Recept voor volkoren pannenkoeken, makkelijk zelf te maken

Volkoren pannenkoeken. Nog niet zo lang geleden ben ik zelf mijn pannenkoekenbeslag gaan maken. Daarvoor nam ik uit gemak gewoon een pak Koopmans, of huismerk pannenkoekenmix en voegde ik daar melk en eieren aan toe. Maar nu ik het zelf maak, besef ik me dat dat eigenlijk de grootste onzin (en geldklopperij!) is. Pannenkoekenbeslag is zo ontzettend makkelijk te maken, en met ingrediënten die je gewoon in de kast hebt staan. Omdat ik de laatste tijd wat gezonder probeer te eten, heb ik inmiddels het recept wat aangepast en er volkoren pannenkoeken van gemaakt. Net zo makkelijk en je proeft bijna het verschil niet!

volkoren pannenkoeken frambozen

Volkoren meel

Als basis gebruik ik volkoren meel. Je kunt het vergelijken met bloem, maar dan met veel meer vezels. Omdat de vezels een beetje grof kunnen zijn (en dit in de pannenkoek niet zo mooi of makkelijk is), mix ik zelf in dit recept nog volkoren meel met bloem. Maar als je hardcore gezond wilt doen, kan het natuurlijk ook met volledig volkoren meel. Of maak je eigen mix, maar net wat jij lekker vindt!

volkoren pannenkoeken ingredienten

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 250 gram bloem
  • 250 gram volkoren meel (in de supermarkt te vinden, of natuurlijk bij je lokale molenaar)
  • 1 liter melk
  • 4 grote eieren
  • 1 el kaneel
  • snuf zout
  • Boter om in te bakken

volkoren pannenkoeken toppings

Bereiding volkoren pannenkoeken

Doe het volkoren meel, de bloem, zout, kaneel en de helft van de melk in een kom en meng het goed door. Ik gebruik zelf een handmixer, maar met een garde of vork kan natuurlijk ook. Moet je alleen wat harder werken :-). Breek de eieren voorzichtig en meng ze een voor een door het beslag. Voeg als laatste nog rustig gietend de andere helft van de melk toe, terwijl je blijft mixen. Totdat ik de pannenkoeken ga bakken, laat ik het altijd rusten in de koelkast.

Pannenkoeken toppings

Dan heb je even tijd om je toppings of vullingen voor te bereiden. Bij ons staan er altijd plakjes appel en spek op het programma. In de zomer is het heerlijk om er rood fruit op te doen, zoals de frambozen en aardbeien die je op de foto’s ziet. En standaard bak ik voor iedereen een kaaspannenkoek.

volkoren pannenkoeken in pan gieten

De perfecte pannenkoekentechniek

Voor 4 personen is het handig om met 2 koekenpannen te bakken, anders duurt het zo lang. Laat de pannen goed heet worden en doe er een klein klontje (room)boter in. Roer het beslag nog eens goed door. Laat de boter uitbruisen en neem een lepel beslag uit de kom. Houd de pan schuin en giet het beslag aan de bovenkant van de pan erin en laat het met een draaiende beweging naar beneden zakken totdat het beslag zo goed mogelijk is verspreid over de pan.

volkoren pannenkoeken spies

Bak ze bruin

Dunne pannenkoeken zijn het lekkerst, dus kijk even hoeveel beslag je nodig hebt om bijna de hele pan bestreken te hebben. Het vergt wat oefening, maar dit is voor mij de meest ideale techniek. Als de pannenkoek aan de bovenkant bijna droog is, kun je hem omdraaien. Kijk voor de zekerheid even met de spatel aan de onderkant hoe bruin hij is. Draai de pannenkoek met de spatel om en laat de andere kant nog even bakken.

volkoren pannenkoeken rood fruit

Pannenkoeken de volgende dag

Zo ga je door totdat het hele beslag op is. Wij houden vaak nog wel wat over van deze hoeveelheid, maar dat is juist een pluspunt. Lekker de volgende dag met ontbijt of lunch eten! Mee naar het werk of school is natuurlijk ook heerlijk.

volkoren pannenkoeken poedersuiker

Pannenkoeken traktatie

Als je de pannenkoeken in reepjes snijd, kun je ze ook feestelijk op een prikker doen. Leuk voor de kinderen om te trakteren, of gewoon voor de gezelligheid.

volkoren pannenkoeken traktatie

Foto’s door Merijn Janssen
Written By

Tijdens een vakantie ga ik zoals altijd op een culinaire ontdekkingstocht; langs restaurantjes en wijnhuizen. In het kielzog van de eigenaar van onze agriturismo, die ook vinoloog is, belanden we op het landgoed van Lacanosa. Dit nieuwe wijnhuis, opgericht door de familie achter Amaretto di Saronno, heeft een persbijeenkomst georganiseerd. Ik raak aan de praat met de aanwezige internationale foodbloggers. In de auto terug naar huis ontstaat er kortsluiting in mijn hoofd door pure frustratie. Waarom stond ik daar verdorie niet als foodblogger? Een lang weggestopte wens komt langzaam naar de oppervlakte: Mijn culinaire passie combineren met mijn werkervaring. Ik was al jaren werkzaam als online communicatie adviseur. Waarom begon ik geen culinair weblog? Nu geef ik samen met mijn special agents praktische tips waarmee jij ook op ontdekkingstocht kan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *