Saúde (Proost)! Mijn kennismaking met Portugese wijnen

“Lust jij eigenlijk wijn?” Deze vraag beantwoordde FoodRebel natuurlijk met een luide “JA!” En voor ze het wist stuurde dit antwoord haar op pad naar een wijnproeverij van Portugese wijnen: “Mijn eerste wijnproeverij ooit! Nu heb ik alleen verstand van wijn drinken en bepaal ik altijd gaande slok of het wat is. Voor ik word verwacht in de residentie van de ambassadeur van Portugal, doe ik daarom eerst wat onderzoek.

portugese wijnen ambassade

Hoe heurt het eigenlijk?

Na wat gespeur op internet en wat geblader in wijnboeken hier en daar, weet ik een beetje wat ze verwachten van je tijdens een wijnproeverij. Mijn top 6 zodat je geen volledig flater slaat:

  1. Is de wijn ingeschonken? Bekijk hem dan aandachtig. De kleuren vertellen iets over de ontwikkeling van de wijn. Een oranjekleurige rode wijn is bijvoorbeeld ouder dan een paarskleurige.
  2. Zorg dat de aroma’s goed vrijkomen in het glas. Dit doe je door de wijn te laten draaien. Doe dit met beleid. Oefen thuis anders van tevoren. Voor je het weet klotst de wijn namelijk over het randje heen.
  3. Deze ken je wel: neus in het glas steken om te ruiken. Het schijnt dat wat je proeft, voortkomt uit wat je ruikt.
  4. He, he eindelijk aangekomen bij het beste gedeelte. Neem een slok(je) van de wijn.
  5. Niet meteen doorslikken en weer een teug nemen. Je moet de smaak waarnemen met heel je mond. Dit doe je het beste door de wijn te slurpen. Best gênant, maar ze doen het allemaal.
  6. Spuug de wijn, uiteraard in een daarvoor aangewezen bak, uit. Wijn uitspugen?! Ja. Klinkt zonde, maar doe maar gewoon. Spuug je niet uit, dan garandeer ik dat je aangeschoten bent aan het einde van de rit. Elke wijnimporteur staat met zeker 5 wijnen klaar voor je, dus reken maar uit hoe ver heen je bent als je aankomt bij importeur nummer 6…..

portugese wijnen sadino

Proeven maar

Eindelijk mocht ik dan een middagje Portugese wijnen lurken van importeurs als Wijnhoeve Matton, Port & Wine Company en Gaivota Wines. Ik genoot tijdens het proeven niet alleen van de uitzonderlijke wijn smaken, maar vooral van de verhalen over de wijnen.

portugese wijnen arinto

Wist je dat …?

  • Door de ligging van Portugal de meeste wijnen een zilte smaak hebben? Dit komt omdat het zeewater in de grond zit waar de druivenranken groeien.
  • Wijnen van de Azoren nóg zouter smaakt dan die van het vaste land? De grond van het eiland is vulkanisch en vulkanische grond zit vol jodium.
  • In Portugal inheemse druiven groeien. Druiven die nergens anders geteeld worden. Hierdoor wint de Portugese wijn het aan populariteit, omdat de smaak vaak uniek is.

 portugese wijnen madeira

Portugese wijnen onder de loep

Ga eens voor de Madeira als aperitief of bij een bouillabaisse! Alles wat maar fout kan gaan bij wijn, is Madeira. Deze wijn, van het gelijknamige eiland, ligt lang te rijpen in warmte en zuurstof. Dit zorgt, ondanks oxidatie, niet voor een onfrisse smaak maar een aangenaam zoete (met hoog alcoholpercentage!). Het heeft wat weg van een sherry, alleen warmer. Daarnaast is de Madeira lang houdbaar, soms wel 50 jaar, ook als hij al open is geweest.

Bij wijn hoort eten en bij eten wijn

Ik was al dol op Portugal. Mijn mooiste herinneringen zijn aan vakanties in dit land. Ik hou van het heerlijke pure eten, de hartelijke mensen en hun prachtige natuur. Nu voeg ik daar de wijn aan toe.”

Tags from the story
, , ,
Written By

Smaakspionnen kunnen niet overal tegelijk zijn. Daarom struinen hun Handlangers ook alle steegjes van de culinaire wereld af op zoek naar nieuwe culinaire ontdekkingen! In gastblogs delen ze hun bevindingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *