Recept voor spinaziebollen met ei; ProefPubers proof!

Hoe de spinaziebollen ooit zijn ontstaan, weten de ProefPubers en ik eigenlijk niet meer. Waarschijnlijk een poging van toen ze klein waren, om de heren te verleiden om groente eten. Helemaal geïnspireerd door Lady MacPie maakte ik een boerenkool-knakworsttaart, nog zo’n mooie manier om groene groente te verstoppen. Helaas met weinig succes, mijn ProefPubers konden het niet waarderen. Hun reactie “De volgende keer gewoon weer spinazie in het deeg!” Ze zijn niet altijd zo in voor nieuwe dingen, helaas. Als ik, in hun ogen, te veel met nieuwe dingen experimenteer, hoor ik na een paar dagen: “Komende week willen we alleen eten van de ‘lijst-van-goedgekeurde-maaltijden’”.

spinaziebollen bladerdeeg

Goedgekeurde maaltijden

Niet dat we echt zo’n lijst hebben, maar de favorieten zijn wel zo’n beetje bekend en de toelatingscriteria voor nieuwe maaltijden tot deze categorie, zijn streng. De spinaziebollen zijn in ieder geval helemaal ‘ProefPubers Proof’. Het basisrecept is eenvoudig:

Recept voor spinaziebollen

  • 2 plakken bladerdeeg per persoon
  • diepvriesspinazie, circa 450 gr is voldoende voor 4 personen
  • gekookt ei per persoon (gepeld)

spinaziebollen oven

Snel klaar!

Ontdooi en verwarm de spinazie en laat goed uitlekken. Schep een flinke hoeveelheid op het bladerdeeg. Leg daarboven op het gekookte ei. Rek het tweede vel bladerdeeg vooral vanuit het midden wat uit, zodat het goed over het ei past. Druk de zijkanten rondom dicht met een vorkje. Dat geeft ook een mooi randje na het bakken. Eventueel wat water tussen de plakjes deeg, zodat ze goed plakken. Circa 15 minuten in de oven (heteluchtoven op 210 graden; check bereiding op verpakking bladerdeeg). Ze zijn reuzesnel klaar!

recept spinaziebollen met ei

Variëren met vulling

Wij vinden de spinaziebollen erg lekker met een frisse tomatensalade. In de vulling van de pakketjes is natuurlijk variatie mogelijk. Zo mengen wij de spinazie nog wel eens met geraspte (belegen) kaas, of voegen we kleine blokjes mozzarella toe. Een plak zalm rondom het ei vouwen is ook erg lekker, net als blokjes harde salami door de spinazie.

spinaziebollen gerecht

Nu hadden we ze ‘naturel’ en hebben we grove plakken mozzarella tussen de plakken tomaat gelegd, als bijgerecht. Dat heeft niet meer nodig dan een beetje balsamico-azijn eroverheen gesprenkeld.

spinaziebollen tomatensalade

Onder de loep

Neem geen spinazie a la crème, die is te nat. Dan blijven de pakketjes niet goed gesloten tijdens het afbakken. Niet alleen het resultaat is dan minder fraai; ook loopt de smaak weg en wordt het deeg niet lekker krokant.

Tags from the story
, , , , ,
Written By

Druk-druk-druk… That’s me! Klein van stuk en altijd bezig. Druk met werk en thuis met mijn twee pubers. Eten is voor mij vooral een sociale activiteit. Ik kook graag en het liefste als ik uitgebreid tijd heb. Al 20 jaar geniet ik van een kookclub met vrienden uit mijn studententijd! Heerlijk om elkaar na al die jaren nog steeds te treffen, rond een goed gevulde tafel met passende wijnen. Bij voorkeur dus een vérse, zelfgemaakte pasta, maar uit pragmatische overwegingen wordt ook het vaak een kant-en-klare variant... Het ‘koken-voor-iedere-dag’ is een ander verhaal. Het best is lastig om iedere dag iets lekkers op tafel te zetten, met kieskeurige kids. Toen ze klein waren had ik ‘Kindermenuutje-met-een-parapluutje’ bedacht, om meer variatie in kindermenu’s in restaurants te promoten. De jongens kregen regelmatig nieuwe dingen voorgeschoteld, onder het mom van een test-recept. Tot ze er achter kwamen dat het vooral een idee was. En dat deze HittePetit vééél te druk was om er écht werk van te maken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *