recept. Tot ze er achter kwamen dat het vooral een idee was. En dat deze HittePetit vééél te druk was om er écht werk van te maken….

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *