Een kijkje in de Algerijnse keuken bij Rainarai

Soms heb je geen zin om te koken en ga je op zoek naar een leuk plekje buiten de deur. Zo at Wanderlust met haar vriend op een random woensdagavond bij het Algerijnse restaurant Rainarai. Op weg naar ons standaard eetcafé passeerden we haar terras. Het restaurant stond al een langere tijd op mijn lijstje en dit was de perfecte avond om op het terras aan te schuiven. Het gezellige en informele sfeertje nodigt je uit een drankje en hapje mee te doen. Er hangen vrolijke lampen, het is ruimtelijk en de verse groenten liggen voor je uitgestald om tot wat lekkers te worden omgetoverd.

rainarai amsterdam

Vers van de ton

Een alerte ober spot ons al snel en neemt de eerste wijntjes op. Aangezien de kaart te veel lekkers laat zien beginnen we met een Nomadisch plankje. Terwijl we van de home made hummus genieten laten we de rest van de kaart nog even tot ons doordringen. Het duurt altijd even voor ik kan kiezen. Zeker hier want de gerechten ogen divers en zijn nieuw voor mij, eigenlijk wil ik alles wel proberen. De linzensoep lonkt naar me, ik ben echt groot fan van een verse volle linzensoep (wat overigens ook nog eens erg gezond is). Ook de Zineb, pompoen gevuld met spinazie, geitenkaas en vijgen klinkt aanlokkelijk. De pompoenen, paprika’s, zoete aardappelen en knoflook uitgestald op regentonnen suggereren daarbij dat alles vers wordt gemaakt. Een goed vooruitzicht! Rustig slobberend aan mijn wijntje tob ik nog even door welk gerecht het gaat worden.

rainarai vers van de ton

Grootmoeders recept

De uiterst vriendelijke bediening van Rainarai komt oorspronkelijk uit Algerije en is trots op zijn roots. Voordat we onze gerechten, dan eindelijk, bestellen babbelen we dan ook even over het land. Een ding is duidelijk, het is een hele welkome en warme cultuur. We bestellen een Zeevruchtensalade en Merguez geserveerd met rijst. De rijst alleen al maakt ons zeer gelukkig en we zijn dan ook heel benieuwd hoe de rijst aan zijn volle smaakt komt. We gaan er vandaag echter niet achter komen wat het zo lekker maakt. We herkennen de smaak van steranijs en iets wat lijkt op kruidnagel en vragen vervolgens de vriendelijke bediening (welke later de eigenaar blijkt te zijn) wat het geheim is van deze heerlijke rijst. Zijn antwoord verklapt niks: “Grootmoeders recept, en meer zeggen we niet”

Bordje leeg

Ook al genieten we voorlopig nog wel even door, want de borden zijn goed gevuld. De Merguez is, net als de rijst, heerlijk gekruid en goed van smaak. De gegrilde aubergines komen al snel mijn kant op (je moet van de structuur houden natuurlijk), verder is zijn bord na een half uurtje helemaal leeg. Knap, want het was een flinke portie.

rainarai merguez

Kijkje in de keuken

Zowel de Merguez als de Zeevruchtensalade bevalt ons goed. Een salade mag dan niet heel spannend klinken, niks is minder waar. Hij is rijk gevuld met coquilles en er ligt een reuze gamba prominent bovenop. De komkommer en tomaatjes maken het lekker fris en de kruidige dressing zorgt voor een exotisch smaakje. Al met al is het een geslaagde gezonde maaltijd.

rainarai gamba

Terwijl we hiervan genieten krijgen we toch nog een kijkje in de Algerijnse keuken. De eigenaar wijst ons erop dat hij net inktvis gaat roken naast het vuur. In een van de hoeken van het terras staat een enorme vuurschaal waar reusachtige inktvissen worden neergelegd. Nieuwsgierig vragen we wat hij ervan gaat maken. Zijn antwoord geeft ons de doorslag dat wij nog weer eens terug gaan komen bij Rainarai: “Vandaag worden ze een paar uur bij het vuur bereid en morgen gaan ze door de salade. Fiets morgen even langs, dan kan je een stukje proeven!”

rainarai amsterdam

Raïnaraï, Westergasterrein Amsterdam

Adres: Polonceaukade 40, 1014 DA Amsterdam
Web: Rainarai.nl/
Onder de loep: Dompel je onder in de Algerijnse cultuur bij Rainarai. PuurPetra was hier trouwens ook al eens op bezoek!

Written By

Er valt zoveel te verkennen, te proeven en te proberen. Mijn filosofie is om open te staan voor nieuwe dingen en zo je smaak te verbreden. Los van het experimenteren in de eigen keuken probeer ik te verdwalen in Amsterdam. Op die manier kom je de leukste kleinste en grotere restaurantjes en cafeetjes tegen. Het liefste bestel ik hier een onbekende gerecht om te elke keer weer opnieuw te zien waar dit diner me brengt. -Not all who wander are lost-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *