Vers gerookte paling bij Clubhuis de Buutengaets op Tholen

Schiereiland Tholen

Rijd je op de A4 door Brabant, sla dan eens af richting het Zeeuwse eiland Tholen! Tholen is een van de vier schiereilanden in de Oosterschelde. Het eiland is niet beroemd om zijn stranden, maar ligt wel midden in de Oosterschelde. Dus biedt het eiland Tholen alles wat je van Zeeland en de Oosterschelde verwacht. En dat betekent dus een prachtig Zeeuws landschap, vol water, vogels, dieren, uitgestrekte geploegde akkers en veel natuur. En soms wind en regen, of juist een prachtige zonnige dag! Op het eiland liggen acht dorpskernen, en de meest noordelijke is Sint-Annaland. Het dorp grenst aan de Krabbenkreek, onderdeel van Nationaal Park Oosterschelde.

Clubhuis de buutengaets

Jachthaven Sint-Annaland

Het dorp Sint-Annaland is zoals je een Nederlands dorp verwacht: smalle straatjes, een molen, dijken, veel boerderijen en in Zeeland is een dorp dan natuurlijk voorzien van een heuse eigen jachthaven! De lokale watersportvereniging bestaat uit een actieve en enthousiaste groep mensen, die bij elkaar komen in clubhuis & restaurant De Buutengaets, waar op het terras de Zeeuwse Oosterschelde paling vers gerookt wordt in twee grote drums.De eigenaar Bert Coelers kan enthousiast vertellen over de gebruikte verse vis en streekproducten die in zijn keuken worden bereid.

Clubhuis de buutengaets paling

Gerookte paling

De traditie van het paling roken geeft aan dat je paling rookt met een constante temperatuur met een vuur van eikenhout. Zo nodig voeg je hout en of zaagsel toe aan de onderste lade. Het vet uit de vis mag niet verlopen gaan, want dat houdt de gerookte paling sappig en mals. Als de vis bijna van de gaat valt en er geen vet meer uit drupt, is hij gaar. De palingen mogen dan nog een half uurtje nagaren, bijkomen van het roken en afkoelen. De chef maakt er vervolgens iets lekkers van.

Clubhuis de buutengaets paling roken

 

Clubhuis de buutengaets palingroker

 

Clubhuis de buutengaets paling salade

Lunch a la Buutengaets

De lunch bij Clubhuis de Buutengaets werd er een van verse vis, prachtig opgemaakte borden, attente service, en op een prachtige locatie (zowel binnen als buiten). De lunch startte met een salade met vers gerookte Zeeuwse Oosterschelde paling. Met zeewier in mijn salade verwerkt. Iedere zichzelf respecterende (thuis)kok weet dat de Nederlandse wateren heerlijke en gezonde producten bieden, en het gebruik van zeewier in gerechten neemt toe. Ook gebruiken lokale ondernemers ook zeewater om hun producten een authentieke smaak te geven, zoals brood, of friet. Zeekraal is het bekende groene wier en smaakt erg zout. Lamsoor is de milder zilte variant (de officiële naam is Zeeaster). De naam lamsoren komt waarschijnlijk van het feit dat de blaadjes lancetvormig (‘oortjes’) zijn.

Clubhuis de buutengaets paling lunch

Wilde zeebaars met zoete aardappel

De tweede gang van deze lunch bestond uit een heerlijk stukje op het vel gebakken wilde zeebaars, met erbij de bekende oranje puree van zoete aardappel. De vis werd geserveerd met een heerlijke schaaldierensaus (geheim van de chef) en enkele Hollandse garnalen. En de garnalen waren met de hand gepeld, al lijkt dat iets vanuit een ver verleden.

Clubhuis de buutengaets zeebaars

Koffie met Zeeuwse bonbons

Als afsluiting van deze heerlijke lunch koos ik voor een schuimige cappuccino. En daarbij werden handgemaakte bonbons gepresenteerd. De bonbons waren natuurlijk geïnspireerd op de Zeeuwse visrijke cultuur, dus chocolade in de vorm van een vis en bonbons met de afbeelding van een schelp erin gemaakt.

Clubhuis De Buutengaets

Adres: Havenweg 12, 4697 RL Sint-Annaland
Website: Buutengaets.nl
Onder de loep: Tholen is een prachtig schiereiland, vol natuur en historie. Zeer zeker een bezoekje waard. De Zeeuwse gastvrijheid vond ik geweldig om te ervaren en aan tafel plaats nemen bij Clubhuis Buutengaets is zeer zeker een aanrader!

 

Written By

Special Agent PixyFoody houdt van haar camera, van kookboeken en van gezond & puur eten. Kookboeken zitten bij haar niet onder de vlekken; ze koestert ze om inspiratie op te doen, en vooral om foto’s te bekijken. Door haar lens neemt ze de gerechten waar. Is het eten fotogeniek? Eten mag dus zowel energie geven, als heerlijk smaken en bij voorkeur er ook nog aantrekkelijk uitzien. De verleiding van eten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *