Pulpo a la Plancha: Indrukwekkend octopusrecept uit Modern Caribbean Flavors

In Galicië, Spanje at ik al vaker geweldige octopus. Pulpo a la Plancha (gegrild) is mijn favoriete bereidingswijze en een goed recept had ik nog niet gevonden. Wat een gelukje, dat ik het kookboek Modern Caribbean Flavors van Helmi Smeulders mocht recenseren. Want daar vond ik ‘mijn’ recept!

pulpo a la plancha kookboek

Niet-alledaags exotisch koken

Een prachtig kookboek overigens, geschreven door een Nederlandse vrouw die al geruime tijd op Curacao woont. Met mooie foto’s en sfeerverhalen en handige instructies voor niet-alledaagse bereidingswijzen, zoals vlees roken en worst maken. Naast recepten voor vlees, vis en groentegerechten ook tropische siropen en sauzen. Het vergt wel allemaal net wat meer tijd en heeft een iets hogere moeilijkheidsgraad, dus voor de liefhebber. De recepten zijn heel duidelijk beschreven, in het Engels.

pulpo a la plancha inktvis

Alle lof van culinaire kookclub

De inktvis vond ik een feestelijk voorgerecht voor mijn kookclub. Altijd spannend om een bijzonder gerecht voor het eerst te koken als er ook (kritische, culinaire) gasten aan tafel zitten. Ik had geen tijd het vooraf al een keer te ‘testen’, dus op de goede gok maar. En met resultaat: Het was een absolute topper. Met kerst komt hij hier gegarandeerd weer op tafel!

pulpo a la plancha serveren

Recept Pulpo a la Plancha

Om de octopus te koken (eigenlijk stoven) maak je met onderstaande ingrediënten een super lekkere bouillon (alles voor 4 personen):

 • 30 ml extra virgine olijf olie
 • 75 gr rode ui (in snippers)
 • 6 tenen knoflook (in kwarten)
 • 50 gr selderij (grof gehakt)
 • 75 gr wortel (in plakjes)
 • 150 gr venkel (in plakjes)
 • 2 liter water
 • 250 ml jus d’orange
 • 50 gr chorizo (in stukjes)
 • 1 hele rode peper (Scotch Bonnet)
 • 2 laurierblaadjes
 • peterselie
 • 1 theelepel zout
 • 1 kg octopus (alleen de tentakels)

Verhit de olijfolie in een diepe pan op hoog vuur en voeg de ui, knoflook, groenten en kruiden toe. Fruit alles glazig en zacht in ongeveer 10 minuten. Voeg dan het water, jus d’orange, pepertje, laurier, peterselie en zout toe. Kook alles 5 minuten door en voeg de octopus toe. Laat alles op laag vuur ongeveer anderhalf uur pruttelen, totdat de octopus zacht is als je er met een mespunt in prikt. Laat de octopus afkoelen in de warme bouillon.

pulpo a la plancha bouillion

Intimiderende tentakels

Opgewekt begon ik aan het recept en eerlijk is eerlijk: Toen ik de octopus uit zijn schaal moest halen vond ik de beestjes best intimiderend. Ik had schoongemaakte diepvries exemplaren bij de Makro gehaald. Niets mis mee. In koelkast in ongeveer 1,5 dag langzaam laten ontdooien. 2 stuks volstaan voor 6 personen. Na het garen/stoven in de bouillon heb ik de pan 3 uur laten staan, half afgedekt, want tot hier had ik het gerecht vooraf voorbereid.

pulpo a la plancha bakken

Heet geblakerd

Vlak voor het serveren is de laatste bereiding. Vis de octopus uit de bouillon. Meng in een kom 1,5 theelepel gerookt paprikapoeder met 1/4 theelepel chilipoeder en bestrijk de octopus hier goed mee. Voeg naar smaak zout toe. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de tentakels op zeer hoog vuur in 6 minuten, totdat ze rondom een beetje geblakerd zijn. Serveer met snippers sinaasappelschil en fijn gehakte peterselie.

Het kookboek doet nog de suggestie (inclusief recept) om te serveren met geroosterde jalapeñ0 mayonaise. Ik heb daar niet voor gekozen en het werd niet gemist. De wijntip, een (Nieuw-Zeelandse) Sauvignon Blanc kan ik van harte aanbevelen.

Onder de loep

Ik had best moeite om in deze kou te kiezen uit dit aantrekkelijke boekje. Ik zie veel mogelijkheden voor (bij)gerechten bij een zomerse BBQ en ga dan zeker de tonijnceviche en ook de gegrilde visgerechten proberen!

Winnen

We mogen 2 van deze heerlijke kookboeken weggeven! Hoe maak je kans? Like ons bericht op Facebook en we vinden het natuurlijk heel leuk als je onze pagina ook leuk vindt. Winnaar maken we maandag 18 december 2017 bekend.

Modern Caribbean Flavors, Fresh and healthy recipes

Auteur: Helmi Smeulders
Helmi’s blog: Caribbeanspicegirl.com
Verkrijgbaar: Via Bol.com

 

Written By

Druk-druk-druk… That’s me! Klein van stuk en altijd bezig. Druk met werk en thuis met mijn twee pubers. Eten is voor mij vooral een sociale activiteit. Ik kook graag en het liefste als ik uitgebreid tijd heb. Al 20 jaar geniet ik van een kookclub met vrienden uit mijn studententijd! Heerlijk om elkaar na al die jaren nog steeds te treffen, rond een goed gevulde tafel met passende wijnen. Bij voorkeur dus een vérse, zelfgemaakte pasta, maar uit pragmatische overwegingen wordt ook het vaak een kant-en-klare variant... Het ‘koken-voor-iedere-dag’ is een ander verhaal. Het best is lastig om iedere dag iets lekkers op tafel te zetten, met kieskeurige kids. Toen ze klein waren had ik ‘Kindermenuutje-met-een-parapluutje’ bedacht, om meer variatie in kindermenu’s in restaurants te promoten. De jongens kregen regelmatig nieuwe dingen voorgeschoteld, onder het mom van een test-recept. Tot ze er achter kwamen dat het vooral een idee was. En dat deze HittePetit vééél te druk was om er écht werk van te maken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *