Snelle borrelhap: recept voor flammküchen wrap

Afgelopen week bestelde ik met een vriendin op een terras een Flammküchen en toen die geserveerd werd, bedacht ik spontaan dat ik die best kon ‘na-apen’ in een wrapvariant. Wraps zijn hier in huis favoriet, om te vullen en ook dubbelgevouwen en gevuld in de grill. Wij kunnen er veel kanten mee op. Vandaag dus de test voor de Flammkuchen wrap  gedaan en die is glansrijk geslaagd!

flammkuchen original

Flammküchen oorsprong

De Flammküchen is oorspronkelijk een gerecht uit de Elzas; een dunne bodem van brooddeeg die met crème fraîche, uien en reepjes spek is belegd. Het verhaal gaat, dat dit gerechtje werd gebruikt om de hitte van een houtgestookte oven te testen. Inmiddels is het van de kaart van een hippe tent niet meer weg te denken. Het is zowel een fijne borrelhap om te delen, als een goed voorgerecht.

Flammkuchen wrap ingredienten

Flammkuchen wraps in verschillende smaken

Geïnspireerd door de varianten die ik op diverse (lunch)kaarten voorbij heb zien komen, had ik allerlei ingrediënten in huis gehaald. Uiteraard crème fraîche, rode ui, bosui en spekjes / ham, maar ook zalm, geitenkaas, pesto, mozarello, cherry tomaatjes en bieslook. Hiermee zijn diverse varianten te maken. Het leek mij leuk om verschillende smaken tegelijk te serveren, dus ik zocht de maximale capaciteit van mijn oven op: 4 kleine tortilla wraps passen op 2 ovenrekken.

flammkuchen wrap oven

Puntjes bij de borrel

Op 200 graden is de kaas in een minuut of 5 gesmolten en zijn de randen van de wraps mooi bruin. Ik haalde het bovenste rek uit de oven om deze Flammküchen te snijden en schoof het onderste rek nog even naar boven; daar worden de wraps toch net even wat bruiner. Terwijl de eerste vier op tafel stonden, liet ik de volgende vier knapperig bruin bakken. In totaal 8 kleine wraps vormen voor 4 personen een volwaardige maaltijd!

Flammkuchen wrap vier stuks

Shared dining

Heel gezellig al die verschillende ‘pizza’s’ in het midden op tafel. Ik sneed puntjes, maar Flammküchen wordt meestal in vierkantjes gesneden. Zo kun je gemakkelijk van iedere smaak een stukje proeven en is de (borrel)hap echt geschikt voor de ‘shared dining’ trend. Voor iedere smaak iets te kiezen!

flammkuchen wrap borrel

Onder de loep

Voor de combinatie pesto-mozarella bleek het wrapdeeg toch iets te zacht, dat werd een zompige toestand. Geitenkaas en crème fraîche gaan uitstekend op een Flammkuchen wrap. Wat is jouw favoriete combinatie?

Written By

Druk-druk-druk… That’s me! Klein van stuk en altijd bezig. Druk met werk en thuis met mijn twee pubers. Eten is voor mij vooral een sociale activiteit. Ik kook graag en het liefste als ik uitgebreid tijd heb. Al 20 jaar geniet ik van een kookclub met vrienden uit mijn studententijd! Heerlijk om elkaar na al die jaren nog steeds te treffen, rond een goed gevulde tafel met passende wijnen. Bij voorkeur dus een vérse, zelfgemaakte pasta, maar uit pragmatische overwegingen wordt ook het vaak een kant-en-klare variant... Het ‘koken-voor-iedere-dag’ is een ander verhaal. Het best is lastig om iedere dag iets lekkers op tafel te zetten, met kieskeurige kids. Toen ze klein waren had ik ‘Kindermenuutje-met-een-parapluutje’ bedacht, om meer variatie in kindermenu’s in restaurants te promoten. De jongens kregen regelmatig nieuwe dingen voorgeschoteld, onder het mom van een test-recept. Tot ze er achter kwamen dat het vooral een idee was. En dat deze HittePetit vééél te druk was om er écht werk van te maken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *