Het leven vieren in restaurant Latour in Noordwijk aan Zee

We zochten een mooie plek om, met uitzicht over de zee, van de langste avond van het jaar te kunnen genieten. En bij voorkeur dan ook nog eens culinair verwend te worden. We vonden die plek bij restaurant Latour in Noordwijk aan Zee, horend bij 5-sterren Grand Hotel Huis ter Duin. We genoten van de keuken van dit restaurant met Michelinster. Maar vooral ook van de combinatie met het prachtige uitzicht over zee. Lees ons verslag!
restaurant latour huis ter duin

Eten op hoog niveau

Restaurant Latour bevindt zich kwalitatief in de bovenste regionen, heeft 16 GaultMillau-punten en sinds 2005 1 Michelinster. De verhalen over de bediening (voor ons als Puur-Allure altijd een punt van speciale aandacht – zie ook onze eerdere blogs) maken verwachtingsvol. GaultMillau: “Prettige service: ontspannen en vakkundig”. Lekker: “Geen knipmesbediening, op een top gastheerschap en kennis met een joviale swing”.

restaurant latour huis ter duin binnen

Je kunt bij Huis ter Duin op letterlijk en figuurlijk op 3 niveaus eten. Op de eerste verdieping bevindt zich restaurant Latour . Daarnaast is er op de begane grond een zeer groot terras (horende bij Brasserie La Terrasse), waar in een meer informele setting van een andere kaart wordt gegeten. Tenslotte kunnen de duintrappen helemaal worden afgedaald en bereikt men het strand, met restaurant Breakers Beach House.

restaurant latour Zwaar verzilverd zout- en peperstel
Zwaar verzilverd zout- en peperstel, wij houden er wel van

Smaakbombardement

De kaart is klassiek Frans georiënteerd, met zoals dat tegenwoordig hoort, diverse internationale invloeden. Je kunt kiezen voor een 5-, 6-, of zelfs 7-gangen smaakpapillenbombardement. Of ‘gewoon’ à la carte, en in dat laatste geval is de keus ook zeer ruim. Wat te denken van bijvoorbeeld op papier spannende combinaties van gemarineerde oester met zure kers, pistache en Iberico-ham? Of tartaar van rund, zee-egel, ponzu (een saus gebaseerd op Japanse rijstewijn) en zwarte knoflook?

restaurant latour amuse

Als ‘huischampagne’ wordt als aperitief de volle Ruinart Brut geschonken of het in Limburg gemaakte merk ‘Raar’. Deze laatste heeft wat meer zuren. Daarnaast bevat de wijnkaart (een kloek boek met een fraaie selectie van ook veel oudere wijnen) keus uit diverse andere champagnehuizen. Daaruit maakten we de keus voor een half flesje van het merk Krug.

restaurant latour Kreeft koffie en kokos

Wij kozen als voorgerecht allebei voor lauwwarm geserveerde kreeft, met wortel, duindoornbes, kokos en koffie. Een zéér spannende bereiding van kreeft die wij nog nergens anders tegenkwamen.

restaurant latour Gamberoni met cecina de Leon

Als hoofdgerecht kozen we voor gamberoni met cecina de Léon en piccalilly. En voor forel met langoustines, frisse rabarber, een puree van gember en een saus van verveine. De avond werd op gang gebracht met niet minder dan 4 prachtig opgemaakte amuses, en afgerond met een chocoladedessert.

restaurant latour Forel met rabarber

Spannende combinaties

Wat we in 3 uur tijd bij restaurant Latour voorgeschoteld kregen bestond uit diverse spannende combinaties, allemaal mooi opgediend en perfect bereid. De zoute forel in combinatie met de frisse rabarber, de gember en de verveine: mooi hoe het elkaar harmonieus in evenwicht hield. Deze keukenbrigade maakt wat ons betreft zijn status (met 1 Michelinster) helemaal waar en nog méér dan dat. Eervolle vermelding krijgt wat ons betreft de kreeft: niet eerder genoten wij van een bereiding met kokos en koffie. Echt een topgerecht dat alles in zich heeft om een klassieker te worden. Zoals de bereiding van langoustine van Château Neercanne al sinds 1991 daar vast op de kaart staat.

restaurant latour Pre dessert

Gastheerschap

De ‘zwarte brigade’ van Latour opereert op hoog niveau en beheerst zijn klassiekers. Meestal onopvallend, maar snel aanwezig als je ze nodig hebt. Ontspannen en vriendelijk, zonder een overdaad aan amicaal gedrag. Top.

restaurant latour dessert

Onder de loep

Latour heeft een zeer hoog Savelberg-gehalte (zie onze eerdere blogs over onze zoektocht naar een nieuw ‘huisrestaurant’). Het gastheerschap is van een erg hoog niveau en dat geeft je, naast de voortreffelijke keuken, het gevoel dat je helemaal kunt ontspannen. En ja, het schitterende uitzicht over de zee krijg je er gratis bij! Voor Puur-Allure een stevige autorit van 50 minuten meer dan waard en Latour komt op ons zeer selecte lijstje van: ‘nóg eens bezoeken’! En wellicht wel eerder dan met de volgende midzomernachtzon.

restaurant latour ondergaande zon

Restaurant Latour, Grand Hotel Huis ter Duin

Adres: Koningin Astrid Boulevard 5, 2202 BK Noordwijk
Website: Restaurantlatour.nl

Written By

Voor mrs. Puur en mr. Allure hoort gastronomie altijd vergezeld te gaan door ouderwets gastheerschap. De dis is bij voorkeur puur, en het mag met veel allure worden gebracht. Maar waar het echt nóóit aan mag ontbreken, is het gevoel dat je zeer welkom bent en dat de restaurantbrigade er alles aan doet om je een plezierige avond te bezorgen. Een ober die bijvoorbeeld op één avond vier keer tegen je stoel aanloopt (zoals meegemaakt in een bekend restaurant met 3 Michelin-sterren): het is reden genoeg om er nooit meer te komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *