Oh la la, salie

Sinds een tijdje heb ik een nieuwe liefde. Ik had al eerder over hem gehoord, maar had nog niet echt kennis met hem gemaakt. Tot die ene vakantie een paar jaar geleden in Italië. Sindsdien ben ik verslaafd aan hem.

Goddelijke superfood

salieEn die liefde heet salie. Dit groene harige kruidje proefde ik in een hele simpele botersaus over een bordje ravioli. Maar oh jee, wat een goddelijke smaak. Een kort onderzoekje wijst uit dat het eigenlijk ook een echte superfood is. In de Middeleeuwen werd salie gebruikt tegen diarree, maagproblemen, longontsteking, leverziektes, nierkwalen, ´s nachts zweten, keelpijn, scheurbuik, menstruatieklachten, ontstoken wonden en verjongingskuren (bron: Mens en Gezondheid). Maar het zit ook vol met Vitamine K en is goed voor je geheugen.

Italiaanse toepassingen

Het plantje groeit voornamelijk rond de Middellandse Zee en in de Balkan. Ook in Italië dus, en dat is wel duidelijk. De Italianen weten er wel raad mee. Niet alleen luisteren ze er simpele botersauzen mee op, ook saltimbocca is een bekende klassieker met salie. Zelf maak ik graag saltimbocca spietjes voor op de barbecue. Stukjes kalfsschnitzel omwikkelen met parmaham en de salie er tussen rijgen. Jam! Gelukkig hoeven we niet speciaal naar Italië om de salie te kopen, het is in Nederland ook prima verkrijgbaar. Niet in iedere supermarkt, maar bij Albert Heijn meestal wel.

frittata_chorizo_salieDonna Hay

Ook Donna Hay is fan. Onlangs heb ik haar kookboek Fast, fresh, simple gekocht en daar staan ook een paar heerlijke recepten met salie in. Ik heb de frittata met chorizo en de driekazenpasta al aan mijn doordeweekse repertoire toegevoegd.

Fast, fresh, simple

Auteur: Donna Hay
Verkrijgbaar: Via Bol.com
Written By

Tijdens een vakantie ga ik zoals altijd op een culinaire ontdekkingstocht; langs restaurantjes en wijnhuizen. In het kielzog van de eigenaar van onze agriturismo, die ook vinoloog is, belanden we op het landgoed van Lacanosa. Dit nieuwe wijnhuis, opgericht door de familie achter Amaretto di Saronno, heeft een persbijeenkomst georganiseerd. Ik raak aan de praat met de aanwezige internationale foodbloggers. In de auto terug naar huis ontstaat er kortsluiting in mijn hoofd door pure frustratie. Waarom stond ik daar verdorie niet als foodblogger? Een lang weggestopte wens komt langzaam naar de oppervlakte: Mijn culinaire passie combineren met mijn werkervaring. Ik was al jaren werkzaam als online communicatie adviseur. Waarom begon ik geen culinair weblog? Nu geef ik samen met mijn special agents praktische tips waarmee jij ook op ontdekkingstocht kan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *