Recept voor boerenkool-knakworsttaart 

Het is hip in New York, dus waarom niet hier? Boerenkool! Maak eens een boerenkool-knakworsttaart. Lekker makkelijk en gezond, want boerenkool is natuurlijk het nieuwe superfood.

Een beetje achtergrond

Het is natuurlijk van de zotte dat het eerst in Amerika hip moet zijn, voordat het hier in Nederland ‘trending’ wordt. Als er iets Hollands is, is het wel boerenkool. Maar misschien is dat ook wel een reden voor de nonchalance; we zijn het hier zo gewend, dat we niet meer zien hoe bijzonder het is. Of wellicht herinnert boerenkool je aan een smakeloze prak die je vroeger moest opeten ‘omdat je ook groenten moet eten’. Getverdemme. Ik heb ergens ook nog een bloemkooltrauma opgelopen, maar dat terzijde.

Elke dag boerenkooldag

Afgelopen maandag was het Boerenkooldag; in de nacht van 24 oktober in 1641 stal jonkvrouw Geertruida van Staelre namelijk boerenkool uit het Spaanse kampement, waardoor het boerenkooldorp Warmenhuizen stand kon houden. Om ook op een niet-nationale-boerenkooldag een makkelijk en verrassend gerecht met boerenkool voor te schotelen, hierbij het recept voor een boerenkool-knakworsttaart. Of knakworst-boerenkooltaart, net wat je meer aandacht wilt geven ;-).

boerenkool-knakworsttaart onderkant

Wat heb je nodig?

  • 500 gram boerenkool
  • 250 gram crème fraiche (of slagroom, wordt het wel wat zoeter van)
  • 1 pak bladerdeeg/ deeg voor hartige taart
  • 5 middelgrote eieren
  • peper en zout
  • 200 gram geraspte kaas (lekker veel!)
  • 1 blik party knakworstjes (of een rookworst in plakjes). Je kunt nog een extra blikje kopen en deze knakworstjes in het midden doen.
  • Goede mosterd
  • Ovenschaal of springvorm 24 a 26 cm diameter

boerenkool-knakworsttaart

Klaar in 45 minuten

Aan de slag! Een van mijn stelregels bij mijn recepten is dat het gerecht binnen een uur klaar moet zijn. Dat is dus inclusief de bereiding. Ik wil namelijk eigenlijk helemaal niet koken, ik wil snel lekker kunnen eten!

  • Zet de oven aan op 200 graden/gasovenstand 4.
  • Leg de bladerdeegplakjes alvast klaar, zodat ze wat zachter kunnen worden.
  • Vet de bakvorm in, bijvoorbeeld met kokosolie.
  • Als de plakjes na 5/10 minuten zacht zijn, kun je je vorm ermee bekleden.
  • Zet de vorm met bladerdeegbekleding alvast 10 minuten in de oven.
  • Kook de knakworstjes en snij ze in stukjes. Gooi alle ingrediënten in een bak en roer ze door elkaar. Hoppakee.
  • Schep je mengsel in de taartvorm die je inmiddels uit de oven gehaald hebt.
  • Zet de vorm weer terug in de oven en bak je taart nog 35 minuten.

boerenkool-knakworsttaart knakworst

Serveer er goede mosterd bij, ik gebruik Zaanse grove mosterd of Heinz mosterd, de Engelse variant. Chutney kan ook trouwens. In het midden van de taart – ik maak altijd taarten met een gat in het midden – kun je de inhoud van het tweede blik knakworstjes doen. Onweerstaanbaar voor kinderen en snackende borrelgangers.

Dit is overigens een heel fijne taart die je ook van tevoren kunt maken. Hij smaakt namelijk ook koud of lauwwarm prima. Sterker nog, dan vind ik ‘m nog lekkerder, want dan hebben alle smaken even goed kunnen intrekken.

boerenkool-knakworsttaart tafel

Andere recepten met boerenkool

 

Written By

Lady MacPie vraagt zich bij elk ingrediënt af: kan hier misschien ook een taart mee gemaakt worden? Elk eetmoment is volgens haar wel geschikt voor een taart: van ontbijttaart naar lunchtaart, via een zoete 4-uur theetijdtaart naar de afsluitende avondmaaltijdtaart (met desserttaart). Elke dag taart eten, zonder aan te komen. Er is echter een strenge taartetiquetteregel volgens Lady MacPie: het moet altijd een lage kranstaart met een gat erin zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *