Regenboog recepten: De kleur oranje van worteltaart

worteltaart winterpeen

Winterpeen

Meer & meer groenten, en in de kleuren van de regenboog (we gaven eerder al het rode paprikasoep recept). Ja, ja…dus op naar de groenteman voor inspiratie. Mijn vraag: ik wil een winterse groente kopen, en ik wil er binnen 30 minuten iets lekkers van kunnen maken. De volgende groenten zijn in februari goed verkrijgbaar, vers van Nederlandse bodem. Aardappelen, aardpeer, boerenkool, knolselderij, koolraap, pastinaak, pompoen, prei, raapstelen, rode bieten, rode kool, rode ui, savooiekool, schorseneren, spruiten, uien, veldsla, witlof, witte kool, en wortelen. Jawel, de wortelen worden het, de oranje kleur van de regenboog. Oranje pompoen kan qua kleur ook, maar het snijden van een grote pompoen vind ik altijd zoveel werk! Met wortelen kook je altijd gemakkelijk, van hutspot, wortelsoep, wortelshake- of salade tot inderdaad … worteltaart.

Gezien de eerdere enthousiaste reacties van het thuisfront, ga ik weer een gezonde taart maken (zie mijn worteltaart met witte chocolade). Nu met geraspte wortel in plaats van geroosterde wortel.

worteltaart gerapste wortel

“Worteltaart” mop

Ter introductie van de taart, een mop over deze taart (favoriet bij mijn kinderen):

Op een dag komt een konijntje bij de bakker en vraagt vervolgens aan de bakker:”Heeft u worteltaart?” waarop de bakker antwoordt:”Nee, dat heb ik niet, sorry.” Een dag later gaat het konijntje weer naar de bakker en vraagt weer:”Heeft u vandaag wel worteltaart?” waarop de bakker antwoordt:”Nee, ik heb vandaag geen worteltaart.” Maar toen dacht de bakker bij zichzelf ik zal speciaal voor het konijntje worteltaart gaan maken. De volgende dag komt het konijntje weer en vraagt weer:”Heeft u worteltaart??” “Ja, zegt de bakker dat heb ik!” Zegt het konijntje:”Vies hè?”

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel (schoon geboend)
  • 600 gr winterpeen
  • 150 gr roomboter
  • 100 gr basterdsuiker
  • 4 eieren (maat L)
  • 0.5 tl nootmuskaat
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 el gemalen kaneel
  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 mespunt zout

worteltaart aangesneden

Bereiding

Verwarm de oven voor op 150 °C. Rasp de oranje schil van de sinaasappel. Maak de winterpeen schoon en rasp fijn. Doe de gesmolten boter, suiker en eieren in een grote beslagkom en klop luchtig met een mixer in 3 minuten op de hoogste stand. Rasp de nootmuskaat fijn. Spatel eerst de peen, rozijnen en tot slot de kruiden, bakpoeder en de sinaasappelrasp erdoor heen. Zeef het bakmeel erboven, voeg het zout toe en spatel alles goed door elkaar. Bekleed de binnenkant van de vorm met bakpapier. Schenk het beslag in de vorm. Bak de worteltaart in 60 tot 75 minuten in het midden van de oven gaar (controleer of de cake gaar is met een satéprikker). Laat de taart 1 uur op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur.

Serveren

Garneer de taart met witte of bruine chocolade, poedersuiker, of walnoten en slagroom. Eet smakelijk!

worteltaart stukje

Written By

Special Agent PixyFoody houdt van haar camera, van kookboeken en van gezond & puur eten. Kookboeken zitten bij haar niet onder de vlekken; ze koestert ze om inspiratie op te doen, en vooral om foto’s te bekijken. Door haar lens neemt ze de gerechten waar. Is het eten fotogeniek? Eten mag dus zowel energie geven, als heerlijk smaken en bij voorkeur er ook nog aantrekkelijk uitzien. De verleiding van eten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *