Eten als nomaden bij Raïnaraï

Raïnaraï op het Westergasterrein in Amsterdam is een Nomadisch restaurant, waar chef Laurent Med Khellout gerechten uit de Algerijnse keuken kookt. Je kunt lekker aan lage tafeltjes op kussens en kleden loungen of eten aan een gewone tafel. Wij vinden gewoon zo gewoon, dus hebben zin om te eten op de traditionele manier.

Hangen

rainarai_cocktailRaïnaraï ligt helemaal aan de westzijde van het Westergasterrein in een losstaand gebouw waarop in kleine rode letters ‘Rai’ staat. Er is ook een terras dat er erg lekker uitziet voor in de zomermaanden, maar dat we nu dus maar even overslaan, ook al laait er een lekker kampvuurtje buiten. We gaan naar binnen, waar we worden ontvangen door een vriendelijke Zwitserse dame die ons verzoekt onze schoenen uit de doen voordat we de zithoek betreden. We gaan lekker op een paar kussens hangen en laten de Algerijnse sferen op ons inwerken.

Fruitcocktail

Er komt een man vragen wat we willen drinken en ik begin graag met de Raïnaraï cocktail met gember, munt en prosecco. Helaas is die er niet, zegt de man. Maar hij ziet mijn verdrietige blik en zegt dat hij zijn best gaat doen. Hij komt terug met een cocktail vol stukjes appel, granaatappelpitjes en munt. Het kan aan mij liggen, maar ik proef alleen fruit (lekker fruit hoor, dat wel) met ijsblokjes en water, geen drank. Ik geef dit aan, en de man zegt dat dat misschien komt door de scherpe smaak van lemon grass (maar dat zit er niet in?). Hij neemt mijn glas mee naar de bar om er alsnog of nog meer prosecco in te gieten. Nu proef ik het wel, proost!

Mezze en tajine

rainarai_mezzeWe nemen als starter een Nomadische mezze/borrelschotel. Een schaal met heerlijke groentjes, gekruide kippendij en brood met een goddelijk sausje. Als hoofdgerecht gaan we voor de Tajine met lam. Het lamsvlees heeft – naar onze smaak – iets te veel vet, maar het is heerlijk. En wat helemaal fantastisch is, is de goed gevulde couscous met onder andere heerlijke gefrituurde bloemkool. We zijn echt fan van de kruiden en onder de indruk van de aandacht die hier aan groenten wordt besteed. En nog een detail: we krijgen ook in onze loungehoek stevige stoffen servetten voor bij ons hoofdgerecht. Waarderen wij.

‘Algerijnse kaas’

Eigenlijk een beetje tegen beter weten in, want: kaas bestellen bij een Algerijn? Toch doen we het, omdat we beide geen zin hebben in zoetigheid en ook wel nieuwsgierig zijn naar wat we dan krijgen. Nou, we krijgen dus een enorm bord met verschillende kazen en brood. We vragen de leuke Zwitserse dame welke kazen het zijn, maar dat weet ze niet. We geven aan dat we geen brood eten en ze komt vervolgens aanzetten met een schaal mandarijntjes en een kom dadels. Superaardig en gul (en dus niet op de rekening he?). De onbekende kazen zijn verder heerlijk, maar het is iets te veel van het goede en het lijkt overgoten met een beetje olie. Dat hoeft van ons niet en we krijgen het dan ook niet helemaal op.

 

Al met al is het een smaakvolle ontdekking!

Raïnaraï, Westergasterrein Amsterdam

Adres: Polonceaukade 40, 1014 DA Amsterdam

Web: Rainarai.nl/Rainarai%20Westergasfabriek/restaurant/5

Onder de loep: Raïnaraï – een smaakvolle ontdekking van de Algerijnse keuken. Ga vooral op de traditionele manier eten in de loungehoek, veel leuker dan ‘normaal’ aan tafels.

Written By

Petra de Jong schrijft onder PuurPetra, omdat ze van eten en drinken houdt dat zo puur mogelijk is, maar ook van ‘puur genieten’ in de breedste zin van het woord. Van patat tot kreeft en van bier tot champagne. Haar culinaire helden zijn Donna Hay en Anthony Bourdain. Donna Hay omdat haar recepten altijd heel puur zijn. Gemaakt met een paar goede ingrediënten, bijzonder gecombineerd en vaak nog makkelijk te maken ook. En niet te vergeten: haar kookboeken zijn prachtig vormgegeven. Anthony Bourdain ontdekte ze op 24Kitchen. Deze chef-kok uit New York reist de wereld rond en beleeft allerlei culinaire avonturen. En daar neemt hij je als kijker helemaal in mee. Wel met een rauw randje, want Anthony schuwt een beetje gevloek of dronkenschap niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *