Molenkracht: Supergezonde broodmix

Al een tijdje eet ik zo min mogelijk koolhydraten. In combinatie met mijn ambulante en onregelmatige agenda, vind ik vooral het lunchmoment een uitdaging. Een broodje is toch meestal de snelle variant en dat wil ik nou net liever níet eten. Toen ik op Facebook een nieuwe speciaalmix ‘Molenkracht’ van de lokale molenwinkel zag, wilde ik die graag proberen.

molenkracht ontbijt

Minder koolhydraten en meer eiwitten

Molenkracht is een mix van zaden en pitten en bevat de helft aan koolhydraten ten opzichte van normaal brood. De mix heeft een hoog eiwitgehalte (18 gram per 100 gram product, dus ook ideaal voor sporters!) en geeft volgens de winkel snel een verzadigd gevoel. De langzame koolhydraten zouden een langere tijd een gevuld gevoel moeten geven. Dat is interessant, want juist dat hongergevoel moet gestild worden.

molenkracht mix

Pitten en zaden

De mix stuift een beetje als je de zak opent. De ingrediënten zijn herkenbaar: haver- en speltvlokken, lijnzaad, pompoenpitten, sesamzaad, rogge en tarwe. Het recept is eenvoudig: 20 gram desempoeder en 500 ml water toevoegen aan 500 gr Molenkrachtmix. Dit laat je 90 minuten rusten. Dat is de tijd die de desem nodig heeft. Het brood rijst nauwelijks; het desem geeft het brood een stevige en licht zurige smaak. Na toevoeging van het water en de desem is de geur niet echt heel lekker; eigenlijk licht onaangenaam, maar alleen als je er met je neus recht boven gaat hangen. Het mengsel is goed om te scheppen en daarna kun je het laten rusten.

molenkracht deeg

Platte plakken

Gebakken in een brownievorm (45 minuten bij 180 graden) blijft het een vrij compact en plat brood. Het rijst niet echt (dat hadden ze in de winkel ook al gezegd). Je kunt er gemakkelijk stevige plakken van snijden en die plakken zijn redelijk smeuïg en vallen niet uit elkaar. De smaak is echt goed, vol en de vele zaden en pitten zorgen er vanzelf voor dat je goed kauwt. Ik moet mijn best doen om achter elkaar 2 repen op te eten; het vult enorm!

molenkracht oven

Eén brood voor een werkweek

Inmiddels ben ik 3 weken en 4 broden verder. Als ik er op zondag één bak, haal ik er het einde van een werkweek mee. Tenminste als de ProefPubers er niet aan zitten. Want ondanks dat die nooit ‘brood met pitjes’ lustten, neemt de oudste nu ineens liever dít brood mee, dan gewoon brood! De hele week blijft de smaak van het brood prima; de randjes zijn op vrijdag misschien ietsje uitgedroogd, maar het brood van binnen smaakt dan nog zacht en smeuïg.

molenkracht lunch

Smakelijke lunchbox

Ik heb een klein plastic bakje, waar precies 5 halve repen naast elkaar in passen. Meestal gewoon zonder beleg, maar met een blokje kaas of een lik Jersey Blackbutter (souvernir van mijn vakantie op de Kanaaleilanden) is het ook erg lekker. Ik geniet van mijn lunch; het eet als ‘geen brood, geen reep’ en geeft daardoor het gevoel van ‘een extraatje’. Lekker gezond en inderdaad súper voedzaam!

Krachtig kaasplankje

Het is ook echt zo’n brood waar je ‘s avonds nog een plakje van af snijdt; gewoon omdat het lekker is. Ik kan me ook voorstellen dat de combi met een kaasplankje niet verkeerd is. Wat mij betreft een blijvertje!

Molenkracht Speciaalmix

Prijs: 3,95 euro voor 500 gram (voor één brood)
Verkrijgbaar bij: Aeolus Molenwinkel (of de webshop), Kortedijk 16, 3134 HB Vlaardingen

Written By

Druk-druk-druk… That’s me! Klein van stuk en altijd bezig. Druk met werk en thuis met mijn twee pubers. Eten is voor mij vooral een sociale activiteit. Ik kook graag en het liefste als ik uitgebreid tijd heb. Al 20 jaar geniet ik van een kookclub met vrienden uit mijn studententijd! Heerlijk om elkaar na al die jaren nog steeds te treffen, rond een goed gevulde tafel met passende wijnen. Bij voorkeur dus een vérse, zelfgemaakte pasta, maar uit pragmatische overwegingen wordt ook het vaak een kant-en-klare variant... Het ‘koken-voor-iedere-dag’ is een ander verhaal. Het best is lastig om iedere dag iets lekkers op tafel te zetten, met kieskeurige kids. Toen ze klein waren had ik ‘Kindermenuutje-met-een-parapluutje’ bedacht, om meer variatie in kindermenu’s in restaurants te promoten. De jongens kregen regelmatig nieuwe dingen voorgeschoteld, onder het mom van een test-recept. Tot ze er achter kwamen dat het vooral een idee was. En dat deze HittePetit vééél te druk was om er écht werk van te maken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *