Bijzonder bier en te gekke taart bij Puurr aan de vliet

De dame gaat met haar zoon op stap, een keer per maand proberen ze dat samen te doen. Het is zomer en dit keer kiezen ze voor Puurr aan de Vliet in Leidschendam.
puurr aan de vliet buiten

De Salamander

De bistro ligt op de eerste etage en heeft veel ramen en een groot terras dat over de vliet uit kijkt. Schuin tegenover het restaurant staat houtmolen de Salamander die aan de overkant van de vliet staat. Vanuit het grote terras goed te zien, maar binnen net niet, door de bomen. Het weer is niet zo denderend en buiten zitten is een beetje fris, er valt af en toe een bui. Daarom gaan we binnen zitten.

puurr aan de vliet molen
De inrichting is in natuurtinten, de tafel heeft stukjes houtstructuur. Het plafond is licht gebogen met gebogen houten binten tussen de dakelementen. Kleur is er genoeg, in de verschillende kleuren stoelen die lekker zitten. De kleuren van het logo en de serveersters zijn zwart en licht groen. Dit alles geeft een gezellige sfeer. De bediening is aardig, toegankelijk en alert of de gasten bediening nodig hebben.

puurr aan de vliet binnen

Gezellig druk

Als wij binnen komen is het een druk gebabbel van mensen. De bistro lijkt de sfeer en geluid te hebben van een overvol café. Er is een gast jarig, die viert haar verjaardag met een high tea. Gelukkig voor ons nemen de gasten 1 voor 1 afscheid zodat het in de loopt van de avond rustiger wordt. De dame kan bijna alles kiezen van de kaart, de gerechten worden glutenvrij aangepast.
De dame neemt een glas wijn, een Malbec uit Argentinië. Het is een stevige volle wijn, de geur is heerlijk, de eerste smaak ook, maar iets te ‘wrang’ voor de dame. Zoon neemt een Leytsendamse lurk, dit is een speciaal biertje uit Leidschendam dat kleinschalig wordt gebrouwen. Alleen al voor dit bier is het de moeite waard om eens naar deze bistro te gaan. Zoon heeft nog nooit zo’n heerlijk biertje geproefd. Fris, niet zoet of bitter.

Wandelen

De zoon en de dame besluiten voor hetzelfde (glutenvrije) voorgerecht: coquille met serranoham. Voor ons beide is de citroen-truffelcreme saus vervangen door groene mosterdsaus. Het bord is opgemaakt op een rechthoekige leisteen, maar mist toch een klein beetje aandacht. Vrolijk op het platte bord liggen 3 coquilles, waarbij 1 coquille bij de dame is gaan wandelen. Twee dotjes ham en garnering. O, en niet te vergeten de saus die zich mengt met het vocht van de coquille.

puurr aan de vliet coquille
Het leistenen bord is net Nederland; als het water niet goed wordt gemanaged, loopt het vocht van ons bord. De ham smaakt heerlijk vooral in combinatie met de groene cress, die een beetje naar bieslook-knoflook smaakt heerlijk. De coquilles zijn zacht en smakelijk, alleen het is net of we in de coquille een kleine harde stukjes schelp proeven. Als we het aan de serveerster vraagt hoe dit komt, blijkt het het harde stukje te zijn waar de coquille in de schelp vast zit.

Gegrilde tonijn

Zoon kiest voor de gegrilde tonijn in soja-roomsaus met sesamzaadjes. Dame twijfelt tussen de tonijn of de gegrilde entrecote met knoflook en kruidenboter, maar kies toch ook voor de tonijn. De knapperige kleurrijke groenten op de mooie zwarte voorverwarmde borden maken het tot een kleurrijk palet. De paarse stukjes bloemkool smaken nog steeds naar bloemkool. De in schil gebakken aardappels passen goed bij het gerecht en smaken ook overheerlijk. Zoon vindt zijn saus lekkerder dan die van zijn moeder, zijn saus smaakt meer gevarieerder hij vind de glutenvrije basilicumsaus van moeder meer monotoon.

puurr aan de vliet tonijn
Tijdens het vergelijken onze borden, valt het op dat de stukjes vis van de zoon minimaal zijn. Als we vragen of deze hoeveelheid klopt komt er tijdens het eten nog een klein bordje tonijn. De tonijn van de zoon smaakt droog, zeker een vergissing van de chef. De tonijn van de dame smaakt een stuk sappiger. Op het bordje wat naderhand werd gebracht ligt tonijn die perfect gebakken is. Deze vis is kort op de grill geweest en daardoor smaakt de tonijn lekker mals, sappig en zacht.

Goud? Nee, zout!

De dame kan kiezen uit ijs of koffie, in de rest van de toetjes zit gluten. Ze kiest voor sorbetijs. Het wordt geserveerd in een weckpot, 2 bolletjes frambozenijs, een bolletje gin-tonic en slagroom. Onderop chocoladesaus, vruchtjes bovenop en om het kleurrijker te maken een takje pepermunt.

puurr aan de vliet ijs

Het nagerecht van de zoon ziet er zo mooi en verrassend creatief uit. Net een tuintje op een bordje. In een aardewerkpotje staat een takje munt, de aarde is verkruimelde Oreo. Op een reep chocoladetaart liggen gouden spikkels die zout smaakten, wat het geheel goddelijk maakt. De stukjes fruit maken het compleet. Iedere hap is een explosie van smaken. De zoon is zo blij als een kind met zijn toetje. Als hij om de hoek zou wonen zou het zeker een keer per week voor dit toetje en voor een Leytsendamse lurk naar Puurr aan de Vliet komen.

puurr aan de vliet chocoladetaart
Als we buiten staan maken we een klein wandelingetje, zijn verbaasd hoe dicht de snelweg nabij is. Dan begint het weer te regenen en verkennen we de omgeving met de auto. We komen op wegen waar we nog nooit zijn geweest.

Puurr aan de Vliet

Adres: Leidsekade 39, 2266 BJ Leidschendam
Website: www.puurr.nl
Onder de loep: Bij Puurr aan de vliet genoten we van een lekker fris streekbiertje van de tap en een geweldig nagerecht dat je smaak, ogen en vooral je fantasie prikkelt.

Written By

DeDuinen zijn gek op het strand en op lekker eten. De heer is nonchalant en een alleseter. De dame is kritisch en mag alleen glutenvrij eten. Samen op zoek naar de lekkerste gerechten die aan deze criteria voldoen is hun missie. De hedendaagse koks worden gelukkig steeds creatiever bij het bedenken van alternatieven voor tarwebloem. In een restaurant zitten ze het liefst naast elkaar om behalve de gerechten ook het interieur en de bediening onder de loep te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *