De smaak van Den Haag

Zo heel af en toe verlaat ik het vertrouwde nest van 010, om op zoek te gaan naar culinaire ontdekkingen in de Hofstad. Zo ook vorige week toen de Smaakspionnen werden uitgenodigd voor een tour langs de ‘Local food heroes’ van Den Haag. En we hebben wat leuke adresjes bezocht, hierbij onze culinaire tips voor Den Haag!

Bakkerij Hessing

Onze tour begon bij Bakkerij Hessing, de bedenkers van de Haagsche Kakker (voor extra smaak uitspreken als Kakkâh natuurlijk): een heerlijk plat krentenbrood gevuld met een unieke spijs. De ingrediënten die aan ons verklapt zijn: amandelspijs, rum, bruine basterd, honing en noten. Het maakt het een heerlijk smeuïg krentenbroodje, dat een succesnummer is in deze decembermaand.

Den Haag: Haagsche kakker bakkerij hessing

Betjeman & Barton

Bij zo’n stukje Haagsche Kakker smaakt een kopje thee heerlijk. Wij moesten even wachten tot de volgende stop bij Betjeman & Barton, waar we verschillende bijzondere theeën proefden. En ook nog een beetje les kregen van de eigenaresse. Zij ziet thee echt als een alternatief voor wijn. Ga je bijvoorbeeld met kerst iets met truffel koken? Denk dan eens aan een Chinese Jin Mei thee; een hele aardse, bijna naar hooi geurende thee die prima combineert met truffel. Verder nog even 1 gouden tip: Zet je thee met Spa blauw. Dit geeft een veel beter smaakeffect, vanwege de aanwezige mineralen.

Den Haag: betjeman & barton

De Vegetarische Slager, concept store

De Vegetarische Slager maakt producten zonder vlees of vis, die zich qua smaak en bite kunnen meten met the real thing. Ze gebruiken hiervoor 6 basisstructuren, waarmee ze al hun producten (denk aan Kipstuckjes, Gehackt, beefreepjes, maar ook tonijn en makreel) creëren. Zo maken ze hun tonijn van een lange structuur van soja met olie voor het vettige effect (en natuurlijk wat kleur- en smaaktoevoegingen bestaande uit groene E-nummers). De makreel (hoe krijg je het voor elkaar) is eigenlijk gewoon het tonijnrecept, maar dan gerookt. Bijzonder hoe ze het voor elkaar krijgen, want het smaakt allemaal even echt! Het zet ons wel aan het denken over ons eigen eetpatroon. Ik probeer wel regelmatig vegetarisch te koken, maar structureel flexitarier zou ik mezelf niet kunnen noemen. Het feit dat voor de productie van 1 kilo vlees 5 kilo soja nodig is, maar voor de productie van 2 kilo ‘vlees’ van De Vegetarische Slager maar 1 kilo soja, spreekt ons verantwoordelijkheidsgevoel flink aan. Het nieuwtje van De Vegetarische Slager tijdens deze tour: In 2016 openen ze een eigen fabriek in in Breda, waar ze hun vlees dat gevormd wordt (zoals hamburgers, spek en vleeswaren) gaan produceren. PuurPetra is trouwens ook fan, die proefde al eerder van het lekkers.

Den Haag: saucijzenbroodje de vegetarische slager

MaMa Kelly

Al sinds de opening eerder dit jaar wilden we al een keer langs bij MaMa Kelly. Maar het was er nog niet van gekomen, en het zit ook niet echt in de loop als je een bezoekje aan het centrum brengt. Het is gevestigd in een hele toffe locatie (een oud ketelhuis), naast de Caballero fabriek, maar dus wel op een industrieterrein buiten het centrum. Toch is het een bezoekje waard, want ze passen een concept van Kip & Kreeft heel goed toe. Wij smullen van een heerlijke kip van de grill citroen en peterselie, en een halve kreeft met een heerlijk botersausje.

Den Haag: Mama kelly kreeft

Hermit Costal Gin

Gin is in, en daarom is er sinds deze zomer ook een Haagse gin genaamd Hermit Costal Gin. Deze gin wordt geproduceerd in ons eigen Vlaardingen bij Distilleerdeij van Toor (bekend van de Schelvispekel). Hij is lekker citrusachtig, en licht zilt dankzij het Oosterschelder water dat erin zit. Een goede gin tonic bouw je volgens Hermit met veel ijs, O,4 cl gin, grapefruitschil en wat zeekraal om het zilte te benadrukken. Jam!

Den haag: hermit costal gin

Van Kleef

Van Kleef is het enige nog bestaande jenever– en likeurenhuis in Den Haag. Al sinds 1842 in bedrijf om allerlei prachtige jenevers, likeuren, wodka, gin en nog meer lekkers te fabriceren. Het geweldig enthousiasmerende verhaal van eigenaresse Fleur maakt het zeker een bezoekje (en natuurlijk) proeverij waard. Dan kun je gelijk ook je ogen uitkijken op hun locatie die ook dienst doet als museum met allerlei oude ketels en productiemiddelen.

Den Haag: van kleef

Dungelmann

Inmiddels al bijna helemaal voldaan van deze bevredigende tour konden we toch nog een gaatje vinden voor een gehaktbal-from-heaven. Slagerij Dungelmann is er bekend om, ze draaien zo’n 5000 gehaktballen per week om aan alle liefhebbers te distribueren. Hun Croquetten zijn ook niet onverdienstelijk! We kregen er een paar mee in onze goodiebag en ook uit de koekenpan kwamen ze heerlijk krokant. We vulden er onze Chili sin carne mee aan (het gehakt was op), en de volgende dag lekker Hollands bij gebakken aardappeltjes en sla.

Den Haag: gehaktbal dungelmann

Written By

Tijdens een vakantie ga ik zoals altijd op een culinaire ontdekkingstocht; langs restaurantjes en wijnhuizen. In het kielzog van de eigenaar van onze agriturismo, die ook vinoloog is, belanden we op het landgoed van Lacanosa. Dit nieuwe wijnhuis, opgericht door de familie achter Amaretto di Saronno, heeft een persbijeenkomst georganiseerd. Ik raak aan de praat met de aanwezige internationale foodbloggers. In de auto terug naar huis ontstaat er kortsluiting in mijn hoofd door pure frustratie. Waarom stond ik daar verdorie niet als foodblogger? Een lang weggestopte wens komt langzaam naar de oppervlakte: Mijn culinaire passie combineren met mijn werkervaring. Ik was al jaren werkzaam als online communicatie adviseur. Waarom begon ik geen culinair weblog? Nu geef ik samen met mijn special agents praktische tips waarmee jij ook op ontdekkingstocht kan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *