Pieperboetiek

Op 26 september opende de Pieperboetiek – tijdelijk – haar deuren aan de Jan Evertsenstraat 105 in Amsterdam. Je kunt in deze boetiek  30 verschillende, biologische en op Nederlandse bodem verbouwde aardappelsoorten kopen. De paarse Violetta, de rode Emmalie en de gevlekte Mayan Twilight bijvoorbeeld. Maar ook de wat ‘gewonere soorten’ zoals Allians en de frietaardappel Agria.

pieperboetiek_toonbankHieperdepieper

Nederlanders zijn echte aardappeleters. Gekookt, gestampt, gebakken of gefrituurd. Er zijn veel toepassingen en minstens zoveel soorten aardappels die in Nederland worden verbouwd. In de supermarkt vind je echter maar een paar soorten, een kruimige en vastkokende aardappel, dan houdt het vaak wel op. Om mensen kennis te laten maken met al die verschillende soort opende de Pieperboetiek op vrijdag 26 september in Amsterdam, op de Jan Evertsenstraat 105 in de Baarsjes.

De aardappel van A tot Z

pieperboetiek_piepersTwee weken lang kun je op deze plek álles over de aardappel vinden: van aardappelgeschiedenis tot aardappeltoekomst, van paarse friet tot regenboogchips. De winkel is verder ook tentoonstellingsruimte met verschillende activiteiten, zoals een aardappeldebat en een lezing. Er worden aardappelkunstenaars, aardappelprofessors, aardappelchefs, aardappeltatoeëerders en aardappelbakkers uitgenodigd. En natuurlijk de boeren die ze verbouwen!

Veel gesleep

Door de anonieme zakken in de winkel zijn veel mensen vergeten dat er een grote diversiteit aan aardappels bestaat. Voor de natuur is het belangrijk dat die diversiteit in stand wordt gehouden. Ook wordt er veel met aardappels gesleept: ons land exporteert evenveel als het importeert. Terwijl Nederlandse boeren genoeg verbouwen om alle aardappeleters in ons land te voorzien.

Nieuwe kennis

Met de winkel willen de initiatiefnemers de kloof verkleinen tussen de stad en het platteland en laten we zien hoe een kortere keten kan bijdragen aan een betere beloning voor de boer, en een beter product voor de consument. Bezoekers verlaten de winkel met nieuwe kennis en een papieren zak met de mooiste, pasgeoogste aardappels. Rechtstreeks uit de polder, midden in onze hoofdstad.

 

Maar wees er snel bij, want de pop-up winkel is nog maar t/m 10 oktober geopend!

Ik eet zelf niet heel veel aardappelen, maar een (huisgemaakt) frietje vind ik niet te versmaden. Lekker in de schil gebakken, met Maldon Sea salt, rucola en een goede mayo.

 

Meer informatie: Facebook.com/Pieperboetiek

Written By

Petra de Jong schrijft onder PuurPetra, omdat ze van eten en drinken houdt dat zo puur mogelijk is, maar ook van ‘puur genieten’ in de breedste zin van het woord. Van patat tot kreeft en van bier tot champagne. Haar culinaire helden zijn Donna Hay en Anthony Bourdain. Donna Hay omdat haar recepten altijd heel puur zijn. Gemaakt met een paar goede ingrediënten, bijzonder gecombineerd en vaak nog makkelijk te maken ook. En niet te vergeten: haar kookboeken zijn prachtig vormgegeven. Anthony Bourdain ontdekte ze op 24Kitchen. Deze chef-kok uit New York reist de wereld rond en beleeft allerlei culinaire avonturen. En daar neemt hij je als kijker helemaal in mee. Wel met een rauw randje, want Anthony schuwt een beetje gevloek of dronkenschap niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *