We hebben de mooie meid opgegeten: Recept met heek

DeDuinen waren uitgenodigd om bij de dochter en de schoonzoon deel te nemen aan een visproeverij en mochten zelf het hoofdgerecht kiezen en bereiden. Op de markt gingen we op zoek naar een lekkere vis die we nog niet kenden, maar die wel simpel te bereiden is. We twijfelden tussen griet en heek. Griet kenden we al dus viel de keuze op Heek, ook wel de ‘mooie meid’ onder de vissen genoemd. Het is een populaire diepzeevis die vaak rondom de Middellandse Zee wordt gegeten. Maar wat doe je er mee? Wij experimenteerden in de keuken en geven ons recept met heek.

recept met heek markt

Hoe bereid je heek?

Terwijl we bij de viskraam stonden te wachten kregen wij advies van andere klanten hoe de vis te bereiden. De ene klant snijdt de vis in stukjes en wentelt het in tempurabeslag alvorens het het te frituren. Een andere wist te vertellen dat het ook vaak in lekkerbekjes werd gebruikt. Als je niet wilt frituren, is het advies om de filet in de oven te doen, omdat het met bakken snel uit elkaar zou vallen.

recept met heek oven

Smaakt het?

Heek had een zusje van de kabeljauw kunnen zijn, maar de structuur is iets anders. De smaak is zacht en de geur niet sterk. De schoonzoon had een heerlijk wit wijntje voor ons uitgezocht, zodat de heek tevreden weg kon zwemmen. Het eten wordt crescendo lekkerder naar mate je er meer van eet. We combineerden de heek met mediterrane groenten. Ook hielp het toeval een handje, want we we kregen een grote courgette en 2 tomaten van de buurman uit de volkstuin. De tomaten oogden niet perfect, maar smaakten heerlijk zoet en sappig.

recept met heek ovenschotel

Ingrediënten recept met heek

Wij hebben er met deze hoeveelheden met 4 personen van gegeten, maar hielden een heerlijk restje voor de volgende dag!

  • 1000 gram heekfilet (verkrijgbaar bij de visboer)
  • 2 tomaten
  • 1 courgette
  • 2 lente-uitjes
  • 2 limoenen
  • Zout
  • Peper
  • Olijfolie

Bereiding heek

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet het bakblik in met olijfolie en verspreid de heek op het bakblik. Schil 2 limoenen en snijd ze in plakjes. Verspreid dit met wat peper en zout over de heek. Snijd de courgette en tomaat in blokjes. Ons advies is iets minder grof dan op de foto’s, ze waren nu erg knapperig. Leg de groenten ook in de ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Garneer met Italiaanse kruiden. Dek het geheel af met aluminiumfolie voordat het in de oven gaat. De vis is na 20 minuten gaar. Bij een kleiner portie is de oventijd korter. Smaakt goed met pasta of (gebakken) aardappels.

recept met heek bord

Andere recepten met heek

Kook jij ook wel eens met deze mooie meid? Wat is jouw favoriete recept met heek?

Tags from the story
, ,
Written By

DeDuinen zijn gek op het strand en op lekker eten. De heer is nonchalant en een alleseter. De dame is kritisch en mag alleen glutenvrij eten. Samen op zoek naar de lekkerste gerechten die aan deze criteria voldoen is hun missie. De hedendaagse koks worden gelukkig steeds creatiever bij het bedenken van alternatieven voor tarwebloem. In een restaurant zitten ze het liefst naast elkaar om behalve de gerechten ook het interieur en de bediening onder de loep te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *