Ontdekkingstocht Quebec

In Quebec, de franstalige provincie van Canada, vind je vanzelfsprekend veel gerechten uit de Franse keuken. Maar dan met een Noord-Amerikaanse twist. De vele tartares die we tegenkwamen op de menukaarten, konden ons zeker bekoren. En niet te vergeten poutine! We geven je onze Quebec tips:

Montreal

Poutine bij La Banquise

  • Sinds ons bezoek aan het bierfestival in Montreal zijn fan geworden van microbrasseries. Bij Les 3 brasseurs (oftewel The 3 brewers) kun je hun eigen bieren proeven en serveren ze er prima pubfood bij. Wij nemen een proeverijplankje om zo veel mogelijk biertjes te kunnen proeven.

les 3 Brasseurs microbrasserie

Ten noordwesten van Montreal

  • Voor de beste sushi ga je zeker naar Le Suki. Wij vergeleken het direct met de kwaliteit van Ono in Rotterdam. Bijzondere combinaties in de sushi’s en top van smaak. Ze hebben vestigingen in Prevost en Saint-Jerome. Ook mogelijk om af te halen!

Beste sushi in Montreal en omgeving: le Suki

  • In het schattige toeristische plaatsje Saint-Sauveur-des-Monts vind je meer dan 100! restaurants.Toen wij er waren was het grote nieuws dat Bono in het dorp was. Hij ging eten bij Maestro.
  • Zelf kozen wij voor Le Saint-Sau, een pub gourmand. Ze serveren er bistro style gerechten met uitgebreide wijn- en bierkaart (ook van microbrasseries in de omgeving). Volgens onze gastvrouw- en gastheer the place-to-be in Saint-Sauveur.

Le saint sau gourmet pub

Tadoussac

Nadat we de Montreal area hebben verkend, huren we een camper en rijden naar Tadoussac aan de Atlantische kust. Onderweg kwamen we ook genoeg culinaire hotspots tegen:

  • Le Cafe Boheme is een leuk hippie-achtig zaakje met bijbehorende quinoa gerechten en fine dining pizza’s. Wij smullen er van een Cannelloni des Bois met 3 soorten wild en een Gourmet burger Le Canadien met Angus beef, cheddar, maple gecarameliseerde uien, mayo en dyon mosterd. Hoogtepuntje is de goddelijke maple mayonaise die bij de frietjes wordt geserveerd. We drinken er een heerlijk frisse home made frambozen limonade bij. Voor het toetje dompelen we ons nog een keer onder in de maple met een krokante maple-chocoladetaart. Jam! De bediening is erg attent, heel persoonlijke service.

La boheme Tadoussac: Maple Pie

  • Natuurlijk in deze kustplaats veel fruits de mer op de kaart. We kiezen bij La Galouine Auberge & Restaurant voor een daily special, de cannelloni met homard. De buisjes pasta zijn tot de nok gevuld met fantastisch kreeftenvlees. Ook de tagliatelle met garnalen, zalm, roomsaus en citroen gaat er goed in. Een prima bodempje om te gaan whale watchen!

cannelloni_homard_lagalouine

  • Even een fijne niet-culinaire tip: Op Camping Domaine des dunes was het heerlijk toeven met onze camper.

Saguenay

Een mooie route om te rijden is van Tadoussac de rivier volgen het land in. Je rijdt dan door het Nationale Park de Saguenay, waar het ene prachtige uitzicht het andere volgt. Een welkome stop kun je in het dorpje Sainte-Rose-du-Nord doen, waar je 2 snackbarren aan het water vindt. Geen culinaire hoogstandjes, maar soms is een snelle hap op een mooie plek ook prima.

Trois-Rivieres

Le Pot Papilles et Cocktail is een cocktailbar die befaamd is vanwege zijn ‘tartares’; gehakt rauw vlees of vis in verschillende varianten. Wij kiezen voor de zalmtartaar met pesto, citroen, augurk en een bijzondere mayo. Smaakexplosie in je mond bij de eerste hap! Dit is tartaar op z’n best denken we. Totdat we onze tweede tartaarkeuze proeven: de bizon met mosterd, kappertjes, bosui, zongedroogde tomaten, champignons en barbecuesaus. Wauw!! Bij beide gerechtjes is de saus misschien iets te aanwezig, maar je hoort ons niet mopperen. Het bordje is iets te snel leeg helaas en er zaten geen frietjes of salade bij, alleen wat sneetjes getoaste bagel. Maar wat geeft het. Dan neem je toch nog een cocktail en bestel je een uur later nog een portie, ze hebben namelijk ook nog tonijn- en bieftartaar!

Bison tartare le pot

Algemeen

  • Tim Hortons is een begrip in Canada. Je vindt vestigingen overal en ze zijn 24 uur per dag open. Het is een soort Starbucks, waar je snel een donut en een koffie haalt. Ze hebben zelfs een take-away loket waar je met je auto langs kunt rijden!

tim_hortons_donut

eggs_benedict_cora

  • Boodschappen in de supermarkt zijn erg duur, maar de verse producten zijn van zeer goede kwaliteit. De lokale producten, zoals bosbessen en aardbeien uit Quebec, zitten bomvol smaak. Weten wat we meenamen in onze koffer naar huis?

Maple syrup blik

  • BeaverTails of Queues de Castor, zoals ze het in Quebec noemen, is gefrituurd deeg in de vorm van een beverstaart. Het klinkt nog niet heel spannend, maar lekker was het zeker. De basis versie is besprenkeld met kaneelsuiker en dat is eigenlijk al genoeg. Je kunt je ook uitleven in allerlei heftige toppings, zoals cheesecake of Oreo cookies. Je vindt ze in speciale winkels of standjes op diverse plaatsen.

beaver tail

  • Tijdens ons verblijf was het kreeftseizoen, en dat was te merken! Er was geen ontkomen aan de homard, en voor een schappelijke prijs.

homard quebec

Heerlijke ribs van Le Smoking BBQ tijdens het ribfest

Written By

Tijdens een vakantie ga ik zoals altijd op een culinaire ontdekkingstocht; langs restaurantjes en wijnhuizen. In het kielzog van de eigenaar van onze agriturismo, die ook vinoloog is, belanden we op het landgoed van Lacanosa. Dit nieuwe wijnhuis, opgericht door de familie achter Amaretto di Saronno, heeft een persbijeenkomst georganiseerd. Ik raak aan de praat met de aanwezige internationale foodbloggers. In de auto terug naar huis ontstaat er kortsluiting in mijn hoofd door pure frustratie. Waarom stond ik daar verdorie niet als foodblogger? Een lang weggestopte wens komt langzaam naar de oppervlakte: Mijn culinaire passie combineren met mijn werkervaring. Ik was al jaren werkzaam als online communicatie adviseur. Waarom begon ik geen culinair weblog? Nu geef ik samen met mijn special agents praktische tips waarmee jij ook op ontdekkingstocht kan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *