Ribfest mania!

Nietsvermoedend liepen we de oude haven van Montreal in. Onze Canadese vrienden hadden ons meegenomen naar een Ribfestival. Wat dat precies inhield hadden we geen idee van, maar het klonk zeker interessant. Het terrein van het ‘Le Grand Ribfest de Montréal 2015’ bleek een grote cirkel te zijn, waar 8 verschillende barbecueteams hun trucks en barbecues hadden geïnstalleerd. In een rib cook-off probeerden ze de allerbeste spare ribs, pulled pork en gegrilde kip te maken. We splitsten ons snel op en gingen in 2 enorme rijen staan om in ieder geval 2 verschillende ribs te kunnen proberen.

Heerlijke spare ribs bij 'Le grand ribfest de Montreal'

Prijswinnaars

In de rij konden we onze tijd doden door naar een tafel te kijken met enorme bokalen erop. Blijkbaar zijn de ribfests een echt begrip in Noord-Amerika en worden in de Verenigde Staten en Canada de hele zomer dit soort festivals georganiseerd. Steeds zijn er prijzen te winnen voor bijvoorbeeld ‘Best ribs’, ‘Best sauce’ of ‘Best pulled pork’. De mannen van Bone Daddy’s hadden een indrukwekkende prijzentafel staan, dus we staan te popelen tot onze ribs klaar zijn. De enorme rij slinkt gelukkig snel, want de ribs vliegen over de barbecue heen. Voorgegaard en steeds even met een enorme kwast bedruipt met een barbecuesaus voordat ze nog even worden afgegrild.

Prijzen_bone_daddys

Enorme ribs

Ons andere team stond in de rij van Le Smoking BBQ, het enige Canadese team en initiator van dit festival. Als we uiteindelijk alle ribs hebben verzameld, pakken we een picknicktafel en vallen aan. De ribs van Bone Daddy’s zien er erg indrukwekkend uit, waarschijnlijk de grootste portie van allemaal. Mensen om eens heen zijn jaloers en vragen waar die enorme ribs vandaan komen. Maar we moeten zeggen dat er ook heel veel bot in zit, en de saus erg overheersend is. Op de een of andere manier worden de ribs wel lekkerder met iedere hap die we nemen.

Enorme portie ribs van Bone Daddy's tijdens het ribfest

Best ribs

Met de ribs van Le Smoking BBQ werkt het precies andersom. Voor bijna dezelfde prijs (24 Canadese Dollar voor een full rack, 23 Canadese Dollar bij Bone Daddy’s) krijgen we een schamele portie op het eerste gezicht. Maar onze teleurstelling wordt snel omgezet in een enorme blijdschap. Supervolle vlees- en grillsmaak met een topsaus. Dit is de echte winnaar wat ons betreft! Onze stem gaat dus zeker naar Le Smoking BBQ. Eenmaal thuisgekomen lezen we dat Camp 31 de uiteindelijke prijs wint, helaas hebben we die kunnen proeven.

Heerlijke ribs van Le Smoking BBQ tijdens het ribfest

Ribfestivals 2015

De rest van de zomer zijn er in heel Noord-Amerika nog voldoende ribfests te bezoeken. Heb jij al een vakantie naar Canada geboekt? Ga dan zeker even op een van de volgende festivals kijken:

Meer artikelen

Dit artikel is onderdeel van de serie artikelen naar aanleiding van onze vakantie in Canada

Written By

Tijdens een vakantie ga ik zoals altijd op een culinaire ontdekkingstocht; langs restaurantjes en wijnhuizen. In het kielzog van de eigenaar van onze agriturismo, die ook vinoloog is, belanden we op het landgoed van Lacanosa. Dit nieuwe wijnhuis, opgericht door de familie achter Amaretto di Saronno, heeft een persbijeenkomst georganiseerd. Ik raak aan de praat met de aanwezige internationale foodbloggers. In de auto terug naar huis ontstaat er kortsluiting in mijn hoofd door pure frustratie. Waarom stond ik daar verdorie niet als foodblogger? Een lang weggestopte wens komt langzaam naar de oppervlakte: Mijn culinaire passie combineren met mijn werkervaring. Ik was al jaren werkzaam als online communicatie adviseur. Waarom begon ik geen culinair weblog? Nu geef ik samen met mijn special agents praktische tips waarmee jij ook op ontdekkingstocht kan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *