Ouderwets lekker kookboek

Welk eten doet jou aan vroeger denken? En wat kookte jouw moeder het allerlekkerst? Mijn moeder is geen keukenprinses (sorry mam, maar dit zeg je zelf ook altijd), maar ze kon wel verrekte lekker draadjesvlees maken en ‘hete bliksem’, vind ik nog steeds heerlijk.

Retromorfose

Dordrecht_kookboekMaar hoe kom ik hier nu op? Ik was bezig met een metamorfose van mijn kamer in retro-stijl: een retromorfose dus eigenlijk. En in mijn zoektocht naar vintage spulletjes stuitte ik op de heerlijke website van Van Oude Dingen. Ik vond daar twee geweldige design fauteuils, een good old poef en een mooie Italiaanse vaas. En als bijvangst: een kookboek uit de jaren 50. Hoe leuk?!

Dordrecht kookboek

Dordrecht_kookboek_nagerechtenHet kookboek kon je destijds voor fl. 6,50 kopen bij de aanschaf van een Dordrecht fornuis. Best nog een prijsje voor die tijd, leek mij. In het boek staat een gebruiksaanwijzing voor het fornuis en dus allemaal lekkere oer-Hollandse recepten. Denk aan blinde vinken, stokvisrolletjes en een jachtschotel. Maar ook meer ‘exotische uitstapjes’ als Napolitaanse rijstschotel, nasi goreng en bami. De categorie nagerechten is behoorlijk uitgebreid en geeft je recepten van griesmeelpap tot boekweitgrutten, en van watergruwel tot chocoladevla.

Kek schortje

Hier ben ik wel even zoet mee. En ik geniet ook van die voorkant, wat een heerlijk stereotiep plaatje. En wat heeft zij een kek schortje aan. Haar topje (of bovenkant van jurk?) zit wel een beetje raar. Waarom hangt er achter het fornuis een douchegordijn? Is hij niet helemaal lekker dat hij op een krukje moet zitten om dat ene knopje heel demonstratief in te drukken? Dat soort dingen.

Jouw ouderwetse favoriet?

En om nog even op mijn eerste vraag terug te komen: wat is jouw lievelingskostje van vroeger? En heb je ook nog ergens zo’n ouderwets kookboek liggen met lekkere recepten? Deel het met ons via de comments, onze facebookpagina of stuur ons een briefkaart als je liever in ouderwetse sferen blijft.

Written By

Petra de Jong schrijft onder PuurPetra, omdat ze van eten en drinken houdt dat zo puur mogelijk is, maar ook van ‘puur genieten’ in de breedste zin van het woord. Van patat tot kreeft en van bier tot champagne. Haar culinaire helden zijn Donna Hay en Anthony Bourdain. Donna Hay omdat haar recepten altijd heel puur zijn. Gemaakt met een paar goede ingrediënten, bijzonder gecombineerd en vaak nog makkelijk te maken ook. En niet te vergeten: haar kookboeken zijn prachtig vormgegeven. Anthony Bourdain ontdekte ze op 24Kitchen. Deze chef-kok uit New York reist de wereld rond en beleeft allerlei culinaire avonturen. En daar neemt hij je als kijker helemaal in mee. Wel met een rauw randje, want Anthony schuwt een beetje gevloek of dronkenschap niet.

1 Comment

  • Hmmm, ben dol op ouderwetse Hollandse kost. Met stip op nummer 1 een heerlijk prakkie rode kool van mijn oma! De rode kool een paar uur laten pruttelen met appel, ui en wat kruidnagel. En dan tot moes stampen en ‘afroeren’ (prachtig ouderwets woord vind ik dat) met een maïzena-azijn papje. Jam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *