Nieuwjaarsrecept: Magere Auberginekiptaart

Na alle oliebollen, pulled porc, tiramisu’s, fijne wijntjes en biertjes moeten we nu weer een beetje op de calorieën letten. Daarom een recept voor magere auberginekiptaart. Want je gewicht bepaal je niet tijdens de feestdagen, maar in de periode tussen Oud en Nieuw en Kerst volgend jaar, zo leerde ik van mijn personal trainer Niek Roke van Nieksports.

Gezonde adviezen

Dat klinkt me als muziek in de oren, want ik geniet ook graag van calorierijk eten. Waarmee niet gezegd is dat niet-calorierijk eten niet lekker is, haha. Je moet het alleen vaker eten en regelmatig bewegen. Dus dat doe ik dan maar … en met resultaat. Ik heb wat adviezen van Niek verwerkt in bijgaand recept: veel groenten, mager vlees en smaakvolle kruiden. En, let op: een keer opscheppen, niet meerdere keren 🙂

Of zoals Niek zegt:

Eten is een noodzaak, bewust eten een kunst.

Auberginekiptaart groenten na de oven

Wat heb je nodig voor auberginekiptaart?

  •  2 aubergines
  • 5 grote tomaten
  • 2 tenen knoflook
  • Sap van een limoen
  • Paar takjes verse koriander
  • Citroengras
  • Kokosolie
  • Olijfolie
  • Lime leaves
  • 120 gram basmatirijst
  • 3 kipfilets
  • Kruiden: kurkuma, chilipeper, zout en peper
  • Braadzak
  • Sesamzaadjes
  • Oestersaus voor de garnering

Marinade

Meng in een schaaltje 3 eetlepels olijfolie met de chilipeper. Neem gedroogde chilipeper, voeg toe naar smaak. Voeg het sap van de limoen toe, wat zout en peper en gekneusde stukjes citroengras en een teentje gesneden knoflook. Laat de marinade van tevoren in de kipfilets trekken (2 uur zou fijn zijn), maar als je daar geen tijd voor hebt, voeg je deze marinade meteen toe bij de kipfilets in de braadzak. Doe ook nog een scheutje water in de braadzak erbij. Doe de braadzak-met-inhoud 40 minuten in de oven op 200 graden, in een aparte ovenschaal.

Groenten

De groenten moeten net zo lang in de oven, dus het is handig om alles tegelijkertijd erin te doen. Snel de groenten snijden dus: snij de aubergine in schijfjes. Laat ze tegen elkaar zitten, anders verbranden ze. Tomaten kun je in partjes snijden, of je kunt ze ook zo ongesneden in de oven doen. Snij het andere teentje knoflook en doe die erbij. Doe de groenten op een bakplaat in de oven.

Rijst

Zo. Dat zit in de oven. Kun je nu de rijst maken. Weeg 120 gram rijst af en doe het in een pan kokend water. Voeg vier lime leaves toe. De blaadjes kun je na het koken fijnsnijden en aan de groenten toevoegen. Snij wel de nerf eruit.
Kook de rijst 10 tot 15 minuten. Voeg naar smaak wat zout toe.

Auberginekiptaart La Forme gevuld

De taart

Pak je bakvorm erbij (ik gebruik natuurlijk een vorm-met-gat): doe er kokosolie in om hem in te vetten. Gooi er wat sesamzaadjes in. Prak de helft van de rijst erin. De kip en de groenten uit de oven zijn inmiddels klaar; pak die erbij. Zet de tomaten erin en prak de aubergine ernaast. Snij de kip in schijfjes en voeg die toe. Strooi wat koriander over de kip. Prak de andere helft van de rijst in de vorm. Je kunt het nog aandrukken met de bolle kant van een lepel. Doe het geheel nog even 10 minuten terug in de oven. Keer de vorm om en garneer met wat sesamzaadjes en oestersaus (niet teveel, want dat is weer teveel calorieën 🙂

auberginekiptaart met oestersaus

Tags from the story
, , , ,
Written By

Lady MacPie vraagt zich bij elk ingrediënt af: kan hier misschien ook een taart mee gemaakt worden? Elk eetmoment is volgens haar wel geschikt voor een taart: van ontbijttaart naar lunchtaart, via een zoete 4-uur theetijdtaart naar de afsluitende avondmaaltijdtaart (met desserttaart). Elke dag taart eten, zonder aan te komen. Er is echter een strenge taartetiquetteregel volgens Lady MacPie: het moet altijd een lage kranstaart met een gat erin zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *