Markthal Rotterdam of Mercato Centrale in Florence?

Mrs. Puur-Allure was in oktober voor een kooktrip in Italië (hierover later meer) en bracht een bezoek aan de Markthal van Florence. Nu ging ze ook een kijkje nemen in Rotterdam. En vergelijkt ze de twee markthallen met elkaar.

mercato centrale florence buitenkant

Hal, gebouw of kunstwerk?

De Mercato Centrale is een oud gebouw, midden in het centrum van Florence. Het bestaat uit twee verdiepingen. Op de benedenverdieping vind je de etenswaren, zoals kippen, kruiden, groente, vlees. De bovenverdieping bereik je via een ouderwetse stalen trap. Daar kun je eten. En dat doe je dan met heel veel anderen!

markthal rotterdam

Rotterdam is spiksplinternieuw, staat ook midden in het centrum. Het is een echte hal, met een heel hoog plafond, waarop fantastische kunst is aangebracht. Etenswaren, eten, drinken, proeven, alles loopt door elkaar.

mercato centrale florence mosterd

Overeenkomsten

Beide markthallen hebben vooral markttentjes met één specialiteit. Kruiden, worstjes, olijven. In Rotterdam zag ik geen hele (ondersteboven hangende) kippen en varkensoren. In Florence wel! In Florence gebruiken ze veel mosterd, dus daar tref je een flinke kraam vol mee aan. In Rotterdam is sambal en hete saus populairder.

markthal rotterdam kruiden

De kruiden zijn in beide markthallen populair, waarbij het in Rotterdam misschien iets belangrijker is dat het er ook mooi uitziet. Maar verder zie je eigenlijk geen verschil in de kruidenkraampjes.

mercato centrale florence kruiden

Zijn er ook verschillen?

Ja, er zijn zeker verschillen. In Florence heb je echt het gevoel in een traditionele markthal te lopen. Je kunt je eenvoudig voorstellen dat er tijden zijn geweest waarop men de waren aan het verkopen was door schreeuwen, roepen, afdingen, aanprijzen. Je ziet de oude vrouwtjes met grote tassen vol verse groenten en een kip voor je. De bovenverdieping is enorm druk, wordt duidelijk ook gebruikt als trendy ontmoetingsplaats.

markthal_rotterdam_pepernoten

Uiterlijk

Rotterdam kent deze marktsfeer niet. Hier is het trendy, hip, en kun je je laten inspireren door de mooie inrichting van de kramen. De producten liggen op z’n mooist gerangschikt, er is veel aandacht besteed aan het uiterlijk. Veel meer dan in Florence, waar de waren zelf het belangrijkst zijn.

Onder de loep

Markthal Rotterdam is de moderne versie van de Mercato Centrale in Florence. Je kunt er makkelijk een paar uur doorbrengen, zeker als je zin hebt om jezelf te verwennen met lekkere koffie en een lunch. Florence heeft het ouderwetse marktplaatsgevoel en ook hier kun je heerlijk eten. Mrs. Puur was daar echter wel sneller klaar, er is minder gelegenheid om wat te dralen en je te laten inspireren door alle indrukken.

Markthal Rotterdam

Adres: Ds. Jan Scharpstraat 298, 3011 GZ Rotterdam
Website: Markthal.nl

Mercato Centrale

Adres: Via dell’Ariento, 50123 Florence, Italië.
Website: Mercatocentrale.it/en/mercato-centrale-florence

Tags from the story
, , , ,
Written By

Voor mrs. Puur en mr. Allure hoort gastronomie altijd vergezeld te gaan door ouderwets gastheerschap. De dis is bij voorkeur puur, en het mag met veel allure worden gebracht. Maar waar het echt nóóit aan mag ontbreken, is het gevoel dat je zeer welkom bent en dat de restaurantbrigade er alles aan doet om je een plezierige avond te bezorgen. Een ober die bijvoorbeeld op één avond vier keer tegen je stoel aanloopt (zoals meegemaakt in een bekend restaurant met 3 Michelin-sterren): het is reden genoeg om er nooit meer te komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *