Schmidt Originals Zeevis Kookboek

Schmidt Zeevis bestaat al 100 jaar en mag zich daarom nu ‘Koninklijk’ noemen. Deze gelegenheid werd aangegrepen om het Schmidt Originals Zeevis kookboek te maken. Een prachtig kijk- en kookboek, met originele en authentieke visgerechten. Smaakspionnen was er natuurlijk meteen bij, om dit boek te kunnen recenseren!

cover schmidt originals zeevis kookboek

Flinke pil

De Schmidt Originals zijn verpakt in een flink dik boek, met prachtige foto’s over zowel de vangst, de verwerking als de bereiding en natuurlijk het resultaat van de recepten. De indeling is helder en aantrekkelijk. Het eerste deel betreft de herkomst van de zeevis en per vis een pagina met ‘wetenswaardigheden’ en daarna een recept. Vervolgens komen de schaal- en schelpdieren aan bod, Schmidt toppers, vissoep, vispotjes, salades… Het boek sluit af met een aantal basics; zoals mooie visbouillonrecepten. Natuurlijk is ook een viskalender opgenomen: wanneer is welke vis het beste te verkrijgen?

Op zijn Rotterdams

De recepten zijn heel duidelijk beschreven in drie kopjes: eerst worden de ingrediënten opgesomd, dan een alinea over de voorbereiding en tot slot de bereiding zelf. Op zijn Rotterdams, zullen we maar zeggen: korte, ondubbelzinnige zinnen ‘doe dit, dan dat’. Al lezende viel me ook op, dat de bereiding van de vis nooit écht ingewikkeld is. Vaak komt er naast peper, zout en wat olie of boter weinig bij kijken. Dat is goed nieuws voor de wat minder ervaren (vis)kok! De kunst zit ‘m in de saus of de garnering.

schmidt originals zeevis kookboek ingredienten

Twee-in-één

Ik had direct een top-5 aan gerechten gekozen, toen ik het boek doorgekeken had. Voor dit blog koos ik de zeebaars met tapenade, vooral omdat ik van een bevriend visser net een verse wilde zeebaars (schoongemaakt en gefileerd; helaas was de huid er wel af) had gekregen. Maar ook omdat ik altijd nog eens zelf een goede tapenade wilde maken. Twee-in-één! Dit was een ‘klassieke’ variant, met knoflook, rode paprika, kappertjes, tomaten, zwarte olijven en groene kruiden.

schmidt originals zeevis kookboek tapenade

Geurig gerecht

Tapenade geeft vooral veel voorbereidend snijwerk. Daarna is het een kwestie van lang laten trekken op een zacht vuur. De enorme hoeveelheid olijfolie (200 ml) viel me op. In plaats van gekonfijte knoflook (geen tijd voor delicatessenwinkel…) heb ik gehakte knoflook (dikke saus) van Inproba genomen. Deze heb ik later ook door de aardappelpuree gedaan. Af en toe roerde ik de ingrediënten lekker door elkaar in de pan, alleen al om de geur lekker te laten ontsnappen!

schmidt originals zeevis kookboek tapenade zeebaars

Ruime portie

De presentatie is prachtig: stevige gebakken vis, met daarnaast wat aardappelpuree met daarop (koud) de kleurige tapenade. Ik heb de tapenade rijkelijk over de vis geschept; het recept voorziet in zeer ruime porties (kan gemakkelijk voor 4 personen). Deze tapenade gaat goed bij elke witte vis, en ook bij kip. Zou ook op een bruschetta kunnen, maar dan moet ik de volgende keer de paprika wel iets kleiner snijden.

Onder de loep

Eén kleine ‘tegenvaller’; de recepten van de legendarische haring-bietensalade en oma’s vissoep staan helaas niet in het boek. Die had ik onder het kopje ‘Schmidt toppers’ toch écht wel verwacht, maar die zijn zo goed dat Schmidt ze blijkbaar geheim wil houden.

Schmidt Originals Zeevis Kookboek

 

Tags from the story
, , , ,
Written By

Druk-druk-druk… That’s me! Klein van stuk en altijd bezig. Druk met werk en thuis met mijn twee pubers. Eten is voor mij vooral een sociale activiteit. Ik kook graag en het liefste als ik uitgebreid tijd heb. Al 20 jaar geniet ik van een kookclub met vrienden uit mijn studententijd! Heerlijk om elkaar na al die jaren nog steeds te treffen, rond een goed gevulde tafel met passende wijnen. Bij voorkeur dus een vérse, zelfgemaakte pasta, maar uit pragmatische overwegingen wordt ook het vaak een kant-en-klare variant... Het ‘koken-voor-iedere-dag’ is een ander verhaal. Het best is lastig om iedere dag iets lekkers op tafel te zetten, met kieskeurige kids. Toen ze klein waren had ik ‘Kindermenuutje-met-een-parapluutje’ bedacht, om meer variatie in kindermenu’s in restaurants te promoten. De jongens kregen regelmatig nieuwe dingen voorgeschoteld, onder het mom van een test-recept. Tot ze er achter kwamen dat het vooral een idee was. En dat deze HittePetit vééél te druk was om er écht werk van te maken….

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *