Recept voor herfst tiramisu in een speciaal herfstmenu

De leukste culinaire avondjes thuis zijn voor mij de etentjes, waarbij alle gasten iets meenemen. Natuurlijk scheelt het mij werk, maar het eindresultaat is vooral vaak verrassend. Zo nam een vriendin tijdens een door mij georganiseerd herfstdiner een herfst tiramisu mee; met pompoen erin! We delen onderaan het artikel graag het recept met je.

herfstmenu pompoensoep

Herfstmenu

Maar eerst even wat inspiratie voor een herfstig menu. Pompoen is natuurlijk een welkome gast aan de herfsttafel, dus die kwam ook terug in het voorgerecht. We begonnen met een pompoensoep, opgespiced met komijn en tabasco. Als hoofdgerecht volgde konijn met pruimen, naar recept van Herman den Blijker. Daar aten we aardappelpuree en knapperige spruitjes met cashewnoten bij. Om dus af te sluiten met de herfst tiramisu; een heerlijk menu!

herfstmenu konijn

Herfst tiramisu: ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 125 ml slagroom
  • 2 el suiker
  • 250 gram mascarpone
  • 4 el melk
  • 18 speculaasjes
  • Eén kopje hele sterke koffie, afgekoeld
  • Licor 43
  • Halve pompoen
  • 25 gram mokkaboontjes
  • 1 el speculaaskruiden
  • Cacaopoeder ter decoratie

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak de pompoen van de buitenkant schoon (we gebruiken de schil namelijk ook). Halveer de pompoen en haal de binnenste draadjes en pitten eruit. Hak de pompoen in stukken. Leg een velletje bakpapier op de ovenplaat en verdeel de stukken pompoen er over. Laat deze 40 minuten in de oven totdat ze licht gebruind en mooi zacht zijn. Haal de bakplaat eruit en pureer de pompoen met een staafmixer of blender. Je kan wat water gebruiken om de pompoen wat vloeibaarder te maken. Slechts kleine beetjes toevoegen. De substantie dient wel stevig te blijven. Laat afkoelen in de koelkast. Kan dus prima een dag van tevoren gemaakt worden.

herst tiramisu potjes

Bereiding

Zet een sterk kopje koffie en laat dit afkoelen. Giet de Licor 43 erdoor naar smaak. Breek alle speculaasjes in stukjes, bijvoorbeeld met een stamper. Snij of stamp de mokkaboontjes fijn. Klop de slagroom en suiker stijf. In een andere kom voeg je de melk toe aan de mascarpone, roer dit erdoorheen. Schep de opgeklopte slagroom en de speculaaskruiden door het mascarponemengsel. Leg in de koelkast om ongeveer een kwartier op te stijven.

Eenpersoonsporties

Omdat wij aan de herfsttafel ook een paar kinderen en een zwangere hadden, hebben we eenpersoonsporties gemaakt. Iedereen kreeg daarom een eigen jampotje, maar je kunt daar ook een mooi glas voor gebruiken. Iets transparants is wel het mooist, vanwege de laagjes. Leg wat speculaasjes op de bodem van jouw kopje/potje/glaasje en giet hier een eetlepel koffie overheen. Maak dan van het mascarponemengsel een laagje.

herst tiramisu

Laagjes

Maak dan van de pompoen een laagje. Ik vond het leuk om de laagjes goed te zien en koos daarom om een zelfgemaakt spuitzakje te gebruiken. Kruimel een laagje mokkaboontjes over de pompoen. Zo blijf je laagjes maken tot je potje vol is. Sluit af met een toefje mascarpone en strooi wat cacaopoeder over de tiramisu. Steek als laatst een stukje overgehouden speculaas in de mascarpone toef. Natuurlijk kun je ook gewoon een grote schaal herfst tiramisu maken voor meer personen.

herst tiramisu herfstmenu

Tags from the story
, , , ,
Written By

Tijdens een vakantie ga ik zoals altijd op een culinaire ontdekkingstocht; langs restaurantjes en wijnhuizen. In het kielzog van de eigenaar van onze agriturismo, die ook vinoloog is, belanden we op het landgoed van Lacanosa. Dit nieuwe wijnhuis, opgericht door de familie achter Amaretto di Saronno, heeft een persbijeenkomst georganiseerd. Ik raak aan de praat met de aanwezige internationale foodbloggers. In de auto terug naar huis ontstaat er kortsluiting in mijn hoofd door pure frustratie. Waarom stond ik daar verdorie niet als foodblogger? Een lang weggestopte wens komt langzaam naar de oppervlakte: Mijn culinaire passie combineren met mijn werkervaring. Ik was al jaren werkzaam als online communicatie adviseur. Waarom begon ik geen culinair weblog? Nu geef ik samen met mijn special agents praktische tips waarmee jij ook op ontdekkingstocht kan!

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *