Shapas: Sherry your tapa!

Sherry is bezig aan een comeback. Was het vroeger voornamelijk voorbehouden aan oude dametjes, tegenwoordig is Sherry (net als een hele hoop andere ‘oude’ dranken als gin en jenever) weer helemaal hip. Maar weet je niet wat je er mee aan moet in de keuken? Combineer het met tapas, en maak je eigen ‘Shapas’. Wij deden het alvast voor en organiseerden een gezellig avondje met een hoop lekkere hapjes en 3 flessen Sherry.

shapas

Andalusië: het land van Sherry

Sherry komt uit het gebied Andalusië, en Spaanser dan dat krijg je het bijna niet. Stel je een volle warmte voor, flamencomuziek, prachtige architectuur en kleine tapasbarretjes. Dan ben je in het land van Sherry. Hier maken ze de 7 stijlen Sherry, van droog tot zoet: Manzanilla, Fino, Amontillado, Oloroso, Medium, Cream en Pedro Ximenez (PX). Wij kiezen een Manzanilla, Medium en PX, zodat we van alles wat kunnen combineren met de hapjes. De recepten deelden we eerder deze week al, zodat je straks ook aan de slag kunt met je eigen Shapas.

Dadel met spek en chorizo -> Medium

Tapas zijn officieel een ‘hoedje’ (tapa) op je glas. En dan is een klein hapje om mee te beginnen, leuk om te presenteren op een bordje op je glas. De zoete dadel met het zoute van de spek en chorizo is een hapje dat heel goed samen gaat met onze Medium Sherry. Een Medium is al behoorlijk zoet en combineert prima met het zoete van de dadel. Recept

Tapas recepten: Dadels met spek

Witlofhapje met ansjovis -> Medium

De zoute ansjovis is in dit gerecht sterk aanwezig. Opvallend genoeg is dit hapje daardoor heel goed in balans met de Medium Sherry, dat hadden we van tevoren niet verwacht. Het zoute en zoete zijn goed aan elkaar gewaagd. De droge Manzanilla wordt volledig overspoeld. Recept

Makreel met doperwtcreme -> Manzanilla

De frisse doperwtencreme haalt het beste naar boven in de frisse Manzanilla. En de makreel en de Sherry gaan moeiteloos in elkaar over. Recept

Shapas: Makreel met appel

Makreelhapje met appel -> Manzanilla

De Manzanilla Sherry staat bekend om zijn frisse tonen van citroen en groene appel. Hierdoor combineert de Manzanilla perfect met de appel in dit frisse hapje. Recept

Spaanse tomatensalade -> Manzanilla en Medium

Tussen al het visgeweld, dat prima smaakt bij de sherry’s, was een frisse salade wel welkom. De Manzanilla en Medium kunnen er allebei goed bij. De Serranoham in de salade smaakt lekker bij de Medium, en de frisse groente met de Manzanilla. Recept

Shapas: Spaanse tomatensalade

Ceviche van kabeljauw -> Manzanilla

Een lekker zurig hapje, waarbij al gebruik wordt gemaakt van Manzanilla in de marinade van de vis. Uitgelezen hapje dus voor een glaasje Manzanilla! Recept

Kaasplank -> PX

De allerzoetste Sherry van allemaal, de PX, is traditioneel een perfecte partner voor een chocoladedessert. Maar wij kozen eens voor een andere insteek en combineerden hem met een kaasplank. Een Manchego is een bekende Spaanse kaas die niet mocht ontbreken op deze plank, de zachte kaas versterkt de zoete tonen van de PX. Verder legden we er een Stilton met abrikoos bij, waarbij de PX de kaas wat zachter maakte. En de Rochefort kaas heeft even wat tijd nodig om goed te combineren, maar als het kwartje in je mond valt, is het een hele volle combinatie. Vol trots presenteerde ik natuurlijk er mijn kerstcadeau bij; de Laguiole kaasmessenset. Dat was eigenlijk mijn laatste liefde, maar daar kan ik nu de shapas bij tellen!

Tapas recepten: Kaasplank met PX

Sherry your tapa

Heb jij ook een lekkere Shapas combinatie, die je wilt delen? Doe dan mee met de online actie Sherry your tapa en upload je foto van jouw shapas op de site Sherry.wine/nl/shapas/win. Je kunt tot uiterlijk 31 januari 2016 meedoen!

Tags from the story
, , , , ,
Written By

Tijdens een vakantie ga ik zoals altijd op een culinaire ontdekkingstocht; langs restaurantjes en wijnhuizen. In het kielzog van de eigenaar van onze agriturismo, die ook vinoloog is, belanden we op het landgoed van Lacanosa. Dit nieuwe wijnhuis, opgericht door de familie achter Amaretto di Saronno, heeft een persbijeenkomst georganiseerd. Ik raak aan de praat met de aanwezige internationale foodbloggers. In de auto terug naar huis ontstaat er kortsluiting in mijn hoofd door pure frustratie. Waarom stond ik daar verdorie niet als foodblogger? Een lang weggestopte wens komt langzaam naar de oppervlakte: Mijn culinaire passie combineren met mijn werkervaring. Ik was al jaren werkzaam als online communicatie adviseur. Waarom begon ik geen culinair weblog? Nu geef ik samen met mijn special agents praktische tips waarmee jij ook op ontdekkingstocht kan!

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *