Oesters Rapen, Openen en Eten met Oestour

Nadat ik afgelopen jaar naar de opening van het oesterseizoen mocht, ben ik definitief verkocht aan (Zeeuwse) oesters. Dus toen het persevent van ‘Oestour’ voorbij kwam, was ik heel blij dat ik ook hier Smaakspionnen mocht vertegenwoordigen! In één dag leer je wilde oesters rapen, openen en bereiden. Wild rapen stond al een tijdje op mijn lijstje, dus opgetogen vertrok ik richting Wilhelminadorp.

oesters rapen en eten

Buitenbelevenis

We werden ontvangen door Sonja Smit van Oestour bij Het Loze Vissertje. Tijdens de koffie en een Zeeuwse bolus blies Sonja ons weg met haar passie en kennis van de oester, het wildrapen, de bezwaren van de industrie op stroperij en vooral de buitenbelevenis in Zeeland. Want dat laatste staat centraal bij een Oestour: lekker struinen op de oesterbank, vingers in de zilte bodem en genieten van wind en ruimte. Daarna natuurlijk lekker aan tafel, om diverse bereidingen van de wilde creuse te proberen.

oesters rapen oesterbank

Oestertoerisme

Met dank aan een wettelijke regeling mag je 10 kilo schelpdieren per persoon rapen, uiteraard buiten kweekgebieden en broedplaatsen. Sonja legt het allemaal haarfijn uit. Ook dat de industrie deze regeling bestrijdt, omdat zij stroperij als valse concurrentie ziet. Stropers verkopen (illegaal) hun vangst aan de horeca. Maar dat heeft weinig met recreatief oesters rapen te maken. De deelnemers aan een Oestour zijn toeristen, die altijd al eens hebben willen rapen, nieuwsgierig zijn of de tour cadeau hebben gekregen.

oesters rapen Sonja

Snoepwinkel

De creuse is geïmporteerd, nadat de oogst van de Zeeuwe Platte te leiden had onder de Franse oesterziekte. Het doel was om de creuse tijdelijk in te zetten, zodat ondertussen de Platte oester kon worden terug gekweekt. De creuse is zo goed aangeslagen, dat deze nu machinaal moet worden geruimd. Initiatieven zoals Oestour zijn een creatieve oplossing voor het overschot. Met toestemming van de provincie kan Sonja zo veel mensen het plezier van het oesters rapen bijbrengen en de culinaire kant van Zeeland promoten. De oesterbank waar we in een klein kwartiertje naar toe lopen, is een ware snoepwinkel: de oesters liggen létterlijk voor het oprapen!

oesters rapen wilde cruere

Tips voor het oesters rapen

Wilde oesters kun je rapen als de ‘r’ in de maand is. De Oosterschelde is zeer geschikt, vanwege het getij. Het leuke van wild rapen onder begeleiding, is dat je allerlei tips krijgt en vragen kunt stellen. Wat zijn de belangrijkste tips van Sonja voor het oesters rapen?

 • Hou rekening met het getij! Check vooraf op welk moment het laag water is.
 • Een oester filtert ongeveer 5 liter water per uur. Hij is wat hij eet. Raap daarom niet nabij een havenmonding, waar boten wellicht zaken lozen.
 • Let op het formaat; niet te groot, niet te klein, Zoek naar de perfecte druppelvorm, die zijn het makkelijkst te openen.
 • Laat oesters met een grote zwarte punt liever liggen. Die heeft te diep in de modder gezeten en slecht gefilterd.

oesters rapen openen

Zen in Zeeland

Na het rapen volgt het spoelen van de oesters. Kaplaarzen zijn ineens geen overbodige luxe … Het is een werkje om heerlijk ‘zen’ van te worden. Met volle emmertjes lopen we terug naar Het Loze Vissertje, waar de BBQ al aan staat en Sonja ons, nadat we allemaal een drankje hebben, uitlegt hoe je de oester het beste kunt openen. Een oude theedoek, een oestermes en handschoenen zijn onontbeerlijk. Je moet soms flink wrikken.

oesters rapen Hittepetit

Tips voor het openen van oesters

Het openen blijkt een handigheidje, dat met wat oefenen prima gaat:

 • De bovenste schelp is iets kleiner.
 • Begin te wrikken bij de punt, je voelt het als het mes er in zit.
 • Als het mes goed vast zit, stoppen met wrikken, anders krijg je meer gruis in de oester.
 • Mes afvegen, dan rechtsom naar boven de schelp (en de sluitspier) lossnijden.
 • Vocht afgieten en de bovenste schelp verwijderen.
 • Oester in onderste schelp rondom lossnijden en hij is klaar om gegeten te worden!
 • Moet je veel oesters openen en eet je ze pas later? Bovenste schelp lossnijden, maar erop laten liggen. Pas vlak voor serveren onderkant lossnijden.
 • En een slechte oester, hoe herken je die? Dat ruik je. Bij twijfel weggooien. Met een wild geraapte oester doet dat minder pijn, dan bij een duur betaalde oester op terras of bij de vishandel.

oesters rapen buffet

Verschillende bereidingswijze

Ook voor een oestermaaltijd kregen we flink wat tips en ideeën aangereikt. Een prachtig buffet met brood en kruidenboter, vinaigrettes, broodkruim en kaas stond al voor ons klaar. Wij hebben met een bijpassend wijntje, heerlijk in het zonnetje, genoten van onze eigen vangst. Oesters van de BBQ vond ik leuk om eens te doen, maar gaat teveel naar mossel smaken. Mijn favoriet blijft de rauwe oester; verrassend was de combinatie met een druppeltje (Hermit) gin!

Recepten

Alle recepten voor de diverse bereidingen van de oester zijn te vinden op de site van Oestour, waaronder ook een oesterchowder. Maar hoe smaakvol ook …  Ik moet toch toegeven; het is vooral de totaal-belevenis die het wildrapen met Oestour tot iets bijzonders maakt! Ik kom zéker terug om nog eens wild te rapen!

Onder de loep

Met een Oestour ben je zo’n 4 uur onder de pannen en kom je herboren thuis! Het oesters rapen is heerlijk ‘zen’, het openen blijkt een handigheidje en het eten is een feestje! Reserveren kun je via Oestour.nl en er is ook een handige mogelijkheid om een tour cadeau te doen. Oestours met open inschrijven worden georganiseerd van september tot november en in maart en april.

Written By

Druk-druk-druk… That’s me! Klein van stuk en altijd bezig. Druk met werk en thuis met mijn twee pubers. Eten is voor mij vooral een sociale activiteit. Ik kook graag en het liefste als ik uitgebreid tijd heb. Al 20 jaar geniet ik van een kookclub met vrienden uit mijn studententijd! Heerlijk om elkaar na al die jaren nog steeds te treffen, rond een goed gevulde tafel met passende wijnen. Bij voorkeur dus een vérse, zelfgemaakte pasta, maar uit pragmatische overwegingen wordt ook het vaak een kant-en-klare variant... Het ‘koken-voor-iedere-dag’ is een ander verhaal. Het best is lastig om iedere dag iets lekkers op tafel te zetten, met kieskeurige kids. Toen ze klein waren had ik ‘Kindermenuutje-met-een-parapluutje’ bedacht, om meer variatie in kindermenu’s in restaurants te promoten. De jongens kregen regelmatig nieuwe dingen voorgeschoteld, onder het mom van een test-recept. Tot ze er achter kwamen dat het vooral een idee was. En dat deze HittePetit vééél te druk was om er écht werk van te maken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *