Opening Oesterseizoen 2016

Culinair Zeeland is goed in jaarlijkse events. Naast de opening van het kreeft- en mosselseizoen, en dit jaar ook het scheermessenevent (waar het boek Zilt Zoet Zeeland werd gepresenteerd!), was het deze week de beurt aan de officiële opening van het Oesterseizoen. Fan als ik ben van de zilte verwennerijen, was ik blij dat ik namens de Smaakspionnen aanwezig mocht zijn op het persevent!

opening oesterseizoen

“Food heeft het tij mee!”

Cees van Liere, voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging, opende de middag met diverse wetenswaardigheden over de oesterteelt. Zowel de Zeeuwse platte oester als de creuse hebben volgens hem het tij mee; het is een authentiek product; eerlijk en zonder toevoegingen. Er wordt door de vissers gewerkt met duurzame visplannen en het rijtje vitaminen dat in een oester zit is indrukwekkend: A, D, B1, B2, B11 en B12. Met de mineralen Calcium, Magnesium, Natrium en Zink tevens een probaat middel tegen de verkoudheid! Ook spelen Zink en Magnesium een grote rol in onze stofwisseling. Kortom, reden genoeg om er goed van te genieten!

opening oesterseizoen overhandiging

De eerste sleep

Met een rondvaartboot werd het netwerkende gezelschap (een bonte mix van bobo’s, Nederlandse en Belgische pers) een flink eind de Grevelingen op gevaren (14.000 hectare zoutwaterbekken en het tweede oestergebied, na de kom van de Oosterschelde). Hier lag de YE39 klaar om een eerste net te slepen. Langszij konden we hier getuige van zijn en nadat met een flinke smak een boordevol gevuld net aan boord was gehesen, konden de eerste oesters van dit seizoen overhandigd worden.

opening oesterseizoen oesters

Verser dan vers

Tja, en verser dan dat kun je ze natuurlijk niet krijgen. Maar liefst twee personen liepen rond met schort, emmers en een flinke dosis vakmanschap in het openen van oesters. Wanneer ben je nu in de gelegenheid de platte oester én de creuse direct naast elkaar te proeven? Mooi is het kleurverschil en vooral de platte oester had een zeldzaam goed vleesgewicht!

Slurpen

De creuse liet zich goed naar binnen slurpen en had een heerlijk zachte, zilte smaak. Ik liet me verleiden om er één te nemen met groene Tabasco; dat gaf een prettig pepertje in de nasmaak. De finishing touch wat mij betreft en dat ga ik nog zeker vaker doen. Favoriet is en blijft toch de platte oester; die is wat vleziger en voller van smaak. Ik vond ze bijzonder smaakvol, met een licht zoetje. Slurpen is bij een platte oester bijna zonde; de pure smaak heb ik wat langer in mijn mond gehouden.

opening oesterseizoen oesterwijn

Oesterwijn 2016

Benieuwd was ik ook naar de combinatie met de Bolla Soave, die als de oesterwijn van 2016 werd gepresenteerd. Een Soave kan soms wat vlak zijn, maar deze was perfect gekozen. Frisse wijn, tipje citroen en genoeg body om de platte oester te vergezellen. Deze wijn versterk de zilte nasmaak van de oester en die heb ik op de terugweg nog lekker door mijn mond laten rollen.

opening oesterseizoen lege glazen

Onder de loep

Het is deze week ook de Bewuste Visweek. Zie Bewustevisweek.nl voor een aansprekende animatie waarom duurzame visserij belangrijk is.

Meer info?

Kijk op de site van de Nederlandse Oestervereniging voor meer informatie over de soorten, kweekmethoden en andere wetenswaardigheden, incl. recepten! Zeeuwseoester.nl

Written By

Druk-druk-druk… That’s me! Klein van stuk en altijd bezig. Druk met werk en thuis met mijn twee pubers. Eten is voor mij vooral een sociale activiteit. Ik kook graag en het liefste als ik uitgebreid tijd heb. Al 20 jaar geniet ik van een kookclub met vrienden uit mijn studententijd! Heerlijk om elkaar na al die jaren nog steeds te treffen, rond een goed gevulde tafel met passende wijnen. Bij voorkeur dus een vérse, zelfgemaakte pasta, maar uit pragmatische overwegingen wordt ook het vaak een kant-en-klare variant... Het ‘koken-voor-iedere-dag’ is een ander verhaal. Het best is lastig om iedere dag iets lekkers op tafel te zetten, met kieskeurige kids. Toen ze klein waren had ik ‘Kindermenuutje-met-een-parapluutje’ bedacht, om meer variatie in kindermenu’s in restaurants te promoten. De jongens kregen regelmatig nieuwe dingen voorgeschoteld, onder het mom van een test-recept. Tot ze er achter kwamen dat het vooral een idee was. En dat deze HittePetit vééél te druk was om er écht werk van te maken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *