Groningse Poffert: recept voor luie mensen

Poffert! Of Boffert, trommelkoek, Jan-in-de-zak of luie-mensen-taart, haha. Want het is echt té simpel. Echt. Pannenkoeken bakken kost meer moeite! En het smaakt ongeveer hetzelfde; het houdt een beetje het midden tussen pannenkoeken en oliebollen. En om nog een paar voordelen te noemen: je hebt geen oven nodig, je gebruikt geen suiker en geen boter.

Je eet de poffert als warme maaltijd, maar hij kan ook prima als lunch/brunchgerecht bijvoorbeeld tijdens de Paasbrunch! Voor wat extra paasvreugd, heb ik daarom wat maan- en anijszaad toegevoegd.

Tip: Heb je poffert over? Bak de plakjes nog even op a la wentelteefjes: beetje kaneel erbij, wentelen in een eitje. Jummie.

Lady MacPie blijkt Groningse roots te hebben en in Groningen is de poffert een bekend gerecht en notabene een taart-met-gat-recept! Het is van oorsprong een armeliedengerecht: je zette de poffert op het formuis en ging op het land werken met het hele gezin. Na twee uur kon je aan tafel.

Ingrediënten poffert

  • 3 a 4 eieren
  • 500 ml melk
  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram rozijnen (witte zijn fijn)
  • 100 gram krenten
  • 1 appel
  • Zakje vanillesuiker (oké, wel suiker, maar ook dit kun je weglaten)
  • 1 eetlepel maanzaad
  • 1 flinke theelepel anijszaad
  • 1 theezakje
  • snufje zout

Verder heb je een kookvorm nodig en een grote pan waarin je au bain-marie kunt koken.

Variaties voor de ‘topping’ van de poffert

  • Kaneelsuiker (of suiker en kaneel)
    Strooi een dikke laag kaneelsuiker in de trommel. Vergeet wat ik zei over suikervrij.
    Schenk het deeg eroverheen.
  • Ontbijtspek
    Leg eerst reepjes ontbijtspek in de trommel. Schenk het deeg eroverheen.
  • Vanillevla
    Verwarm wat vanillevla en schenk dat over de poffert bij het serveren.
  • Whiskey
    Zie het recept van de plumpudding: er zijn echt overeenkomsten! Ook in het deeg van de poffert smaakt whisky heerlijk. Schenk als eerste een beetje whisky in de trommel.

Bereiden van de poffert

Laat de rozijnen wellen in je favoriete thee. Ik heb Mandarin Orange Spice van Celestial Seasonings gebruikt. Het bereiden van de poffert is echt bijna lachwekkend eenvoudig: doe alle ingrediënten in een kom en roer dit door.

Het deeg moet een beetje een stevig zijn, dus niet te vloeibaar. Vet de pofferttrommel in en schenk het deeg erin. Mits je eerst nog een topping had, dan doe je dat eerst natuurlijk.

poffert beslag

Schenk het deeg niet helemaal tot aan de rand: de poffert gaat nog rijzen en dan drukt ie de deksel van de trommel. Hou ongeveer twee vingerbreedtes afstand tot aan de rand. Doe de deksel erop en zet de trommel in de pan. Schenk nu pas het kokend hete water erbij. Andersom is gegarandeerd zere vingers. Laat het hete water tot een centimeter onder de rand van de pofferttrommel komen.

poffert puddingvorm

Doe de deksel op de grote pan en laat het water zachtjes pruttelen. Je kunt het zo twee uur laten staan. Kun je nog even wat op het land werken. Of in je tuin. Of in je hangmat op je balkon. Stroop en poedersuiker erbij: Fijne Pasen!

Poffert presentatie

Written By

Lady MacPie vraagt zich bij elk ingrediënt af: kan hier misschien ook een taart mee gemaakt worden? Elk eetmoment is volgens haar wel geschikt voor een taart: van ontbijttaart naar lunchtaart, via een zoete 4-uur theetijdtaart naar de afsluitende avondmaaltijdtaart (met desserttaart). Elke dag taart eten, zonder aan te komen. Er is echter een strenge taartetiquetteregel volgens Lady MacPie: het moet altijd een lage kranstaart met een gat erin zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *